Nézd meg Salvadort és a túlhitelezett pozíciókat.

Bárki, aki kripto értesítéseket kap a telefonjára, elmondhatja, hogy a piacok ma nem teljesítettek a legjobban, a Bitcoin és az Ethereum 11%-os és 15%-os veszteséget szenvedett el, és az adatok szerint a teljes kriptopiaci kapitalizáció 24 óra alatt 13%-kal esett vissza.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Amit azonban az értesítések nem magyaráznak meg, az az, hogy miért korrigálnak, vagy éppen miért zuhannak össze a piacok.

Hiszen a dolgok eddig remekül mentek, az Ethereum-alapú NFT-k sikerüzletet csinálnak, és a Bitcoin már törvényes fizetőeszközzé vált Salvadorban.

Ez csak ennyi, mondta Vetle Lunde, az Arcane Research elemzője. Az ilyen hatalmas történetek gyakran vezetnek ahhoz, hogy a piac túlhangsúlyozza a hatást, amikor beárazza” – mondta a Decryptnek. „Úgy tűnik, ezúttal is ez volt a helyzet”.

Oké, tehát a jövőbeli árakra fogadó kereskedők kicsit bullishak lettek.

Június 4-én, egy nappal azelőtt, hogy Nayib Bukele, Salvador elnöke bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújt be a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételéről – a törvényt később elfogadták, és ma lépett hatályba -, a BTC 37 000 dollárt ért, három hónap alatt 53 000 dollárig kúszott vissza.

De amikor végül eljött a nap, az árfolyam visszaesett – ami nem is olyan ritka, mivel sok kereskedő „megveszi a pletykát, eladja a hírt”.

De ezt a csökkenést a túlzottan tőkeáttételes pozíciók súlyosbították. A Bybit tőzsdén például a kriptokereskedők 100-szoros tőkeáttételt kaphatnak.

Ez azt jelenti, hogy ha egy Bitcoin tizedét teszed be, akkor 10 Bitcoinnal kereskedhetsz. A tőkeáttétel jó móka, amikor az árak emelkednek, mivel lehetővé teszi, hogy a sok tőkével nem rendelkező spekulánsok is profitáljanak a bikapiacokból.

Nem olyan szórakoztató, amikor a piacok esnek, mivel a tőkeáttételes kereskedés hátránya, hogy likvidálnak; minél nagyobb a tőkeáttétel, annál kisebb áresésre van szükség ahhoz, hogy a tőzsde elragadja a coinokat, és eladja azokat.

Amikor az ár ma elkezdett esni, ez elég volt ahhoz, hogy likvidálást indítson el azoknál, akik longban voltak a Bitcoinban.

Lényegében hólabdaeffektus alakult ki, mivel a csökkenés több embert késztetett eladásra, ami további likvidálásokat váltott ki, ami újabb emberek eladásához vezetett.

Ez tehát megmagyarázza a Bitcoint. Mi a helyzet azonban az Ethereummal és más kriptopénzekkel és tokenekkel?

Lunde szerint:

„Az altcoinok iránti nagyon heves és bikás étvágy az elmúlt hónapban hozzájárulhatott a piaci káosz eltúlzásához”.

Nagyítsuk ki a képet, és láthatjuk, hogy ez még mindig egy nagyon jó hónap volt az altcoinok számára.

A Cardano például, amely a hétvégén indítja el az okosszerződéseket a hálózatán, 60%-kal drágult – még a mai 17%-os esést is figyelembe véve. Az XRP 34%-ot emelkedett a hónapban, a mai 23%-os esés ellenére.

A Binance Coin pedig 18%-ot veszített az elmúlt 24 órában, de az elmúlt 30 napban így is 15%-ot tudott hozzátenni az árfolyamához.

Az altcoin kereskedők is úgy számoltak, hogy az árfolyam tovább fog emelkedni. A mai nap előtt a Bitcoin határidős ügyletek open interestje a május óta legmagasabb szintre emelkedett.

Lunde elmondta:

„Összességében a kripto-derivatíváknál 32%-os haircut volt [open interest tekintetében] a korrekciót követően”.

A Bybt, egy határidős kereskedési platform adatai szerint az elmúlt 24 órában 1,5 milliárd dollárnyi bitcoint likvidáltak, míg 900 millió dollárnyi Ethereumot ért ugyanez a sors.

A zűrzavartól azonban mentes volt a Solana. A SOL árfolyama továbbra is hetente néhányszor új történelmi csúcsokat döntöget.

A top 10 egyetlen fénypontjaként a Solana megfordította az XRP-t, és a piaci kapitalizáció alapján a hatodik legnagyobb kriptó lett.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A felhasználók az Ethereumnál alacsonyabb tranzakciós díjak és nagyobb sebesség előnyeit kihasználva ragadtak rá az okosszerződéseket támogató hálózatra.

Bár nem találta fel a decentralizált pénzügyeket vagy az NFT-ket – mindkettőt az Ethereum számára alkották meg -, a kereslet mindkettő iránt 60%-os emelkedést ért el a múlt héten és 8%-os növekedést a mai napon.

Olvastad már? Unite Token – Sosem késő beszállni!

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.