A fiat pénzek működtetik a háborúkat

-

Mikor Satoshi Nakamoto létrehozta a Bitcoint, sokan úgy vélték, a fiat pénzek hátrányai végleg megoldódtak.

A történelem során körülbelül 800 fiat valutát ismerünk, ismertünk eddig, ezek nagy része már megszűnt.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A nagy többség számára az sem tiszta, hogy egyáltalán miért is jöttek létre a fiat valuták.

A vélemények széles skálán mozognak, és sokan azt hangoztatják, hogy a kormányok ezzel tudják fenntartani a korrupciót és a globális konfliktusokat.

Dióhéjban megfogalmazva ebben van igazság, a fiat pénzek nagy többségében vagy háborúkat finanszíroznak, vagy azok kitervelőit és végrehajtóit szolgálják.

Robert Kennedy Jr, az egyik amerikai elnökjelölt nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a fiat pénzeket a háborúk fenntartására találták ki. Ez egy erős állítás, de történelmi szempontból tényleg így van.

Az árucikkeket és az aranypénzeket évezredek óta használják elszámolásra az emberek, de Kublaj Kán vezetésével, a Yuan dinasztia Kínában az 1200-1300-as években egy új ötlettel állt elő.

Létrehozták a fiat pénzeket, amelyek mögött kizárólag a kibocsátó államhatalomba vetett bizalom állt. Az első ilyen pénz, a Jiaochao volt az első kormányzati pénz, amelyet kötelezővé tettek egy ország lakosai számára.

háború
A Yuan-dinasztia az első olyan kormányzati szerv, amely kizárólagos törvényes fizetőeszközként fogadta el a fiat pénzt.

Az uralkodó osztály viszont kizárólag a háborúk finanszírozására használta ezt a pénzt, így az hamar hiperinflációt élt meg, és elértéktelenedett.

Ezután egy másik fiat pénzt is kiadtak, de az még hamarabb bedőlt, mikor a Ming dinasztia átvette a birodalom vezetését.

A Jiaochao a háborúk miatt lett létrehozva. Ezzel fedezték a Song dinasztia hódításait Japán, Délkelet-Ázsia, és Jáva területén, és a centralizált kontrol valódi pénzügyi előnyöket hozott az uralkodók számára. Viszont mivel korlátlanul nyomtatták, inflációhoz vezetett.

A Ming dinasztia visszatért az érmékhez, de végül mégis kibocsátottak egy másik, saját fiat valutát is, hogy ezzel fizessenek a Nagy Kelet-ázsiai Háborúban felhasznált erőforrásokért.

Az 1600-as évek közepén viszont már Svédországban is megjelent a fiat valuta, a Stockholms Banco kezelésében, amely a világ első központi bankjának tekinthető.

Ez a svéd fiat pénz finanszírozott többek között három nagyobb háborút is, de ahogy előtte az összes, ez is bedőlt, és elhozta a világ első bankválságát is a svédekhez.

Az USA esetében a függetlenségi háborút és a polgárháborút is megpróbálták fiat pénzekkel fizetni, több-kevesebb sikerrel, végül ezek a pénznemek is elértéktelenedtek.

Amerika később bevezette az aranystandardot, de ez végül megszűnt, és Nixon 1971-ben beszüntette az arany és a dollár közötti átválthatóságot.

Azóta az USA folyamatosan háborúzik valakivel, és számos szakértő úgy véli, hogy Nixon lépése csak arra szolgált, hogy a vietnámi háborút fedezni tudják az adófizetők pénzéből.

A második világháború során a lakosságot, beleértve az iskolásokat is, háborús kötvények vásárlására buzdították, így tulajdonképpen bebetonozták a fiat valuták rendszerét az USA pénzrendszerébe és a világgazdaságba.

A történelem megmutatja, hogy az ilyen állami pénzek sokszor vannak kapcsolatban a háborúval és a nehézségekkel.

Egyesek szerint a 2008-as világválság, de még a járvány is ezek számlájára írható, egészen pontosan az ezek után kiadott mentőcsomagokéra.

A rómaiak az érméik aranytartalmát csökkentették, de a modern központi bankok inkább pénzt nyomtatnak, és az alapkamatokat befolyásolják.

Kennedy megfogalmazása tehát sokak szemében számít igaznak, és egyre jobban sürgetik az állam és a pénz szétválasztást, ugyanúgy, ahogyan annak idején az állam és az egyház el lett választva egymástól.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A kormányok kedvük szerint manipulálják a fiat pénzeket, hogy háborúkat finanszírozzanak, a központi bankok pedig a pénznyomtatással és a kamatpolitikájukkal közvetlenül meghatározzák, hogy milyen vállalkozások kaphatnak pénzügyi forrásokat.

Ezek a pénzügyi manipulációk viszont hátrányokkal is rendelkeznek, a történelem megmutatta, hogy minden esetben bedőléshez vezetnek, és a lakosság vásárlóerejének az eltűnéséhez.

Ez megszünteti a pénzbe vetett bizalmat, a folyamatos manipuláció pedig egész országok gazdaságát teheti tönkre, bukáshoz vezetve.

Olvastad már? Októberben nő a Bitcoin volatilitása: Valami új kezdete?

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Revolut három év várakozás után megszerzi a brit banki engedélyt

A Revolut hároméves szabályozási folyamat után megszerezte a brit banki engedélyt, ami jelentős mérföldkő a terjeszkedésben, és megszilárdítja pozícióját a hazai piacon. A londoni székhelyű fintech...

A Solana útja az 500 dollárig: A stratégiai lépés és az altcoinok készen állnak a következő lépésre

Vendégbejegyzés A Solana értékének 500 dollár felé történő robbanása nagy port kavar a kriptovilágban. A Solana csapatának stratégiai lépései mozgatják ezt az emelkedő tendenciát, és mindenhol...

Ripple (XRP) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ripple (XRP) A kriptopiaci összeomlásban a top altcoinok masszív napközbeni esést regisztrálnak, ami egy FUD-rohamot jelez. A Ripple (XRP) árfolyama azonban lényegesen kisebb esést és alacsonyabb árfolyam-visszautasítást...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca jelentős, 3,47%-os korrekciót regisztrált az elmúlt 24 órában. Továbbá, a top kriptopénz tokenek is hasonló árfolyammozgást mutattak, letörve a fontos szintjeiket. Ráadásul az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!