A Fed elnöke szerint a digitális dollár még „messze van”

-

A kongresszusi meghallgatások közepette Jerome Powell, a Fed elnöke váratlan betekintést nyújtott a központi banki digitális valuta (CBDC) jövőjébe.

A várakozással ellentétben Powell óvatos álláspontot mutatott, és azt sugallta, hogy az Egyesült Államok számára a CBDC bevezetése nem áll a küszöbön.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Egy kongresszusi meghallgatáson arra a kérdésre, hogy Powell továbbra is egyetért-e azzal, hogy a Federal Reserve nem vezethet be amerikai jegybanki digitális valutát a Kongresszus felhatalmazása nélkül, megjegyezte,

„Igen, egyetértek.”

Ez kiemelte azokat az összetett megfontolásokat, amelyek a digitális valuta felé vezető utat alakítják.

Miért van ez a bizonytalanság?

A Fed elnöke megerősítette, hogy a dollár bármilyen digitális változata még messze van, és biztosította a törvényhozókat, hogy a Fed semmiképpen sem tartaná magát egy olyan struktúrához, amely a központi banknak betekintést engedne abba, hogy az egyének mit csinálnak a pénzükkel.

„Ez a rendszer Kínában van” – mondta Powell.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábban már felhívta a figyelmet a CBDC-k sebezhetőségére, megjegyezve a pénzügyi rendszereket és az adatgyűjtést érintő kockázatokat.

„Ahogy egyre több ország indít CBDC-kísérleti projekteket, a kiberbiztonsággal és a magánélet védelmével kapcsolatos aggodalmak nagyban kirajzolódnak”.

A Federal Reserve történelmileg kétértelmű álláspontot képviselt a kriptopénzekkel kapcsolatban.

Az atlantai Federal Reserve Bank of Atlanta februárban figyelmeztette a bankokat a blokklánc és a kriptokockázatokkal kapcsolatban.

Miközben a központi bank nem ellenzi nyíltan a digitális valutákat, aktívan alakította a CBDC-k körüli vitákat.

Különösen a „Money and Payments: The U.S. Dollar in the Age of Digital Transformation” című kiadványa szintén kulcsfontosságú pillanatot jelentett a CBDC-kről szóló nyilvános diskurzus előmozdításában.

Ez kiemelte, hogy a Fed következetesen hangsúlyozta, hogy a CBDC-kezdeményezések folytatása előtt szükség van a törvényhozás jóváhagyására, hangsúlyozva a kongresszusi felügyelet fontosságát a digitális valuta jövőjének alakításában.

Mi vár még ránk?

Ahogy a globális kormányok figyelemmel kísérik a CBDC és a kriptovaluta fejleményeit, a szabályozási megközelítések széles skálán mozognak.

Példaként említhetjük El Salvador Bitcoin-elfogadását és az Európai Unió készülő kriptopénz-keretrendszerét.

Ezt emelte ki az Investopedia egyik jelentése,

„Néhányan, mint például El Salvador, elfogadták fizetőeszközként”.

A Bitcoin decentralizált jellege tehát kihívást jelent a hatóságoknak, ugyanakkor megkönnyíti a tiltott tevékenységeket is, ami a pénzügyi infrastruktúra megzavarásával kapcsolatos aggodalmakat vet fel.

A politikai döntéshozóknak ezentúl az innováció és a biztonság közötti egyensúly megteremtése a feladatuk.


Olvastad már? Jól megy a bitcoin-bányászoknak

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Captain Tsubasa NFT focijáték debütál az Oasys blokkláncon

A klasszikus japán anime sorozat, a Captain Tsubasa bemutatta NFT focijáték formájában tér vissza az Oasys blokkláncra. A web3-as játékokra specializálódott Oasys május 20-án jelentette be,...

Ez az új kripto előértékesítés közelít a 3 millió dollárhoz

Képzelj el egy kriptovalutát, amelyben egyesül az internet mém kutyák iránti megszállottsága és a mesterséges intelligencia (AI) világa. A WienerAI (WAI) csapata pontosan ezt hozta el...

A Bitcoin ára eléri a 70.000 dollárt, amint BTC ETF vásárlása megugrik

Az elemzők szerint a Bitcoin árfolyama új csúcsok felé tart most, hogy a közelmúltbeli konszolidációs szakasz véget ért. A Bitcoin árfolyam a hőn áhított 70.000 dolláros...

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!