Szeptember hetedikén, három hónappal a szavazás után életbe lépett a bitcoin-törvény a Közép-amerikai országban, így ők lettek a világon az elsők, akik hivatalos fizetőeszközként ismerik el a bitcoint.

Az elnök, Nayib Bukele úgy tweetelt erről, hogy „történelmet írnak”.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kezdte persze nem volt egyszerű, rögtön egy kényszerű leállással kezdtek, az állam által kiadott Chivo tárcaprogram ugyanis nem bírta el a hirtelen terhelést. Az elnök természetesen ezt sem hagyta szó nélkül.

„Le kell állítanunk egy rövid időre, a szerverek nem bírják a terhelést. Ki akarjuk javítani a visszakapcsolás előtt.”

A sajtóban közölt hírek alapján az ország jelenleg 400 bitcoinnal rendelkezik. Nemrég hoztak létre viszont egy 150 millió dolláros pénzalapot, amellyel a BTC és a dollár közötti váltást intézhetik.

Emiatt vélhetően még többet fognak vásárolni, ráadásul a hivatalos információk alapján az állam vezetése is tovább folytatná a felhalmozást.

A júniusi szavazás után a bitcoin-közösség egyöntetűen beállt a kezdeményezés mögé. A szeptember 7-i időpontra világszerte, de főleg Latin-Amerikéban, egy jelképes, 30 dolláros fejenként BTC-vásárlást szerveztek.

Az olyan ismert személyiségek, mint a Microstrategy tulajdonosa, Michael Saylor, vagy a Human Rights Foundation vezetője, Alex Gladstein szintén nyíltan támogatták a dolgot.

Konstantin Anissimov, a CEX.IO tőzsde igazgatója úgy nyilatkozott, El Salvador lépése hivatalosan is pénznemmé teszi a bitcoint.

Ráadásul a hozzá hasonló, gyengébb gazdasággal bíró országok nagy előnyöket realizálhatnak a bitcoin segítségével.

„A bitcoin nagy előnye a fejlődő országok számára, hogy nem taszítja adósságba a felhasználóit. Emellett nagy lehetőségeket tudnak nyújtani a kriptós vállalkozások, cégek számára. Ezzel az adopcióval erősödik a gazdaság, nagyobb az adóbevétel, így gyarapodik az ország is.”

A nemzetközi porondon viszont nem aratott osztatlan sikert El Salvador bitcoinos megmozdulása. Augusztusban nyugdíjas-tüntetés is volt, mivel voltak, akik attól féltek, hogy dollár helyett ezentúl bitcoinban kapják majd a nyugdíjakat.

Egy közvélemény-kutatás során a megkérdezettek 70%-a nem örült neki, hogy hivatalos pénz lett a bitcoin, bár egyesek vitatják, hogy a felmérés megfelel-e a követelményeknek.

Olyan pénzügyi szervezetek, mint a Nemzetközi Valutaalap, az IMF (fordítói megjegyzés: amelyiknek egy csalásért jogerősen elítélt bűnöző a jelenlegi vezetője) is figyelmeztette az országot.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A Bloomberg hasábjain pedig a Mobius Capital Partners vezetője fogalmazott úgy, hogy El Salvador szalmaszálakba kapaszkodik.

Nayib Bukele nem sokkal ezelőtt megosztotta, hogy ő személy szerint hatalmas FUD-hadjáratra, lejárató kampányra számít.

Olvastad már? Unite Token – Sosem késő beszállni!

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!