Mi határozza meg a Bitcoin árát?

-

Prémium tartalom!

Üdvözlünk a prémium oldalunkon! Az iratkozz fel gomb megnyomása után regisztrálhatsz az e-mail-címeddel, és két prémium csomag közül választhatsz – havi vagy éves előfizetést. Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.
Havonta akár egy pizza áráért! 🙂

A Bitcoin árát a kereslet és a kínálat piaci erői befolyásolják. Az ár jellemzően csökken, ha sok eladó jelenik meg a piacon, vagy ha kevés a vásárló és fordítva.

A Bitcoin (BTC) egy digitális érme, amelyet nem kormány vagy pénzintézet bocsát ki, ellentétben az olyan fiat valutákkal, mint a dollár, a font, az euró vagy a jen.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A BTC létrehozásához, tárolásához és mozgatásához a felhasználók szétszórt (decentralizált) hálózata és kriptográfiai protokollok szükségesek.

A befektetők kereskedelmi tranzakcióikat közvetlenül bonyolítják le, nincs szükség közvetítők igénybevételére.

A peer-to-peer hálózaton nincsenek kereskedelmi korlátozások, a kereskedelem egyszerűen zajlik.

Satoshi Nakamoto 2008-ban vettette fel először a világ első kriptopénzének koncepcióját, amelyet aztán 2009 januárjában indítottak el.

A Bitcoint elfogadó vállalkozások száma napról napra nő, ami valódi piaci értéket ad a kriptopénznek.

A virtuális valuta fejlődését azonban komolyan hátráltatják a biztonsági problémák és az áringadozás.

Még népszerűsége csúcspontján is kihívást jelentett pontos válaszokat találni olyan gyakori kérdésekre, mint például, hogy mi vagy ki határozza meg a bitcoin értékét, és hogy van-e a bitcoinnak „belső értéke”.

Ugyanaz a piaci dinamika, azaz a kereslet és kínálat, amely más áruk és szolgáltatások árát is befolyásolja, a bitcoin értékét is meghatározza. Az árak valószínűleg emelkedni fognak, ha több a vevő, mint az eladó, vagy fordítva.

Továbbá lényeges megjegyezni, hogy a Bitcoin árát nem egyetlen szervezet határozza meg, és nem is lehet egyetlen helyen kereskedni vele. A kereslet és a kínálat alapján minden egyes piac vagy tőzsde határozza meg az árát.

Milyen tényezők befolyásolhatják a Bitcoin árát?

A Bitcoin árát befolyásoló különböző tényezők közé tartozik a BTC kínálata és kereslete, a más kriptovaluták által támasztott verseny és a hírek, az előállítási költségek és a szabályozás.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Kínálat és kereslet

A közgazdasági háttérrel rendelkezők tisztában vannak a kereslet és kínálat törvényével. Ha azonban nem ismered ezt a fogalmat, akkor segítsünk megérteni.

E törvény szerint a kereslet és a kínálat piaci erői együttesen határozzák meg egy adott áru piaci árát és mennyiségét. Például egy gazdasági áru iránti kereslet csökken, ha az ár emelkedik, és az eladók többet fognak belőle termelni, vagy fordítva.

A Bitcoin feleződésének nevezett esemény komoly mértékben hat a bitcoin árára, hiszen míg a BTC iránti kereslet nő vagy stagnál, a kínálat hirtelen a felére csökken vissza.

A nagy kereslet következtében a BTC ára felfelé fog mozogni.

Ráadásul a Bitcoint Satoshi Nakamoto hozta létre 21 millió BTC felső határral. Ez azt jelenti, hogy a bányászok nem kapnak új bitcoint a tranzakciók megerősítéséért, amint elérik ezt a felső határt.

A blokkjutalmak négyéves felére csökkenése nem biztos, hogy annyira befolyásolja a BTC árát. A bitcoin értékét inkább a valós alkalmazások fogják meghatározni.

bitcoin

Verseny és hírek

A BTC-nek az olyan altcoinok, mint az Ethereum (ETH) és az olyan mémérmék, mint a Dogecoin (DOGE) jelentenek konkurenciát, így a befektetők számára vonzóvá válik a portfólió diverzifikációja.

A meglévő kriptovaluták esetleges felértékelődései lefelé sodorhatják a BTC árfolyamát, ellentétben egy teljesen más forgatókönyvvel, amelyben a Bitcoin lenne az egyetlen létező digitális valuta.

A médiában megjelenő hírek miatt érdemes lehet pozitív kilátásokkal rendelkező kriptoeszközöket vásárolni, és figyelmen kívül hagyni azokat, amelyeknek árnyékos a jövője.

Előállítási költségek

A Bitcoin előállítási költségei közé tartoznak az infrastrukturális költségek, a bányászathoz szükséges áramdíjak és a matematikai algoritmus nehézségi szintje (közvetett költségek).

A BTC algoritmusainak különböző nehézségi szintjei lelassíthatják vagy felgyorsíthatják a valuta termelési ütemét, ami hatással van a Bitcoin kínálatára, ami viszont befolyásolja az árát.

Szabályozás

A kriptovaluta szabályozása folyamatosan változik, az olyan országoktól kezdve, mint Salvador, amelyek törvényes fizetőeszközként fogadják el, egészen Kínáig, ahol hivatalosan betiltották a kriptotranzakciókat.

A BTC árfolyama csökkenhet, ha aggodalomra ad okot egy adott kormányzat kriptovalutákkal szembeni döntése.

Emellett a szabályozási bizonytalanság félelmet kelthet a befektetők körében, ami még tovább csökkentheti a Bitcoin értékét.


Olvastad már? Mi is az a Bitcoin (BTC)?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Hamisan „tört” ki a Bitcoin

Prémium Az utóbbi időben, szinte mozdulatlanul oldalazott a Bitcoin a legutóbbi árfolyam szakadása óta. Ezt a szakadást a 15971.9 dolláron lévő támasz szint állította meg, majd többször...

A Bitcoin legrosszabb novemberi zárását produkálta az elmúlt 2 évben

A Bitcoin árfolyama erősödött a novemberi havi gyertyazárás felé, de a kereskedők már most figyelmeztetnek a túlságosan „pimasz” Bitcoinra. A Bitcoin december 1-jén megpróbált 17.000 dolláros...

Uniswap (UNI) chartján bullish jelzést kaptunk

A többi altcoinhoz hasonlóan az Uniswap is emelkedett, miután a BTC november 22-én visszavette a 16 000 dolláros szintet. A cikk írása idején 5,82...

Elon Musk súlyos recesszióra figyelmeztet

A Tesla vezérigazgatója és Twitter főnöke, Elon Musk súlyos recesszióra figyelmeztetett az Egyesült Államokban. A milliárdos hangsúlyozta, hogy a Federal Reserve-nek „azonnal” csökkentenie kell a kamatokat,...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!