Nem alkalmazzák a Ripple ítéletét a Terraform Labs ügyében

-

Július 13-án a bíróság úgy döntött, hogy az Ripple XRP tokenek lakossági értékesítése nem minősül törvényszegésnek.

Erre alapozva a Terraform Labs is kérvénnyel fordult a bírósághoz, hogy a hasonló vádak miatt indított ügyét ejtsék, de elutasításban részesültek.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az eljáró bíró, Jed Rakoff részletesebben is körüljárta a Howey-teszt kérdéskörét, az értékpapírok meghatározásához létrehozott jogi keretet, és ez alapján nem adott helyt a kérvénynek.

Rakoff bíró elutasítja a Terraform Labs elutasító indítványát. Forrás: Courtlistener

Emellett Torres bíró ítéletét is kritizálta a Ripple ügyében, reményeit fejezve ki, hogy nem születik új precedens egy ilyen elhibázott döntés miatt.

A SEC februárban perelte be a Terrát és az alapító Do Kwont, a vádak szerint több milliárd dolláros értékpapír-csalás miatt, amelyet kriptopénzek segítségével hajtottak végre.

A cég ügyvédei áprilisban kérvényezték az ügy ejtését, majd nyáron további érveket vonultattak fel a beadványuk támogatására.

Az ügyvédek szerint a SEC ráadásul nem is rendelkezik hatáskörrel a kriptoipart tekintve, így a Terraform Labs, és az alapítója esetén sem.

A SEC által megnevezett tokenek, a MIR, a LUNC, és az USTC esetében pedig vitatják, hogy ezek a kriptoeszközök bármilyen szempontból értékpapírnak minősülhetnének.

A jogi csapat nézetei szerint a Kongresszusnak nem egyszerűen azon kellene dolgoznia, hogy egy használható, életképes jogi szabályozást dolgozzon ki a kriptoipar számára, hanem a SEC hivatalnokait is le kellene állítaniuk, hogy függesszenek fel mindennemű eljárást az iparág vállalkozásai ellen, míg a Kongresszus ki nem dolgozza a megfelelő jogi hátteret, amely alapján működhetnek.

Rakoff bíró szerint viszont a SEC megfelelő jogkörrel rendelkezik a kriptoipar szabályozására, a külön kiemelt Kongresszusi felhatalmazás nélkül is, így elutasította a Terraform kérvényét.

A bírói ítéletben több oldalon keresztül foglalkoztak a Howey-teszt kérdésével, amely segítségével el lehet dönteni egy pénzeszközről, hogy értékpapírnak számít-e.

A bírói határozat alapján egy ilyen termék létrehozása nem igényli a tényleges, fizikailag létező befektetési szerződés létrejöttét, hiszen a tokenek maguk képviselhetik egy ilyen megegyezés létét, és ez a bíróság előtt is megállja a helyét.

A kérvényben a MIR és a LUNA tokenekre is eltérő elbírálást akatak elérni az ügyvédek, de a bíró ezt is elutasította.

„Ez a bíróság nem ért egyet a SEC és a Ripple közötti perben hozott ítélettel, mivel a Howey teszt semmiféle különbséget nem tesz az elsődleges vagy a másodlagos értékesítés között, és a vásárlók között sem.”

A bírósági döntés, amely alapján a másodlagos piacokon, a lakossági befektetőknek eladott XRP tokenek nem számítanak értékpapírnak, részleges győzelmet hozott a Ripple számára.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A mostani ítélet viszont inkább a SEC malmára hajthatja a vizet, főleg akkor, ha több bíró is inkább Rakoff példáját követi.


Olvastad már? A Ripple vezető ügyvédje: „Nem minden út vezet a SEC-hez”

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A világ egyik legnagyobb hagyományos tőzsdéje bevezetné a bitcoin-kereskedést

A Financial Times arról számolt be, hogy a növekvő intézményi érdeklődésnek köszönhetően a világ egyik legnagyobb tőzsdéje saját bitcoin-kereskedelmi részleget akar indítani. A Wall Street...

Polygon (MATIC) technikai elemzés 05.17.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon (MATIC) azonban, megkülönböztetve a zavart piaci hangulatot, többé-kevésbé stagnáló piaci viselkedést tartott fenn. Noha az előre meghatározott ellenállási és támaszszinteken belül kereskedett, a...

Sui (SUI) árfolyam elemzés 05.17.

Prémium SUI A SUI árfolyama körülbelül 3%-os ugrást mutatott 267,202 millió dollár (+11,24%) kereskedési volumen mellett az elmúlt 24 órában, miután az elmúlt 30 napban 15,30%-os, az...

Andrew Tate, a Top G hatalmas bitcoin-befektetést tervez

Andrew Tate, korábbi kickbox bajnok és amerikai vállalkozó, a rajongói körében csak Top G, 100 millió dollárnyi bitcoint vásárolna. Tate egyértelművé tette, hogy elege lett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!