13%-ot zuhant az ethereum a Fed ülése után

-

Az ethereum nagyjából 13,50%-ot veszített a bitcoin 9%-os esésével szemben az elmúlt 24 órában. A Fed lehet az oka az esésnek.
Az Ethereum natív tokenje, az ether (ETH) órákkal azután zuhant meredeken, hogy az Egyesült Államok jegybankja közzétette a decemberi ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy a kamatemelés gyorsabb ütemezését előtt tartja 2022-ben.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Szövetségi Nyílt Piaci Bizottság (FOMC) rövid távú kamatok emelését támogatják, viszont „hamarabb vagy gyorsabb ütemben, mint azt a résztvevők korábban várták”.
Az éter a jegyzőkönyv közzététele után több mint 13,50%-kot csökkent, egészen 3300 dollárig esett. A zuhanás a kriptopiac hasonló lefelé irányuló mozgásait tükrözte. A Bitcoin (BTC) valamivel több mint 9%-kal, közel 42.100 dollárra esett.

Vitathatatlan, hogy az ETH/USD nagyobb veszteséget jelentett befektetők számára, mint a BTC/USD a Fed bejelentése után.
A kereskedők látszólag úgy döntöttek, hogy inkább azoktól a tokenektől válnak meg, amelyek a Bitcoinnál jobb hosszú távú hasznot hoznak. Az ethereum hozama például az elmúlt 12 hónapban – még a Fed által vezetett esés után is – 175% körülire jött ki.
Ezzel szemben a bitcoin nyeresége ugyanebben az időszakban közel 15,75% volt.
A 15 legjobb kriptovaluta teljesítménye. Forrás: Messari

Hasonlóképpen, az ether legfőbb riválisa, a Solana (SOL) is több veszteséget könyvelhetett el, mint a bitcoin. Több mint 13,75%-kal esett a Fed híre után. Ennek ellenére a 12 havi nyeresége több mint 7500%-ra jött ki, ami további extrém korrekciót jelezhet előre, ha a kriptopiac torzítása továbbra is a medvék felé tolódik.

Az ETH/BTC kulcsfontosságú visszapattanási szinthez ért

Az ether tehát zuhant a bitcoinnal szemben az elmúlt 24 órában. A pár valamivel több mint 5%-ot esett, és 0,077 BTC-t ért. Ezzel egyúttal elérte a 0,078 BTC közelében lévő kritikus támaszszintet is, amely az utóbbi időben nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ether bikás maradjon a bitcoinnal szemben, mivel korlátozta az előbbi lefelé irányuló tendenciáját.

ETH/BTC napi árdiagram, amely a legfontosabbtámaszszintet mutatja. Forrás: TradingView.

Eközben a 0,078 BTC-s támasz egyben az ether csökkenő háromszöge alsó trendvonalának is tűnt.
A csökkenő háromszögek olyan folytatódó minták, amelyek jellemzően egy konszolidációs időszak után az árfolyamot az előző trend irányába küldik.
Ez növeli az ether potenciálját, hogy hosszú távon erősebb maradjon a bitcoinnal szemben, amennyiben meggyőzően nagyobb volumennel tör a háromszög felső trendvonala fölé.

Túl korai lenne félni a Fedtől

A Fed tisztviselői hónapokig ragaszkodtak ahhoz a véleményhez, hogy a magasabb amerikai infláció a kínálati lánc szűk keresztmetszeteiből származik, Jerome Powell elnök pedig azt állította, hogy ez majd magától megoldódik.
A legutóbbi ülésen azonban már kevésbé mutatott meggyőződést az úgynevezett „átmeneti infláció” narratívával szemben.
Ez elsősorban azért van így, mert az amerikai fogyasztói árindex 2021 novemberében közel 40 éves csúcsot ért el, 6,8%-os éves szinten. Eközben azok a fogyasztói árak, amelyek nem tartalmazzák az energia- és élelmiszer-kategóriákat, 4,7%-kal emelkedtek az egy évvel korábbi állapotokhoz képest; ez a Fed által preferált 2%-os inflációs cél fölött van.

„Úgy vélem, most már valós a kockázata annak, hogy az infláció tartósabbá válhat, és… megnőtt a magasabb infláció bebetonozódásának kockázata” – mondta Powell december 15-én, miután lezárta a FOMC ülését.

Az Egyesült Államok általános inflációja az évek során. Forrás: Bloomberg, Munkaügyi Statisztikai Hivatal

Madison Faller, a JPMorgan Private Bank globális stratégája a Bloombergnek azt mondta, hogy a befektetőknek nem kell félniük a Fedtől, megjegyezve, hogy a 2022-re tervezett három kamatcsökkentésük kevéssé fogja visszafogni a fogyasztói árakat.
Elmondta:

„A növekedés és az infláció 2022-ben egész évben lassulni fog, de ennek ellenére a történelmi trendszintek felett marad. Úgy gondoljuk, hogy ez sokkal kisebb kockázatot jelent majd a Fed által kiváltott érdemi piaci korrekcióra.”

Ahogy arról több hírportál is beszámolt, a tartósan magasabb inflációtól való félelem, ami viszont hajlamos leértékelni a készpénzt, arra késztette a mainstream befektetőket, hogy a kriptoszektorban parkoltassák a pénzüket.

A nagyok a kriptóra fogadnak

Péterffy Tamás, az Interactive Brokers Group Inc. brókercég magyar származású milliárdos alapítója például bevallotta, hogy nettó vagyonának 2-3%-át tartja kriptóban arra az esetre, ha a fiat pénz „a pokolba kerülne.” Hasonlóképpen a Bridgewater Associates alapítója, Ray Dalio is felfedte tavaly, hogy befektetési portfóliójában Bitcoin is van.
Az inflációval szembeni kilátások némi fellélegzést ígértek az ethereum számára, amely hajlamos lekövetni a bitcoin árfolyammozgásait.
Eközben Sean Farrell és Will McEvoy, a Fundstrat Global stratégái megjegyezték, hogy a befektetőknek növelniük kell befektetéseiket az egész okosszerződés-szektorban, hogy a legtöbbet hozhassák ki a következő piaci fellendülésből.

„Tekintettel a jelenlegi makroháttérre, a Bitcoin-piacon belüli tőkeáttételre és az altcoinpiacon a közelmúltban látott robusztusságra, úgy gondoljuk, hogy helyénvaló túlsúlyban tartani az Ethereumot és más okosszerződés-platformokat” – írták egy jegyzetükben,

Olvastad már? Raoul Pal szerint 100-szorosára nőhet a kriptopiac az évtized végére

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Avalanche technikai elemzés 06.02.

Prémium Avalanche Az AVAX árfolyam nagyrészt a 14 dolláros támasz körül ragadt, mivel a május 8-i 16,48 dolláros árfolyamról, az elmúlt egy hónap legmagasabb árfolyamáról való...

A kenyai elnök szerint az afrikai országoknak nem kellene használniuk a dollárt

William Ruto úgy gondolja, a kontinens országainak saját pénzrendszert kellene kialakítani, és nem az amerikai dollárt használni az egymás közötti üzleteléshez. Ruto szerint egy ilyen...

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja

A Green Watt Project a Felpéci biogáz üzemet elindította és már megújuló bio forrásból származó energiából bányásszák a Bitcoin. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!