A republikánus szenátorok szerint a CBDC-k „sértik a szabadságukat” – Miért?

-

Ted Cruz szenátor vezette republikánusok nemrégiben megosztották véleményüket a központi banki digitális valutákról (CBDC).

A fiat valuták e digitális formáit, amelyeket számos ország, köztük az Egyesült Államok is fontolgat, egyesek kétélű kardnak tartják.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kritikusok szerint a kormányok számára példátlan ellenőrzést biztosítanak a pénzügyi tranzakciók felett, és lehetővé teszik a polgárok pénzügyi tevékenységeinek megfigyelését.

A republikánusok tiltakoznak a CBDC-k ellen

A CBDC-k elleni tiltakozás nem csupán a pénzügyi magánélet védelmének kérdése, hanem az állam és az egyén közötti hatalmi egyensúly alapvető kérdése.

A vita középpontjában a CBDC-k központosított jellege áll.

A CBDC-ket az ország központi bankja bocsátaná ki és szabályozná, ami potenciális hozzáférést biztosítana a személyes pénzügyi adatok halmazához, és lehetőséget adna a tranzakciók cenzúrázására vagy korlátozására.

A Fox Businessnek adott interjújában Cruz megjegyezte,

„A Biden-kormányzat nyálcsorgatva várja, hogy Kína utánozza a CBDC-k használatát, ezzel megsértve a szabadságunkat és behatolva az állampolgárok magánéletébe, hogy megfigyeljék személyes költési szokásaikat, ezért a Kongresszusnak tisztáznia kell, hogy a Federal Reserve-nek nincs hatásköre a CBDC bevezetésére.”.

Bitcoin mint a CBDC alternatívája?

A Bitcoin (BTC) meggyőző alternatívát kínál a CBDC-ket övező aggodalmakra.

A Bitcoin-hálózat tranzakcióit a bányászok globális konzorciuma ellenőrzi, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy egyetlen fél irányítsa vagy manipulálja a hálózatot aljas célokra.

A decentralizáció nemcsak a cenzúra kockázatát csökkenti, hanem jelentősen csökkenti a kormányok vagy központi bankok pénzügyi felügyeletének lehetőségét is.

Továbbá a Bitcoin rögzített, 21 millió darabos készletkorlátja a CBDC-kkel kapcsolatos másik jelentős aggodalomra – az inflációra – is megoldást nyújt.

Azáltal, hogy a Bitcoin előre meghatározott maximális kínálattal rendelkezik, védett marad az inflációs politikával szemben, amely alááshatja a vásárlóerőt, amikor a központi bankok úgy döntenek, hogy több pénzt nyomtatnak.

Ez a funkció a Bitcoint nem csupán fizetőeszközzé, hanem a digitális aranyhoz hasonló értékmegőrzővé teszi, amely fedezetet nyújt a fiat valuták inflációs tendenciáival szemben.

A biztonság növelése a Bitcoin segítségével

A CBDC-k elleni folyamatos érvelésre az emberek reagáltak. A BTC közelmúltbeli intézményi bevezetésével, majd a cikk írásakor 57.000 dollárra emelkedő árfolyamával a legtöbb ember hajlandó fogadni erre a digitális eszközre.

A SimplyBitcoin, egy Bitcoin-hírszolgáltató az X-en a BTC mellett foglalt állást.

„A CBDC-k rabszolgasorba taszítanak, a Bitcoin felszabadít”.

Miközben a pénzügyi magánélet, az autonómia és a kormányzati ellenőrzés körüli viták tovább fejlődnek, a Bitcoin nemcsak a készpénz alternatívájaként, hanem a pénzügyi szabadság és a magánélet jelzőfényeként is kiemelkedik a digitális korban.


Olvastad már? Márciusi altcoinok megfigyelése a Solana árnyékában

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!