A héten kibányásszák a 18 milliomodik bitcoint, ezzel csupán 3 millió coin marad, mielőtt a bányászás leállna 2140-ben.

3 millió bitcoin, 120 év

A Blockchain adatai alapján október 14-én a bitcoin összkészlete elérte a 17,92 millió koint.

A számolások alapján a 18 millió coinhoz szükséges blokkok a héten kibányászásra kerülnek.

„Nagyjából 120 évbe fog telni, mire a készlet fennálló 14,3%-a, vagyis 3 millió bitcoin kibányászásra kerül.” mondta a Rhythm névre hallgató elemző.

A bányászok versengése még sosem volt ilyen magas, ezzel a hashráta is rekordmagasan áll.

A bányászok minden egyes hitelesített blokknyi tranzakció után új bitcoinokat alkotnak. Ez átlagosan tíz percenként történik. Négy évente a jutalom feleződik, így az új bitcoinok „nyomtatása” egyre több és több munkát igényel.

A bitcoin 21 millió maximális készletének 85%-a lett kibányászva 2009 óta, de a fennálló rész sokkal tovább fog tartani.

Még a bányászás lezárása után is valótlan, hogy a készlet 75%-a elérhető legyen. A felhasználók máris elvesztették a 17,92 millió elérhető bitcoin jelentős részét. Kutatók szerint az elveszett bitcoinok a készlet nagyjából 20%-át tehetik ki.

Így valószínű, hogy idővel nagyjából csak 15 millió ember rendelkezhet egy egész bitcoinnal.

A gyűjtők nagy számlákkal rendelkeznek

A 18 milliós szám ugyan nem jelent semmilyen technikai fejleményt a hálózat számára, de sokan izgatottak miatta, a Luno startup szerint „ez izgalmas hét lesz.”

Ugyanakkor a bitocintulajdonosok összetétele is változik. Az eheti adatok alapján a több mint 1000 bitcoinnal rendelkező számlák gyarapodtak 2019-ben. Korábban kevésbé érdeklődtek a befektetők, az idei év irányzata lezár egy öt éves sík időszakot.

2014-ben a Mt. Gox összeomlása előtt, hasonló tempóban növekedtek az ilyen tárcák készletei.

Akkoriban a kommentátorok szerint a technikai érdeklődés miatt lehetett ez. A bitcoin jelenlegi értéke alapján hasonló pénzügyi motivációk hajthatják a 2019-es ármozgásokat.

Olvastad már? Így térülne meg manapság 10 évnyi bitcoinbefektetés

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂