2026-ra nagyot nőhet a világ energiaigénye a kriptoipar és a mesterséges intelligencia miatt

-

A Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA szerint a kriptoipar, az adatközpontok, és a mesterséges intelligencia energiafogyasztása megduplázódhat a következő években.

A történelmi adatok egyértelművé teszik, hogy minél nagyobb a világ energiafogyasztása, annál nagyobb a lakosság általános jóléte.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kriptoipar, az AI és a hagyományos adatközpontok jelentősen hozzájárulnak a 2026-os globális energiaigényhez

Az óvatos becslések alapján a várható növekedés azt jelenti, hogy a világ teljes energiafogyasztása annyival nő majd, mintha Svédország igénye megduplázódna, de a legbátrabb előrejelzések szerint ez akár a németországi igény szintjét is elérheti.

Az IEA 1974-ben alapult, és az adatokból azt a következtetést vonták le most, hogy nagy igénynövekedésre lehet számítani.

A jelenlegi világgazdaságnak, és a társadalom működésének szerves része a digitális világ, és az online aktivitás, és így az adatközpontok működése is.

Az igényel elektromos áram, amelyet ezek a központok elhasználnak, 40%-ban magára a számítási feladatokra megy el, 40%-ban pedig a géppark hűtését szolgálja.

A világ teljes energiafogyasztásának a 2%-át teszi ki a digitális ipar, azaz a 2022-es számok alapján nagyjából 460 TWh-t.

A becslések alapján ez 2026-ra valahová 620 és 1050 TWh közé emelkedhet, azaz mintha Svédország vagy Németország energiafogyasztása megduplázódna.

A kriptoipar körülbelül ennek a negyedét használja, tehát a világ teljes energiafogyasztásának a 0,5%-át, 110 TWh-t 2022-ben.

Ez várhatóan 40%-kal növekedhet majd a következő két év során. Az IEA jelentésében persze kitérnek arra, hogy pontos számot nem lehet megjósolni, hiszen egyelőre nem ismert, hogy a kriptopénzek milyen ütemben terjednek majd, illetve azt sem lehet tudni, hogy a jövőbeni technológiai fejlődés hatására mennyire javul az energiahatékonyság.

Példaként hozták fel az Ethereum esetét, amely a proof of work konszenzusról átállt a proof of stake szavazási rendszerére, és így 99%-kal csökkentette a hálózat energiaigényét.

Nem említik viszont meg, hogy így már nem függ a valódi munkától, hogy ki kontrollálhatja a hálózatot, hanem az számít, hogy kinek mennyi kriptopénz van a tárcájában. Minél gazdagabb valaki, annál nagyobb a szava.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

A teljes kriptoipari energiafelhasználás 90%-át a Bitcoin hálózat működtetése teszi ki, ezért számít a Bitcoin a legbiztonságosabbnak, és a legigazságosabbnak.

Az IEA szerint ennek ellenére továbbra is kihívásokat tartogat az energiaspórolás, függetlenül attól, hogy más projektek hogyan próbálnak hatékonyabbá válni.


Olvastad már? Az Avalanche és a Solana visszaesett, a Bitcoin Minetrix emelkedik

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedik ma a Shiba Inu (SHIB) árfolyama?

A Shiba Inu a hét folyamán jelentős fejlődéssel visszaszerezte a 0,00002501 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában a Shiba Inu piaci értéke elérte a 0,00002501...

Felejtsük el a munkánkat: Ez az öt altcoin 2025-re egy jachtot fog érni Neked

Vendégbejegyzés A folyamatosan változó monetáris világban öt alternatív altcoin kivételes ígéretet mutat arra, hogy 2025-re jelentős pénzügyi nyereségre tehet szert. A 2024-es bikafutás teljes lendületében ezek a...

A Ripple vezérigazgatója továbbra is támogatja az Ethereumot

Mivel a SEC vizsgálja, hogy bizonyos ETH tranzakciók értékpapírnak minősülnek-e, a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse egy Michael Arringtonnak adott interjúban támogatta az Ethereumot, hogy nem...

A Bitcoin bálnák egy nap alatt 2,8 milliárd dollár értékű BTC-t zsákmányoltak be

A Bitcoin 60.000 dollár alá történő visszahúzódása „buy the dip" lehetőségnek bizonyult a bálnák számára. A Bitcoin közelmúltbeli piaci korrekciója, amely a világ legnagyobb kriptopénzét az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!