Az arany árfolyama esik, a BTC viszont felfelé kacsingat

-

A Federal Reserve ismét szigortana a kamatpolitikáján, a nemesfémek pedig rosszul reagáltak a hírre.

Az arany 3,5%-kal, az ezüst pedig 6,6%-kal húzódott vissza az elmúlt 30 napos periódusban.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Fed várhatóan ismét kamatot emel majd, ennek jelentős hatása lehet a piacokra, és főleg a kötvények esetében növelheti meg a befektetői étvágyat.

arany
Az arany unciánkénti ára 2023. szeptember 29-én

A kötvényhozamok korábban nem látott szintre emelkedtek, dacára a kevésbé rózsás gazdasági kilátásoknak.

Egyes szakértők szerint a rövid és a hosszú lejáratú kötvények hozamai között túl nagyra nyílik a rés, ez pedig ritkán szokott jó dolgokhoz vezetni a piacon.

Subadra Rajappa, a Société General vezető elemzője elmondta, a kötvénypiac ilyenkor nem a megszokott módon viselkedik.

„Mivel ez az időszak egyre hosszabbra nyúlik, számosan úgy vélik, hogy a pénzügyi piacokra újabb visszahúzódás vár, ezzel párhuzamosan pedig felugrás várható a kötvényhozamokban, vagy éppen az árucikkek árfolyamaiban. Ez a forgatókönyv akkor is valószínű, ha a Fed bejelentette, a várható kamatemelés mértéke visszafogott marad majd.”

Rajappa szerint ezek a hatások viszont továbbgyűrűznek más piacokra is, többek között a jelzálog-piacra vagy éppen a hitelpiacra.

Ezek mindegyike az 5 vagy a 10 éves államkötvények hozamait veszi alapul, azokból kalkulálnak, így az ott jelentkező változás, főleg a negatív piaci hatással bírók, nagyon hamar éreztetik magukat ezekben a szektorokban is.

Most ráadásul felborult az egyensúly a két lejárati idejű kötvény között, és a megszokott helyzet negatívját tapasztalhatjuk.

Az ANZ Bank közgazdászai szerint az arany esetében várt hozamok sora kérdéses lehet, legalábbis addig, míg az USA kamatpolitikájában nem áll be jelentős mértékű változás.

A jelenlegi elemzések alapján a dollár ereje jövőre lecsökken, ennek következtében viszont eljöhet az arany ideje.

„A történelmi adatok arra utalnak, hogy az arany teljesítménye megbízható a kamatemelések idején is, mennyiségi lazítás, valamint tartósan alacsony kamatok esetén pedig túlteljesíti a piacot. Az USA piacán látható kamatok átfordultak, így az arany az emelkedő kamatok esetén gyengül, és a kamatcsökkentés fogja meghozni az erősödést. A várakozásaink alapján az USD ereje el fog fogyni 2024-ben. Az idei évben még kitart a dollár menetelése, jövőre viszont kamatvágásra számítunk, lassuló gazdasági növekedésre, és ennek hatására fokozatosan gyengülő dollárra.”

Az arany esése mellett a BTC viszont hegymenetbe fordult, és szeptember 29-én áttörte a 27 ezer dolláros árfolyamot.

Az optimista kereskedők örülhetnek, a gazdasági helyzet bizonytalansága dacára az emelkedésre fogadók szép nyereséget könyvelhettek el.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A BTC ugyanazt a felugrást produkálta, mint a részvénypiac, miután a hét végére mind a négy nagy amerikai index pozitív zárást produkált, és a határidős piacok is kismértékű emelkedést mutattak péntek délutánra.


Olvastad már? Különösen fontos kriptopiaci mérőszám emelkedőben

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért téved a SEC a kriptovaluták értékpapírként való osztályozásában?

Charles Hoskinson, a Cardano (ADA) társalapítója azzal érvelt, hogy a szabályozókat nem szabad megvakítani a maximalista állításokkal, miszerint a Bitcoin és az Ethereum nem értékpapírok. Az...

Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire. Az Ethereum...

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!