A bitcoin felezés és annak fontossága

-

Nemrégiben történt meg a negyedik bitcoin felezés, amelynek köszönhetően egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a Bitcoin korlátozottsága, és természetesen az árfolyama.

De mi is az a bitcoin felezés, és miért olyan fontos?

A bitcoin, mint digitális valuta, egy speciális mechanizmust alkalmaz, amelyet felezésnek neveznek.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként, minden 210,000 blokk bányászása után a blokk jutalmát a felére csökkentik.

Ez a folyamat arra szolgál, hogy lassítsa a bitcoin kínálatának növekedését, és így korlátozza az eszköz mennyiségét.

Rendben lezajlott a bitcoin felezés

A legutóbbi felezés a 840,000. kibányászott blokk után történt meg, amelynek során a blokk jutalma 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkent.

Ez jelentősen csökkentette a bitcoin kibocsátásának ütemét, ami pedig hosszú távon növelheti az eszköz értékét.

A felezés kulcsfontosságú mechanizmus a bitcoin piaci értékelése szempontjából.

Ahogy Karim Chaib, a Dopamine App platform vezérigazgatója megfogalmazta, a korlátozottság alapvető gazdasági elv, amely befolyásolja az eszközosztály értékét.

A bitcoin felezési eseményei biztosítják, hogy a bitcoin kínálata lassabban nőjön az idő múlásával, ami kiemeli az eszköz ritkaságát.

A felezés a kód része, nem lehet megváltoztatni

Fontos megjegyezni, hogy a bitcoin felezés be van építve a Bitcoin kódjába, és automatikusan megtörténik minden 210,000 blokk bányászása után, ami nagyjából négy évente fordul elő.

Az első felezés 2012-ben történt, és azóta még két további felezés következett be 2016-ban és 2020-ban.

Mi teszi különlegessé a bitcoint a többi értéktároló eszközzel szemben? A válasz a programozott készlet.

Míg más értéktároló eszközök, például az arany, kibocsátása növekedhet az újabb bányászati módszerek és technológiák fejlődésével, addig a bitcoin kínálata 21 millió érmére van korlátozva.

Ez azt jelenti, hogy a bitcoin fundamentálisan inflációálló, a készletét nem lehet tetszőlegesen megnövelni, mint a nemzeti valutákét.

Nem véletlen, hogy a bitcoin digitális arany néven is emlegetve van

Az érmék kínálatának korlátozása és a felezési mechanizmus hatására a bitcoin egyre inkább a hagyományos értéktároló eszközök, például az arany alternatívájává válik.

bitcoin
Forrás: TradingView

Jonas Simanavicius, a Syntropy társalapítója és CTO-ja szerint a bitcoin ezzel évezredes monopóliumot tört meg.

„Az arany évezredek óta szolgál a vagyon fő tárolóeszközeként, mert nehéz növelni annak kínálatát, és az egész világon értékes. Semmi más pénzeszköz esetében sem igaz, hogy olyan lassan növekedjen a kínálata, mint az aranyé – aztán megjelent a bitcoin.”

Végül, érdemes megjegyezni, hogy a digitális korban egyre nagyobb az igény a likvid eszközökre, amelyek gyorsabb tranzakciókat tesznek lehetővé.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ez a trend előnyt jelenthet a bitcoinnak, amely könnyebben mozgatható.

„Az idő múlásával a Bitcoin nemcsak túlélt, hanem a számítási kapacitásának és decentralizációjának szintje is olyan erőssé vált, hogy egyre többen ismerik fel ezt a biztonságot, és az előnyöket, amelyeket biztosít.”

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Top 5 altcoin, hogy egy kis befektetésből vagyont termeljünk

A kriptopiac 2024-ben is pezseg. Elérkezett lehet a pillanat, hogy felfedezzük az altcoinokat, amelyek hatalmas potenciális nyereséget kínálhatnak. Ez az útmutató öt olyan ígéretes lehetőségbe...

Tranzakciós adót vezetne be Törökország a kriptokereskedésre

Törökország új adók bevezetésére készül, beleértve a kriptopénz-kereskedelemre kivetett 0,03%-os tranzakciós adót, egy jelentős adóügyi reform részeként. A lépés célja az ország 2023-as földrengések okozta...

Mark Cuban szerint a „Gensler” miatt Biden elveszítheti az elnökséget, a DTX Exchange túlszárnyalhatja az olyan DeFi titánokat, mint a Chainlink és az Avalanche

Vendégbejegyzés Mark Cuban szerint a SEC elnöke, Gary Gensler nagyban befolyásolhatja a következő elnökválasztást. Cuban úgy véli, hogy szigorú politikája Joe Biden elnöki székébe kerülhet az...

Dogecoin (DOGE) árfolyam elemzés 06.16.

Prémium Dogecoin (DOGE) A Dogecoin (DOGE) befektetők az utóbbi időben nehéz időszakot éltek át, különösen a mémcoin többszöri árfolyamkorrekciója miatt a grafikonokon. A helyzet azonban még rosszabb is...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!