A Bitcoin ETF-ek, a központi tőzsdéknél is károsabb a kriptó számára

-

Szeretnél egy kis haszontalan „papír” Bitcoint? A Bitcoin ETF-ek felemelkedésével hamarosan lehetőséged lehet arra, hogy valami olyan értéktelen dologba fektess, mint az amerikai dollár.

Az elmúlt hetekben megugrott az érdeklődés a hagyományos pénzügyek részéről a kripto alapú tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránt.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Miután az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet kifogásolta az eredeti beadványát, a BlackRock július 3-án új kérelmet nyújtott be egy Bitcoin ETF-re.

Egy héttel korábban a Fidelity vezette a befektetési cégek sorát, amelyek Bitcoin-alapú ETF-ekre vonatkozó kérelmeket nyújtottak be az SEC-hez.

Eközben a HSBC lett az első bank, amely Bitcoin és Ether ETF-et kínál a hongkongi ügyfeleknek.

A Bitcoin kapcsán gyakran a látszólag pozitív hírek hosszabb távon ártalmasak, és fordítva, a rövid távú negatív hírek gyakran a Bitcoin mellett szóló folyamatos érvelést erősítik.

Ez utóbbira jó példa a 2017-es „Blocksize War”, amikor a Bitcoin közösség kettészakadt a nagy blokk táborra, amely elindította a Bitcoin Cash forkot, és a kis blokk táborra, amely bevezette a Segregated Witness frissítést a Bitcoinban.

Bár az eredmény rövid távon kaotikus volt, sok Bitcoin-kritikus igyekezett a Bitcoin sírjára táncra perdülni, a decentralizált konszenzus egyik legfontosabb leckéjének bizonyult, és előkészítette az utat a Lightning Networkön keresztül történő rétegzett skálázáshoz, amelyet ma élvezünk.

A jó hírek negatívba fordulásával kapcsolatos példáért nem kell túl messzire visszamennünk a múltba.

Egészen 2022 végéig az FTX volt az első számú példája annak, hogy a kripto a mainstream felé halad, a Superbowl-reklámokkal, stadionok névhasználati jogaival és fényes magazinokban megjelenő cikkekkel.

De végül az FTX ketyegő időzített bombának bizonyult, amely mindenki előtt felrobbant, és évekkel visszavetette az iparág legitimitását.

És ahogy ez lenni szokott, a látszólag rossz hír – az FTX összeomlása és a felhasználók sok pénzének elvesztése, hosszú távon pozitívvá válik, mivel az emberek a jövőben jobban fognak vigyázni a Bitcoinjaikra, így korlátozva a nagy letétkezelői összeomlások rendszerszintű kockázatát.

Kerüld ki a hamisítványokat

Amint azt az FTX összeomlásával és az azt követő piaci fertőzöttséggel láthattuk, a központosított tőzsdék sosem jelentettek megoldást a Bitcoin hatalmas ígéretéből profitálni kívánó hétköznapi befektetők számára.

Az ETF-ek sem. A Bitcoinhoz kötött ETF-ek még rosszabb ötlet, mint a központosított tőzsdék, mivel nulla lehetőség van a mögöttes eszköz – azaz a Bitcoin – visszavonására.

Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok soha nem tudják kihasználni a Bitcoin egyetlen legfontosabb tulajdonságát: azt, hogy anélkül ellenőrizhetik pénzeszközeiket, hogy bárkiben is bízniuk kellene.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A szélesebb piacra nézve más veszélyek is fennállnak. Az ETF-ek esetében fennáll annak a veszélye, hogy a „papír Bitcoin”, vagyis a nem tényleges Bitcoin által fedezett követelések torzíthatják a piacot, és alááshatják magát a Bitcoin monetáris politikáját.

A múltban papír Bitcoinokat kibocsátó tőzsdéket, például az FTX-et, a kivonási roham és az esetleges összeomlás segítségével tartották kordában, ami után a hamis Bitcoin-követelések a szerencsétlen tőzsdékkel együtt eltűntek.

Az ETF-ek esetében valószínűleg nem ez lenne a helyzet.

A mögöttes eszköz visszavonásának lehetősége nélkül a papír Bitcoin tetszés szerint nyomtatható.

Ha a Bitcoin ETF-ek válnak a Bitcoinba való befektetés domináns módjává, az könnyen ahhoz vezethet, hogy papír Bitcoinok milliói árasztják el a piacot, és ezzel elnyomják a Bitcoin árát.

A Bitcoin birtoklása azt jelenti, hogy saját tulajdonban van

A Bitcoin esetében a tulajdonjog nagyon szorosan kapcsolódik az adott Bitcoin-címekhez kapcsolódó kriptográfiai kulcsok feletti ellenőrzéshez.

Nos, igaz lehet, hogy valaki jogi értelemben birtokolhat Bitcoint anélkül is, hogy közvetlen ellenőrzése lenne a kulcsok felett, például ha egy tőzsdei számla tulajdonosa vagy egy ETF-részvény birtokosa, de ez egyszerűen nem jó ötlet a Bitcoin világában.

A Bitcoin digitális jellege, tökéletes hordozhatósága és globális likviditása különösen érzékennyé teszi a sikkasztásra, lopásra vagy csak egyszerű rossz gazdálkodásra.

A Bitcoin valódi birtoklásának egyetlen módja a kulcsok ellenőrzése.

Egyesek talán örülnének egy nagyobb Bitcoin ETF (mint például a BlackRock-é) jóváhagyásával járó esetleges rövid távú árfolyam-emelkedésnek, de a Bitcoin elfogadására gyakorolt hosszú távú hatás valószínűleg negatív lenne (beleértve a Bitcoin hosszú távú árfolyamait is).

Az egyetlen elfogadás, amely valóban számít, az önmegőrzést foglalja magában – minden más csak egy csapda.


Olvastad már? A Binance új tokent listáz, elég hogy új felhasználókat vonzzon?

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Marco Verch Professional

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Stellar (XLM) technikai elemzés 10.02.

Prémium Stellar (XLM) A Stellar (XLM) a szeptemberi veszteségek miatt a szerkesztési időben még mindig elnyomták a Stellar árfolyamát. Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) az írás időpontjában...

A Polkadot NFT-k veszítenek népszerűségükből

A Polkadot (DOT) NFT-aktivitásának csökkenését tapasztalta az elmúlt héten, ami aggodalomra adott okot. A Polkadotnak azonban van pár projektje, vajon a hálózat meg tudja-e fordítani a...

Nagyot ment a Wall Street Memes, már 120 millió dollár a piaci kapitalizáció

Vendégbejegyzés A csak nemrégiben jegyzett Wall Street Memes ($WSM) mém érme kirobbanó formában van.  A WSM token árfolyamértékeire ránézve pénteken azt láthattuk, hogy 40% körüli emelkedésnél jár:...

A Bitcoin augusztusa óta először emelkedik 28.000 dollár fölé

A Bitcoin (BTC) több mint hat hét óta először törte át a 28.000 dolláros határt, és a befektetők azt remélik, hogy a kitörés megnyitja az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!