0-ra csökkenhet-e a bitcoin árfolyama?

-

A Bitcoin belső értékével és a BTC jövőbeli értékével kapcsolatos bizonytalanság teszi a Bitcoint rendkívül volatilis eszközzé.

Naponta egyre kevesebb új BTC jön létre, mivel a Bitcoinból véges mennyiség létezik. Az állandó ár fenntartásához a keresletnek meg kell felelnie ennek az inflációs rátának.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Bitcoin-piac más iparágakhoz képest meglehetősen kicsi, és a médiamegjelenések önmagukban is képesek felfelé vagy lefelé mozgatni az árfolyamát. Például a Tesla BTC elfogadására való hajlandóságáról szóló hírek felfelé vagy lefelé hajthatják az értékét, így a Bitcoin árfolyama rendkívül változékony.

Hasonlóképpen, egy tweet arról, hogy a Bitcoin blokklánc leállt, lefelé hajtja az értékét, amit a Bitcoin kereskedési volumenének változása követ.

A nagy volatilitást figyelembe véve tehát a megvan-e az esély arra, hogy a bitcoin ára nullára csökkenjen?

Technikailag igen. A BTC árfolyama például nincs olyan fiat valutához kötve, mint az amerikai dollár vagy bármely más eszköz; érzékeny az értékzuhanásokra. Ugyanakkor láttuk, hogy az algoritmikus stabilcoinok, mint például a Terra USD, szintén képesek piaci turbulenciát okozni.

Mindazonáltal ahhoz, hogy egy ilyen katasztrofális esemény bekövetkezzen a BTC esetében, sok piros zászló kell, például egy hosszabb bikapiac, hogy a befektetők megvédhessék a pénzeszközeiket.

Emellett a Bitcoin összetett architektúráját nem könnyű tönkretenni; skálázhatósági problémái azonban veszélybe sodorhatják a jövőjét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a BTC árfolyama hirtelen nullára fog zuhanni.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Mi történik, ha a Bitcoin ára nullára zuhan?

Ha a BTC árfolyama nullára esik, az hatással lesz a kereskedőkre, az intézményi befektetőkre, más digitális valuták árfolyamára, a kriptovaluta-vállalkozásokra és az egész pénzügyi rendszerre.

Most tegyük fel, hogy a BTC árfolyama nullára csökken – ahogy mondtuk, ez hatással lesz más kriptovaluták árfolyamára is. Ennek következtében sok befektető egyszerűen kivonulna (teljesen vagy jelentősen), hogy csökkentse a veszteségeit, a befektetés típusától függően.

A nagy intézményi befektetők különösen veszélyeztetettek lehetnek, mivel egyre többen eszközölnek nagyobb befektetéseket a portfóliójuk diverzifikálása érdekében.

A legveszélyeztetettebbek azok lennének, akik a közelmúltban magas árfolyamon vagy kripto-derivatívákba fektettek be, és más eszközöket kellene likvidálniuk, hogy teljesíteni tudják a margin callokat.

Az ügyfelek elveszíthetik a bizalmukat egy olyan rendszerben, amely összeomlani látszik, ami hatással lehet az olyan kriptopénz-vállalkozásokra, mint a Coinbase, Binance stb. amelyek a tranzakciós forgalomban az ügyfelektől függenek, hogy azok bevételt generáljanak és a finanszírozások/befektetések növekedjenek.

Az ezekbe a vállalatokba történő befektetések is teljesen leállhatnak vagy jelentősen csökkenhetnek. Emellett előfordulhat, hogy az ilyen vállalkozások már nem lesznek képesek felvenni, fizetni vagy vonzani a működtetésükhöz és bővítésükhöz szükséges személyzetet.


Olvastad már? Mi határozza meg a Bitcoin árát?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja

A Green Watt Project a Felpéci biogáz üzemet elindította és már megújuló bio forrásból származó energiából bányásszák a Bitcoin. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából...

Mike Novogratz azt állítja, hogy a kripto lustálkodik

Mike Novogratz, a Galaxy Digital alapítója és vezérigazgatója a CNBC-nek adott június 1-jén adott interjújában őszintén értékelte a kriptovaluták jelenlegi helyzetét. "A kriptók " - jegyezte...

A Bitcoin robbanásszerű emelkedése jöhet

Henrik Zeberg prominens kereskedő bikás kilátásait fejezte ki a Bitcoinról, több kulcsfontosságú tényezőre hivatkozva, amelyek alátámasztják álláspontját. Egy nemrégiben közzétett tweetjében Zeberg kiemelte a Bitcoin és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!