A Bitmain, a bányászati berendezések világpiaci vezetője legújabb IPO-ja előestéjén – amely a legnagyobb lehet az IT-piac történelme során – epikus publikus és információs események zajlottak le. Bár az IPO egyre közelebb van, ahogy az a cég által a hongkongi tőzsdén benyújtott tervezetből is látható, annak sikeressége egyelőre kérdéses.

Az interneten augusztus 21. óta olvashatóak visszalépési nyilatkozatok óriásvállalatoktól, kezdve például a SoftBankkal, de a DST Capital az IPO részvételről szóló híreket is tagadta.

Anélkül, hogy meggondolatlan következtetéseket vonnánk le ezekből, megpróbáljuk felderíteni a Bitmain IPO-ja körüli helyzetet. Ám nem igazán segít az ügyön az, hogy a vállalat alapítója, Wu Jihan nem válaszol a felmerülő kérdésekre.

Felderítés

Június 6-án a médiában olvashattuk, hogy a Bitmain IPO-ja 2018 szeptemberében kerülhet a hongkongi értéktőzsdére, a befektetési elemzések alapján valahol 3 milliárd és 18 milliárd dollár közötti értékben, amellyel akár az IT-piac eddigi legjelentősebb IPO-ja lehet, megelőzve a Facebook 16 milliárd dolláros eredményét.

Augusztus 6-án azonban a vállalat már óvatosabban bánt az IPO dátumának kezelésével, figyelembe véve a 2018 utolsó negyedéve, és 2019 első negyedéve közötti várható különbségeket. Mindazonáltal a hongkongi tőzsdére történt jelentkezésük az IPO közeledését jelzi, a jóváhagyási folyamat részeként pedig a Bitmain benyújtotta pénzügyi tájékoztatóját, amelyben azonban a korábban lezárt adatoktól eltérőek szerepeltek.

A beadott dokumentum alapján a Bitmain 2017-es nettó bevétele 701 millió dollár, míg különböző becslések nagyjából 1 milliárd és 4 milliárd dollár közötti összeget írnak. Szintén érdekes, hogy 2018 első félévében szerzett nettő profit 743 millió dollár, amely így a kriptopiac gyengülésének ellenére is meghaladja a teljes előző évi bevételt.

Egy augusztus végi BitMEx-jelentés alapján a Bitmain látható veszteségekkel szembesülhet, amelynek oka, a vállalat működéséhez szükséges összeg BCH-be fektetése lehet. Szakértők szerint a potenciális veszteség mértéke elérheti a 328 millió dollárt, egyéb számítások pedig kimutatták, hogy a 2017-es egész éves 2,5 milliárd dolláros bevétel és 701 millió dollár nettó profit aránya még mindig jobb, mint a 2018 első félévében mutatott 2,5 milliárd és 743 millió dollár aránya. Az BitMEX elemzést készítő szakembereinek véleménye szerint „a Bitmain jelenleg veszteséges, negatív haszonkulcsuk 11,6% az S9, és 100% az L3 esetében”.

Bár a vállalat a bányászati iparág vezetője, a maga 60-70 százalékos piaci részesedésével, a hardverpiac kihívásai, és a BTC árának folyamatos csökkenése néhány szakértő szerint jelentős kihívásokkal teli helyzetet teremt a Bitmain-IPO számára.

Október elején a Bitmain piaci kapitalizációja elérte a 12 milliárd dolláros értéket, legutóbbi, augusztusi 442,1 milliós sikeres finanszírozási eljárás segítségével. A vállalat bevétele mostanra elérte a 784,8 millió dollárt, és állításuk szerint ők biztosítják a BTC-hálózat teljes hash értékének 51 százalékát – vagy legalábbis közel ennyit.

A „miért szükséges a Bitmain számára a sikeres IPO?” kérdésre a Sanford C Bernstein & Co. által adott egyik válasz a megnövekedett piaci verseny. A Wall Street-érdekeltség megszerzésére esélye van a kínai chinese Canaan Inc. 500 millió dollár értékű, és az Ebang International Holdings Inc. Kajmán-szigetekre bejegyzett cégnek is.

Mindkét vállalat bejelentette, hogy év végéig elindítják saját IPO-eljárásukat, helyet foglalva a hongkongi tőzsdén is. Az Ebang 1 milliárd dollár, a Canaan 400 millió dollár értéket tervez elérni, ami összességében fele a Bitmain által kitűzött összegnek.

Kihívások a Bitmain számára.

Nyár közepén a médiában a Bitmain IPO-ról az volt olvasható, hogy olyan nagy befektetők is részt vehetnek benne, mint az Uber egy társalapítója, a japán SoftBank, illetve a kínai Tencent IT-óriás – amely a WeChat platformot is fejlesztette.

A WeChat maga számolt be arról, hogy megelőzve a Facebook 519,4 milliárd dolláros eredményét, saját piaci kapitalizációjuk 534,5 milliárd dollár. Később a DST Globalról is jelentek meg bennfentes információk, miszerint részt vett a pre-IPO-ban.

Sem a Bitmain kiadványában szereplő adatok forrásait, sem a vállalatok adatokhoz fűzött hozzászólásait nem közölték hivatalosan, az információ a Twitteren jelent meg, egy befektetői képernyőképre hivatkozva.

Augusztusban azonban mindhárom vállalat amely a Bitmain pre-IPO-ban részt vett, nyilvánosan megtagadta ezeket az információkat. Ám ez csak a kezdet volt.

Augusztus végén – a feltételezett szeptemberi IPO előszobájában – a Sanford c. Bernstein Co. analitikai ügynökség (amely 2000-ben összeolvadt az Alliance Capital vállalattal) részletes jelentést tett közzé a Bitmain lehetőségeit, az IPO kihívásait elemezve.

A tanulmány szerint egyértelmű jelek mutatják, hogy a kínai bányászati hardveróriás veszített technológiai előnyeiből, ami a megnövekedett versenyhelyzettel és nagy mértékű Bitcoin Cash vásárlásával hozható kapcsolatba. A BCH árának visszaesése jelentős kockázatot jelenthet a vállalat számára.

A Bloomberg, a Sanford-elemzést ismertető cikkében rámutatott arra, hogy a jelentésben az elemzők külön felhívták a Bitmain technológiai partnerének, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. vállalatnak figyelmét arra, hogy a számla teljes előre fizetése nélkül kockázatos a Bitmain részére ASIC chipeket gyártani.

Eközben a Bitmain központjában

Miután az NVIDIA augusztusban elhagyta a bányászati hardverek piacát, mivel nem tudta tartani a Bitmain által diktált tempót, úgy tűnik, hogy a bányászati berendezések gyártásának 85 százaléka került a vállalat fennhatósága alá, amellyel a Sanford C. Bernstein Co. elemzői is egyetértenek.

További kérdéseket vet fel az említett mennyiségű BCH vásárlása, amely bizonyos felhasználók szerint kockázatos befektetés volt az instabil kriptopiaci helyzet miatt, illetve a Q2 bevételek tisztázatlan mivolta okán.

A Bitmain fejlesztőinek tartott tájékoztatóján elárulta, hogy teljes rendelkezésre álló BTC készletükért BCH-t vásároltak, annak ellenére, hogy ezen a vállalat nagyjából 500 millió dollárt vesztett. A tájékoztatón vetített diákat közzétették a twitteren, ahol ez hatalmas felháborodást keltett.

Wu Jihan maga osztotta meg véleményét a jövőbeni IPO-ról, és a kialakult piaci monopolhelyzetükről, illetve a nagy összegben történő folyamatos Bitcoin Cash-vásárlásról egy Coingeek interjúban.

Egy feddhetetlen 32 éves kínai milliárdos az ICO-kat „nagyot robbanó, két évig fúvódó buboréknak” nevezte, a blokkláncon jelen lévő kripto startupok értékpapírjainak mozgás alapján.

A Bitmain tulajdonosa 2023-ra 100.000 dolláros BCH árfolyamot jósol, vezető piaci pozíció mellett, tehát azon az állásponton van, hogy a BCH volt Satoshi Nakamoto eredeti víziója. Wu az interjút anélkül fejezte be, hogy tájékoztatást nyújtott volna a közelgő IPO-ről és annak várható kimeneteléről.

Lehetséges forgatókönyvek

A Bitmain rengeteg BCH-t halmozott fel, de nincs likvid piac, illetve azon kívül nincs kereslet. Bár rengeteg ASIC-ot bocsátottak ki, mivel a BTC bányászatának összetettsége nő, a vállalat egyre kevésbé jövedelmező. A cég egyelőre nem dolgozott ki semmilyen AI-re vonatkozó kezdeményezést, mióta Jihan megemlítette terveit az Nvidia helyére lépésre

A túltermelés, és a túl nagy mennyiségű spekulatív altcoin vásárlása a Bitmain részéről akadályozhatja az IPO sikerességét. – mondja a BitMEX egy elemzője. Persze még mindig nem katasztrofálisak és tipikusak a bányászati termelők és menedzsment csoportok számára.

A tőzsdei szakértők szerint az iparági dominancia megtartása, és a magasabb eredmények elérése érdekében „a Bitmain vezetőinek javítania kell a vállalat erőforrásainak kezelésén, miután a vállalat a befektetők kezébe kerül, a tőkeallokációval kapcsolatos döntések ilyen ingadozó és kiszámíthatatlan piacon nehezebbek lesznek, és az érzelmek, megérzések alapján hozott döntések nem lesznek tolerálhatóak”.

Lehetséges, hogy az ipari óriás újra megvizsgálja az IPO célösszegét, az elszenvedett veszteségek, és megnövekedett piaci verseny miatt.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!