300 millió dollárt kereshetett volna a Tesla, ha nem adja el a bitcoinját

-

Elon Musk autógyára 2021 februárjában vásárolt meg 1,5 milliárd dollárnyi bitcoint, az akkori, 36 ezer dolláros árfolyamon.

Márciusban a vásárolt mennyiség 10%-át adták el, majd 2022 második negyedévében a készletük 75%-át. Ha ezt megtartották volna, most 300 millió dolláros nyereségük lehetne.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Tesla részvényei 40%-ot gyengültek a bitcoinnal szemben a cég első bevásárlása óta, bár azt nem tudni, hogy ez az eladások miatt van-e.

tesla
Forrás: TradingView

Elon Musk annak idején úgy fogalmazott, hogy az eladással azt akarták letesztelni, hogy mekkora likviditása van a bitcoinnak, mennyire tudnak támaszkodni rá a céges költségvetés tervezésekor, amikor a bizonytalan pénzügyi helyzetekkel is számolniuk kell.

A számokat megvizsgálva látható, hogy ha a Tesla megtartotta volna a coinjait, akkor az eladott készlet a mostani, 41500 dollár körüli árfolyamon elméletileg 300 millió dolláros profitot jelenthetne a cég számára.

Azóta nem érkezett hír arról, hogy a cég újabb adag bitcoint adott volna el, így a nagyjából 9720 bitcoin, amellyel rendelkezhetnek, mozdulatlanul vár a vállalat tárcáiban.

Ezzel a megoldással a Tesla egy lényegesen konzervatív befektetési irányt követ, hiszen a kereskedők egyöntetűen jó évet várnak idénre, a Tesla mégsem túl aktív a kriptopiacon.

A Tesla eddigi eladásai olyan negyedévekben történtek meg, amelyek pénzügyileg gyengének számítottak. A vállalati beszámolók alapján az eladásokból befolyt pénz szerepe az üzletmenet fenntartása lett, azaz a bevételek pótolása, amikor a cég nehezebb időszakot élt meg.

2021 első negyedévében a Tesla 272 millió dollárnyi bitcoint adott el, ez pedig annak a negyedéves nyereségnek a 93%-át jelentette.

Tehát ha nem adtak volna el a készletükből, akkor szinte semmi profitja sem lett volna a vállalatnak.

tesla
Forrás: Statista

Ugyanez a helyzet a 2022 második negyedéves bitcoin-eladással is, amikor is szintén nagy mértékben, 73%-kal csökkent a cég bevétele.

Musk tehát a Tesla pénzügyi nehézségeit a bitcoin-tartalékok áruba bocsátásával hidalta át. Most viszont úgy tűnik, erre nincs szükség a továbbiakban.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


2023 negyedik negyedévében a Tesla 2,1 milliárd dolláros nyereséget jelentett be, az egész éves profit pedig 4,4 milliárd dollár. Ez valószínűvé teszi, hogy nem fognak további bitcoint eladni a közeljövőben.

Számos elemző véli úgy, hogy az idei évben a bitcoin ára jelentős mértékben megemelkedik majd.

A két legfőbb faktor, amely ezt a piaci optimizmust táplálja, az a nemrégiben elfogadásra került ETF-ek jelentősége, valamint az, hogy idén tavasszal várható a blokkjutalom következő felezése, amely további árfelhajtó erővel bír a szakértők nézetei alapján.


Olvastad már? Miért tűnik egy XRP spot ETF jelenleg erőltetettnek

Forrás

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Peter Brandt megelőlegezi a Tether összeomlását és az USD bukását

Peter Brandt a világ legnagyobb stablecoinjának, a Tether-nek a stabilitásával kapcsolatban komoly kételyeinek adott hangot. Ez az aggodalma egybecseng az USDT-t és a Tether menedzsmentjét...

Miért emelkedett ma a Bitcoin ára?

A Bitcoin piacán ma gyors fellendülés következett be a 65.000 dollár közeli medvés kereskedési időszakot követően. A piaci tőke 1,3 billió dollárra ugrott, ami egy figyelemre...

Az ETH ETF lehetséges júliusi bevezetése, hogyan fogja újraértelmezni az altcoin piacot

Vendégbejegyzés Az ETH ETF júliusban tervezett elindítása jelentős változásokat hozhat az altcoinok piacán. Elemzők szerint ez a lépés hatással lehet a kereskedési stratégiákra és a piaci értékelésekre. A...

Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!