Az euró-CBDC tiszteletben tartaná a magánéletet, ellentétben az „instabil coinokkal”

-

Az Európai Központi Bank vezetője, Fabio Panetta úgy véli, hogy a digitális euró megőrizné az emberek magánéletét – ellentétben a Facebook által támogatott Diem „instabil coinnal”.
Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja, Fabio Panetta úgy véli, hogy egy digitális euró jobban tiszteletben tartaná a magánéletet, mint egy nagy technológiai cég által kibocsátott stabilcoin.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

„Ha a központi bank bekapcsolódik a digitális fizetésekbe, a magánélet jobban védve lesz […], mert mi nem olyanok vagyunk, mint a magáncégek” – mondta a Financial Timesnak adott, ma megjelent interjúban.

„Nem fűződik kereskedelmi érdekünk a felhasználók adatainak tárolásához, kezeléséhez vagy pénzzé tételéhez.”
A múlt hónapban a Facebook által támogatott Diem Association azt mondta, hogy a stablecoin – egy 1:1 arányban valamilyen fiat valutához kötött digitális valuta – kísérleti változata már úton van.
Panetta az FT szerint a Diemet – korábbi nevén a Librát – „instabil coinnak” nevezte.
Ezzel szemben az EKB digitális eurója egy központi banki digitális valuta (CBDC) lenne. Csak az érme tervezésének kidolgozása két évet venne igénybe, mondta Panetta.
Az interjú két héttel azután hangzott el, hogy az EKB azt tanácsolta a kormányoknak, hogy figyeljenek oda a CBDC-kre.
Egy június 2-i jelentésében az EKB azt mondta, hogy azok a kormányok, amelyek ódzkodnak a CBDC-ktől, azt kockáztatják, hogy pénzügyi rendszerüket és monetáris autonómiájukat kiteszik „a jövőben potenciálisan mesterséges valutákat kínáló külföldi technológiai óriásoknak”.
Ez a jelentés azonban konkrétan nem említette a Diemet.

Panetta nem magyarázta meg, hogy a digitális euró hogyan védené, de azt sugallta, hogy az EKB nem lenne olyan éhes a fogyasztói adatokra, mint egy magánvállalat.

„A fizetés végbemegy, de a fizetési láncban senki sem férne hozzá az összes információhoz” – mondta.

A kriptovalutákkal ellentétben a CBDC-k általában nem decentralizáltak.
Áprilisban az EKB felmérést végzett a CBDC terveiről, és azt találta, hogy a válaszadók fele szerint a blokklánc képes lenne kezelni a hamisítványokat és megoldani a technikai hibákat.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

A Bitcoin egy rendkívül ritka aranykeresztet mutat

Általában az „aranykereszteket" és a „halálkereszteket" a középtávú bitcoin piaci hangulat megbízható indikátoraként interpretálják. Egy tapasztalt piaci elemző egy szuper ritkát szúrt ki, és biztos...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!