435 millió dollárnyi illegális bitcoint foglalt le a brit rendőrség

-

Az Egyesült Királyság rendőrsége által az elmúlt öt évben lefoglalt kriptodevizák között főként illegális bitcoint találunk a közérdekű adatigénylések szerint.
Az Egyesült Királyság rendvédelmi szervei az elmúlt öt évben bűnügyi nyomozások eredményeként 322 millió font (435 millió dollár) értékben foglaltak le bitcoint és más kriptovalutákat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A New Scientist által benyújtott adatigénylési megkeresések szerint az Egyesült Királyság 48 rendőrsége közül 12 foglalt már le illegális bitcoint vagy kriptót. A lefoglalás időpontjában vett adatok alapján összesen 322 millió font értékről beszélhetünl. 15 rendőrség vagy nem válaszolt, vagy elutasította az információszolgáltatást.
A lefoglalt kriptopénzek túlnyomó többsége – több mint 99,9%-a – bitcoin volt. A fennmaradó rész etherből, valamint adatvédelemre fókuszáló coinokból, köztük a Moneróból, a Dashből és a Zcashből állt.
A lefoglalások oroszlánrészét a londoni rendőrség tette ki, 294 millió font (398 millió dollár) bevétellel.
A FOI-kérelmekből kiderült, hogy a Greater Manchester Police 25 millió fontot (34 millió dollárt), míg a Dyfed-Powys rendőrség 2,4 millió fontot (3,2 millió dollárt) foglalt le az adatigénylés által lefedett ötéves időszakban.

Képzetlen nyomozók, jogi akadályok

Joseph Harrop nyomozó főfelügyelő, a Greater Manchester-i rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó részlegének vezetője a New Scientistnek elmondta, hogy a brit rendőri szervek „még csak most kezdenek el foglalkozni” a kriptopénzek technológiájával. Saját szerve már alkalmaz megfelelő tapasztalattal rendelkező civil alkalmazottakat a nyomozók képzésére.

A kriptovaluta lefoglalásakor a rendőrségnek további jogi akadályokkal kell szembenéznie. Mivel a bűncselekményből származó jövedelmekről szóló törvény értelmében a kriptovaluta jelenleg nem készpénznek, hanem vagyontárgynak minősülnek, így a törvények értelmében nem kobozhatók el.
Míg a készpénz lefoglalható, ha felmerül a gyanú, hogy bűncselekményből származik, addig a nem készpénzes vagyontárgyak lefoglalásához már jogerős ítéletre van szükség. Bár a törvényt éppen most frissítik, hogy ezt a kiskaput bezárják.
Gary Cathcart, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség pénzügyi nyomozásokért felelős vezetője a New Scientistnek elmondta, hogy „a kriptovalutával kapcsolatban ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint 20 évvel ezelőtt a készpénzzel kapcsolatban. Nincs meg a jogszabályunk a lefoglalásához.”

Kriptó és bűnözés

Az Egyesült Királyság szabályozói és törvényhozói egyre inkább aggódnak a kriptopénzek bűnügyi felhasználása miatt.
Az NCA 2021 májusában közzétett egy jelentést, amely szerint „a kriptoeszközök pénzmosásra való felhasználásának aránya több bűncselekménytípusban is megnőtt.”
A kriptopénzek bűnügyi felhasználásának visszaszorítására irányuló törekvés részeként az FCA 500.000 fontot (670.000 dollárt) fektetett külső tanácsadókba. Az ő feladatuk, hogy a kriptoipar által jelentett pénzmosási és terrorizmus-finanszírozási kockázatokról képezzék a személyzetüket.
Csak 2021-ben a Metropolitan Police két rekordot jelentő kriptopénzlefoglalást hajtott végre. 2021 júniusában 114 millió fontot (akkor 158 millió dollár értékben) foglalt le, míg alig néhány héttel később 180 millió font (közel 250 millió dollár) lefoglalására került sor.

Novemberben a Silk Road darknet piactér egyik brit rendszergazdája csaknem félmillió fontot kobozott el az Egyesült Királyság NCA-ja számára.
A szabályozók a kriptocégekre vonatkozó szigorúbb követelményekkel reagáltak. 2021 márciusában az Egyesült Királyság pénzügyi magatartási hatósága (FCA) bejelentette, hogy a kriptopénzekkel foglalkozó vállalkozásoknak éves pénzügyi bűnügyi jelentéseket kell benyújtaniuk.
A bankok is szigorítottak a kriptohasználaton a pénzmosással kapcsolatos aggodalmak miatt. A Santander, a NatWest és a Barclays vagy blokkolta a kriptotőzsdéket, vagy korlátozta a tranzakciókat, vagy fokozta a kriptovállalkozásokba irányuló és onnan származó átutalások ellenőrzését.

Olvastad már? Az MST kriptovaluta komplex rendszerrel robbantja a piacot

Forrás: decrypt.co


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Solana (SOL) technikai elemzés 12.05.

Prémium Solana (SOL) A közismert nevén TD Sequential Indicator (Tom DeMark szekvenciális mutató) azt sugallja, hogy a SOL elérhette a helyi csúcsot. A Solana (SOL) heti grafikonján egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!