Softbank és a Bitmain vagy mégse?

-

A Softbank egy tisztviselője tagadta, hogy bármi közük lenne a Bitmain BTC bányászóriásba történő befektetésekhez – ellenben a mainstream kripto portálok múlt heti értesüléseivel.

Forrás: en.wikipedia.org
Softbank Tokiói székház

Ahogy korábban beszámoltak róla, a Bitmain állítólag egy előzetes, privát IPO-t indított, amely 15 milliárd dollárral növelte annak értékét. A hírek akkor arról szóltak, hogy mind a Tencent, egy kínai tech konglomerátum, mind a japán Softbank – aki a maga 15%-os részesedésével az Uber legnagyobb részvényese – érintett az ügyben.

Miután egy olyan fülest kapott, miszerint sem a Tencent, sem a SoftBank nem vett részt a Bitmain akciójában, a Cointelegraph felkereste mindkét vállalatot, megerősítés végett.

Válaszul a Cointelegraph kérdéseire, Kenicsi Juasza, a SoftBank Group Corp. kommunikációs részlegének egy tisztviselője elmondta:

„Sem a SoftBank Group Corp., sem pedig a SoftBank Vision Fund nem érintett az ügyletben.”

Az ügy tisztázására irányuló számos kérelem ellenére a Tencent nem kívánt válaszolni a Cointelegraph leveleire.

A Cointelegraph médiafelhívására való válaszadást a Bitmain is visszautasította.

A SoftBank és a Tencent Bitmainnal közös történetéről először a kínai QQ augusztus 4-i kiadványa számolt be. Akkor azt írták:

„[…] hivatalosan is befejzeték a Pre-IPO fordulót. Ez a kör olyan befektetőket foglalt magába, mint a Tencent, a Softbank és a China Gold. A jelenlegi finanszírozási kör egymilliárd dollár, a befektetés előtti felértékelés pedig 14 milliárd dollár.” (a részletet a Google Fordító fordította kínairól angol nyelvre a ford.)

Miután a történetet megcáfolták, nem voltak hivatalos megerősítések vagy tagadások sem aSoftBank, sem pedig a Tencent részéről.

A QQ beszámolóját aztán átvették az olyan mainstream médiaforrások, mint a Business Insider, amely augusztus 14-én írta meg, hogy a Bitmain lezárt egy „egymilliárd dolláros finanszírozási kört, amelyet a Tencent kínai techóriás és a japán SoftBank vezetett”.

A cikk aztán a CCN-en is megjelent a BI-re hivatkozva. A Yahoo! Finance szintén beszámolt a Bitmain történetéről a CCN-t jelölve meg forrásként, a CoinDesk pedig a Yahoo! Finance értesülései szerint írta meg cikkét.

Amikor a média beszámolt a SoftBank és a Tencent Bitmainnel közös ügyletéről, a Blockstream stratégiai vezetője Samson Mow augusztus 11-én tweetelt egy fényképet – a jelentések szerint a Bitmain pre-IPO-járól – amely állítólag nagy mennyiségű Bitcoin Cash-t (BCH) tartalmazott.

Augusztus 12-én Samson Mow újra feltöltött két fényképet Twitter oldalára, ahol a Bitmain első negyedéves eredményei voltak láthatók – egy kínaiul, egy pedig a Morgan Stanley alapján. Megjegyzésként hozzáfűzte:

„Miért van az, hogy a Bitmain tőkéje olyan gyorsan növekszik, és az első negyedéves eredményeit csak a pre-IPO befektetőinek mutatja meg? Már a harmadik negyedévben vagyunk. Az ok, hogy a második negyedév egy katasztrófa volt. A Bitmain masszív 1,24 milliárd befektetett dolláron ül, az S9 ára pedig ~85%-ot esett! A második negyedév vesztesége körülbelül 600-700 millió dollár volt.

Válaszul Mow Twitter-bejegyzéseire a Crypto Herpes Cat publikált egy cikket a Mediumon, amelyben számos teóriát kifejtettek arról, hogy szerezhetett a Bitmain annyi BCH-t – másképp, mint BTC-t BCH-ra váltva, ahogy Mow mondta –, illetve hogy mit kezdenek az ASIC bányászokkal a medve piacon. Azt írták:

Hogyan értékesíted ezeknek a monolit kriptovállalkozásoknak és holdingjaidnak az értékét? Elindítasz egy IPO-t, […], és reméled a befektetőid nem jönnek rá, hogy minden jelenlegi eszközöd nagyon, nagyon illikvid.”

Jihan Wu, a Bitmain vezérigazgatója még júniusban utalt arra, hogy a vállalat IPO elindításába fogna a hongkongi részvénytőzsdén.

A kínai QQ kiadványa – ugyanaz a forrás, amely azt állította, hogy mind a Tencent, mind a SoftBank érintett az utóbbi finanszírozási körben – legutóbb azt írta, hogy a cég értéke 30 milliárd dollár lesz majd.

Forrás: cointelegraph.com

Legfrissebb bejegyzéseink

A Dogecoin felült az 1 dollár felé tartó rakétára

Vendégbejegyzés A Twitter és a YouTube közösségi oldalainak kripto szakértői szaftos, bullish Dogecoin árfolyam előrejelzéseket osztottak meg velünk ezen a héten. Ráadásul Elon Musk is több...

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!