Több európai pénzintézet, mint a Danske Bank és a Swedbank is említésre került egy litván pénzügyi jelentésben nagy mennyiségű lebonyolított kripto-FIAT tranzakciók kapcsán.

A bankok ügyfelei több millió értékben kereskedtek kriptovalutákkal, a balti országok pénzügyi bűnözés elleni küzdelemért felelős ügynöksége pedig szeretné kideríteni, hogy honnan érkezett az első millió. A spekulánsok legnagyobb része litván adófizető.

A spekulánsok hét bankot használtak fel a kereskedelemre, 661 millió euró értékben

A litván nyomozás 80.000 eurót meghaladó ügyleteket vizsgált. A Pénzügyi Bűnmegelőzési Szolgálat megállapította, hogy 2017 óta 500 magánszemély, és 100 vállalati szervezet hívta fel magára a hatóságok figyelmét ilyen tranzakciókkal Tallinnban.

Mind a következő bankok vagy pénzügyi szolgáltatók ügyfelei: SEB, Swedbank, Luminor, Danske Bank, citadele, Pervesk, Mister Tango és a Delfi. A legfrissebb hírek szerint számos nagy bank, mint az ING Group, Danske Bank, Credit Suisse, Citigroup és a Deutsche Bank is említésre kerül a pénzmosási ügyeket taglaló jelentésben.

A litván nyilvántartásban található adatok szerint az utóbbi két évben a kriptovalutával kapcsolatos tranzakciók összértéke meghaladta a 661 millió eurót.

A három legnagyobb ilyen devizaügylet mögött litván és svéd állampolgárok állnak, a maguk 27,2; 16,6 és 14,1 millió eurós értékével.

Egy litván lakos 6 millió eurós nyereséget mondhat magáénak – jelentette ki Mindaugas Petrauskas, az FCIS igazgatója.

Az FCIS most stratégiai ágazati elemzéseket folytat a kriptovaluta-kereskedésben érintett tranzakciók között, és a tradicionális FIAT pénznemekkel végzett tranzakciók között is, beleértve az EUR-t, USD-t és más devizákat.

Mind a nyomozók mind pedig a független kereskedők, és az üzleti szereplők adatait is lekérték a Lietuvos Bankastól, Litvánia központi bankjától a pénzforgalmuk vizsgálatának érdekében.

A pénzmosás újra a tabellán

Petrauskas állítása szerint néhány spekuláns nem csupán hatalmas pénzforgalmat, de jelentős nyereséget is termelt. E bevételek egy részre kripotvaluta kereskedésből származik, a fennmaradó rész pedig ICO-befektetésekhez köthető.

Megjegyezte azt is, hogy Litvániában az ilyen kriptoalapú bevételek adókulcsa csupán 5 százalék. A tisztviselő arra is rámutatott, hogy sok kereskedő nem igazolta a befektetett tőkéjének forrását, így esetükben a befektetett összeg és a hozam is nyereségként könyvelendő el.

Az FCIS-vezető azt is hangsúlyozta, hogy mind a kriptovaluta kereskedelemben, mind pedig az ICO-jellegű token értékesítésben is nagy a pénzmosás lehetőségének kockázata. Litvániában év eleje óta gyors növekedés figyelhető meg a közösségi finanszírozási szektorban.

2017-ben mintegy 82 millió eurót fektettek helyi ICO-kba, 2018-ban az összeg már most 500 millió euró.

„Felmerül a kérdés, hogy honnan származik ez a sok pénz?” – jegyezte meg Petrauskas, és hozzátette, hogy a Tallinni Pénzügyminisztérium már nyújtott be javaslatokat az ICO-ipar szabályozására.

A litván pénzügyi bűnüldözési egység a kriptotér több aspektusával kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, beleértve az anonimitást, a tényt, hogy az egyes tárcák és váltók különböző joghatóságok alá is tartozhatnak, a könnyen megvalósítható nemzetközi tranzakciókat és a decentralizált természetüket – azaz azokat a jellemzőket amelyeket a kriptoközösség épp pozitívnak tart.

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép estéd!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!