A blokklánc-technológia és a kriptovaluták felemelkedése rengeteg embert tett gazdaggá, de a világ legokosabb vállalkozói lassan kezdenek szálkává válni a leggazdagabb „hagyományos” üzletemberek szemében.

Olvastad már?  A NYSE anyavállalata közzétette a Bitcoin határidős szerződések indulásának időpontját

 

A Hurun Kutatóintézet október 10-én tette közzé a leggazdagabb kínaiak általa összeállított listáját. A lista 1893 szereplője között 14 olyan is van, aki vagyonát valamilyen kriptovalutával, vagy blokklánc-technológiával kapcsolatos üzletnek köszönheti.

A Hurun listája alapján, a blokklánccal kapcsolatos területről feltűnő 14 új név a kriptoipart a leggyorsabban növekvő iparággá emeli, az egy területről érkező listán szereplő nevek száma alapján.

A bitmain dominál

Nem túl meglepő, hogy a Bitmain kriptobányász-óriás vezetői állnak a 14 fős csoport élén, tekintettel a kínai vállalat szélsebes növekedésére. 2013-as alapítása óta a cég a legnagyobb kriptovaluta bányászati hardvergyártójává nőtte ki magát.

Forrás: wikimedia.com

A kriptovállalkozók listájának élén Ketuan Zhan Micree, a Bitmain társalapítója áll, a becslések szerint 29,5 milliárd jüan (4,3 milliárd dollár) vagyonnal. Ő az egyetlen a kriptomilliárdosok közül, aki a komplett lista első száz szereplője közé is bekerült.

Őt követi a szintén Bitmain társalapító Jihan Wu, aki 16,5 milliárd jüannal, azaz 2,4 milliárd dollárral rendelkezik. Harmadikként egy újabb Bitmain-társalapító Zhao Zhaofeng következik, de szerepel még a listán Ge Yuesheng, a vállalat alelnöke, illetve Hu Yishuo részvényes is.

A cég eredménye az elmúlt évek során vitathatatlanul elképesztő, de a szélesebb kriptoközösség némileg ellenséges magatartásával is szembe kellett néznie.

A Bitmain komoly kritikákkal szembesült a Bitcoin bányászatban látható dominanciája, valamint az új ASIC bányászati hardverek indításakor alkalmazott agresszív taktikája miatt.

A Siacoin és a Monero közösség például aktív intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a bányászati protokoljaik alkalmatlanok legyenek ASIC alkalmazására.

Ám ez nem akadályozta meg a vállalatot abban, hogy olyasmit csináljon, amely felettébb jövedelmező vállalkozásnak bizonyul. 2018 első negyedévében a Bitmain állítólag több mint 1 milliárd dollár bevételt termelt. Júliusban a vállalatot hivatalosan 12 milliárd dollár értékűre becsülték a B finanszírozási sorozatban.

2018-ban a Bitmain körüli legnagyobb vita a júniusban bejelentett szeptemberre tervezett IPO indítása volt a Hongkongi Értéktőzsdén. A témát Wu hozzászólásai miatt kapták fel, aki ezekben tett említést a lehetséges IPO-ról. A befektetési elemzők szerint a vállalat ennek folyamán akár 3 és 18 milliárd dollár közötti összeget is felhalmozhat.

Az IPO nyilvánosságra hozatalának tervei miatt számos érdekelt vállalat – köztük a Softbank, a Temasek, a Tencent és a DST Global – a részvétel feltételezésétől is elhatárolódott.

Mindenesetre a Bitmain szeptember végén valóban benyújtotta a hongkongi tőzsdei jegyzésre irányuló tervezetet, amely egy lépéssel közelebb vitte a vállalatot a projekt megvalósításához.

Bár a Bitmain a kriptobányászat legnagyobb nevévé vált, a lehetséges piaci versenytársainak, a Canaan Creative és az Ebang International Holdings vezetői is felkerültek a leggazdagabb kínaiak listájára, név szerint Nangeng Zhang és Dong Hu Ebang.

Ezek a vállalatok is rendelkeznek IPO-tervezetekkel 2018 végéig.

A világ legnagyobb kriptovaluta-váltójának vezetője szintén a listán

A Binance elmúlt két évben mérhető kereskedelmi volumene alapján a világ legnagyobb kriptovaluta-váltójává vált, és így vezetőjét, Zhao Changpenget a leggazdagabb kínaiak listájára juttatta. Zhao Changpeng a harmadik a kriptomilliárdosok között, a becslések szerint 15 milliárd jüan, azaz 2,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Forrás: wikimedia.com

A vállalat sikere megdöbbentő, hiszen 2017 júliusában padlót fogott saját ICO-ja során, amellyel 15 millió dollár tőkét gyűjtött össze. A platform lehetővé teszi felhasználói számára a különböző kriptovaluták és a natív BNB coin kereskedelmét.

A váltó Máltán már bankszámlát is nyitott, annak reményében, hogy a Binancen nemsokára fiat valuta betéteket, jóváírásokat és kereskedelmet is lehessen lebonyolítani.

Egyéb figyelemreméltó eredmények

Changpenget követik a listán más kriptotőzsde-alapítók, mint Mingxing Xu (1,4 milliárd dollár) az OKCoin alapítója, illetve a Huboit elindító Lin Li (1 milliárd dollár).

A neves Bitcoin befektető Xiaolai Li is megtalálható a leggazdagabb emberek sorában a maga 7 milliárd jüan összegű (1 milliárd dollár) vagyonával.

A vállalkozó szerencsésen fektetett be blokklánc-technológia alapú projektekbe és ICO-kba, de jelenleg egyre inkább elhatárolódik ettől az iparágtól.

Október elején bejelentette, hogy nem kíván többé blokkláncalapú projektekbe fektetni, amelynek egyik fő oka, hogy állítása szerint így is számtalan projektet támogat tanácsadói, vagy befektetői pozíciójában.

Vajon bővül még a lista?

Az elmúlt két évben rengeteg nagyszerű üzletember került a blokklánc- és kriptovilágból az üzleti, technológiai és finanszírozási világ elitjébe.

A Forbes, amely híres az évente összeállított leggazdagabb egyénekről szóló listájáról, készített egy kriptoorientált összeállítást az ipar leggazdagabbjairól.

A Fortune 40 leggazdagabbat felsoroló összeállításában a 40 év alattiak között szintén szerepel négy olyan illető, akik meggazdagodásukat a blokklánc- és kriptotechnológia fejlődésének köszönhetik.

A Forbes nyomdokain a Fortune is összeállította saját 40-es listáját a kriptovalutákkal foglalkozó leggazdagabb egyénekről.

A Hurun által készített összeállításban leginkább az látszik, hogy a kripto- és blokkláncszektor világszerte megerősödött, jövedelmezővé vált.

A leggazdagabb kínaiak listáján csak olyanok szerepelhetnek, akiknek vagyona legalább 290 millió dollár, amely jelentős méretű belépési pontnak számít a felkerülni kívánók számára.

Tekintettel arra, hogy a Bitcoin alapulása óta eltelt rövid idő alatt, és a technológia folyamatos fejlődése, fejlesztése mellett a vezető személyek máris globális eredményeket értek el, a kriptoipar továbbra is kedvező tendenciájú jövőképpel kecsegtet.

Ahogy Anthony Pompliano mondta Off The Chain hírlapjában, a blokklánc-technológiában és kriptoszférában tevékenykedő innovátorok felemelkedése feltűnően magas, mióta a megindult e területek internetes népszerűségének növekedése:

„A világ leggazdagabb emberei az internet segítségével érték el eredményeiket, ezért nem lepne meg, ha a jövő leggazdagabb emberei a kripto-technológiának köszönhetnék meggazdagodásukat. A decentralizált, globális világban történő értékteremtés gyorsabb növekedéssel és nagyobb felelősséggel is jár, mint amekkorára valaha is számíthattunk.”

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!