Mi is az a Bitcoin (BTC)?

-

A 2009-ben indult bitcoin a világ első peer-to-peer kriptovalutája. Egy decentralizált, peer-to-peer főkönyvön fut, amelynek nincs szüksége bankra.
Ez volt az első kriptopénz, és elindított egy olyan iparágat, amely ma már több ezer ilyen pénznemet foglal magában. De ki találta ki, hogyan működik, és miért olyan fontos?

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Mi az a bitcoin?

A bitcoin (BTC) egy peer-to-peer kriptopénz. Gondolj rá úgy, mint egy digitális tokenre.

A bitcoint fizikailag nem lehet megérinteni vagy birtokolni, és minden bitcoin-tranzakciót egy nyilvános, decentralizált, megváltoztathatatlan főkönyvben naplóznak.

A Bitcoin eredeti vonzereje az volt, hogy az áruk és szolgáltatások kifizetésének új módja, amely nem függ központi bankoktól, kormányoktól vagy hitelszolgáltatóktól.

Napjainkban folyamatos viták folynak arról, hogy a bitcoin valóban mindennapi pénzként, vagy inkább értékmegőrzőként működik-e, egyfajta digitális aranyként.

Ki találta fel a Bitcoint?

Senki sem tudja biztosan. De a létrehozója (vagy létrehozói) a Satoshi Nakamoto álnevet használta, amikor 2008 októberében először írt egy fórumbejegyzést, majd publikálta a white papert: „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” címmel.

Ezt egy kis kriptográfiai levelezőlistán tették közzé.

2009 januárjában megjelent a valuta létrehozására szolgáló szoftver, majd nem sokkal később a hálózaton bányászott első blokk, az úgynevezett Genesis blokk.

Az első azonosítható személy, aki kapcsolatba került a Bitcoinnal, egy Hal Finney nevű programozó volt, aki letöltötte a futtatásához szükséges szoftvert, és 2009. január 12-én 10 bitcoint kapott, ezzel ez volt a legelső bitcoin-tranzakció.

Egy ideig Satoshi Nakamoto és még néhányan bányásztak valutát a hálózaton, mielőtt rejtélyes módon eltűnt, és átadta az irányítást egy másik programozónak, Gavin Andresennek.

Mi volt olyan különleges a bitcoinban?

A bitcoin olyan tulajdonságokkal rendelkezett, amelyeket a digitális készpénz egyetlen más formája sem tudott a múltban teljesen jól megvalósítani:

 • Decentralizált: Egyetlen személy vagy csoport sem birtokolta vagy irányította.
 • Peer-to-peer: Nem volt szükség harmadik félre (például bankra) a tranzakciók megerősítéséhez és jóváhagyásához.
 • Határtalan: A Bitcoin könnyen mozgatható a világ minden táján, kisebb díjakkal és gyorsabb sebességgel, mint a hagyományos pénzátutalások.
 • Megváltoztathatatlan: A blokklánc tranzakciókat lehetetlen megváltoztatni vagy meghamisítani.
  Megakadályozza a dupla költést: Ezt a problémát korábban sok korábbi digitális valuta próbálta megoldani.

Hogyan jön létre a bitcoin?

Képzeljük el az aranyat a föld alatt. Tudjuk, hogy ott van, de az értéke rejtve marad, amíg egy bányász ki nem ássa.

A Bitcoin világában a bányász úgy ássa ki a bitcoinokat, hogy drága számítógépek segítségével valós időben megoldja a kriptográfiai feladványt, amelyek a tranzakciós rekordok („blokkok”) kötegeit rögzítik a blokkláncba.

Satoshi Nakamoto kijelentette, hogy csak 21 millió bitcoint lehet létrehozni – de ezt a felső határt még nem értük el.

A bányászok erőfeszítéseiket egy kis mennyiségű új bitcoinnal jutalmazzák, és a bányászok jutalma négyévente feleződik, hogy lassítsák az új bitcoinok létrehozását.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A bányászat jelenlegi ütemével valahol 2140 körül kerül forgalomba az összes bitcoin.

Kétféle módon lehet bitcoinhoz jutni:

 • Vásárolhatsz belőle fiat valutával (például $, £ vagy €) a kriptotőzsdéken. Szükséged lesz egy digitális pénztárcára.
 • Bányász lehetsz, ha veszel egy bányászberendezést, bár a berendezés nagyon drága, és eltart egy ideig, amíg nyereségessé válik.

Mit lehet a bitcoinnal csinálni?

 • Vásárlás – Vásárolj bármit, a Teslától a házig; egyre több mainstream kereskedelmi oldal fogadja el a bitcoinban történő fizetést.
 • Szerencsejáték – Ha szerencsésnek érzed magad, szerencsejáték-oldalak egész sora fogadja el a bitcoint.
 • Digitális jogkezelés – A Bitcoin és a rá épülő blokklánc protokoll segítségével a zenészek és művészek ellenőrizhetik, hogy ki férhet hozzá az alkotásukhoz.
 • Személyazonosság – A bitcoin-tárcákban használt egyedi kettős kulcsos rendszernek köszönhetően a Bitcoin blokkláncot használhatjuk a személyazonosság online igazolására.

Mi az a bitcoin-tárca?

Mint egy hagyományos pénztárca, ez is egy hely, ahol az értéktárgyainkat tárolhatjuk – de digitálisan.

A Bitcoin esetében ezek az értéktárgyak a kulcsok (számokból és betűkből álló karakterláncok), amelyeket egy olyan szoftveren tartanak, amelyet a telefonon, az interneten vagy egy számítógépen tárolhatunk.

Vagy, hogy még biztonságosabb legyen, a kulcsokat teljesen offline is kezelhetjük; ezt nevezik „hideg tárolásnak”.

A bitcoin vásárlásához és eladásához egy privát és egy nyilvános kulcsra is szükséged van.

A nyilvános kulcs az, amit megosztasz másokkal, hogy ők tudjanak neked bitcoin-t küldeni. Gondolj rá úgy, mint a címedre; nem baj, ha az emberek ismerik.

A privát kulcsodat magadnak tartod meg. Amikor kereskedsz, a privát kulcsodat használod annak hitelesítésére, hogy te vagy az, aki bitcoin küldését vagy fogadását kéri.

A jövő

Tudjuk, hogy az összes bitcoint valamikor 2140 körül fogják kibányászni. Addig is a bitcoin jövője és értéke bizonytalan, és ingadozik.

A Bitcoin legjobb felhasználási lehetőségéről szóló nagyobb vita is folytatódik. Vajon mindennapi fizetőeszközzé válik, vagy csak egy értékőrző befektetés lesz, mint a digitális arany?

A Bitcoin jövője sokak szerint bizonytalan (szerkesztői megjegyzés: csak annyira, amennyire a fizika, a matematika, és a titkosítás jövője).

De a hasznos blokklánc-alkalmazások egész világának lehetőségei még csak most kezdődnek.

Olvastad már? Mi az az Ethereum?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


12 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért volt rövid életű az Ethereum 3000 dollárra való emelkedése?

Az Ethereum (ETH) 3000 dollárt meghaladó árfolyamát követően február 20-án egy 8,6 éve szunnyadó ICO-résztvevő 1.732 ETH-t fizetett be, ami a cikkírás idején 5,15 millió...

Az altcoinok, amelyekkel potenciálisan ezrekből milliókat lehet csinálni

Vendégbejegyzés A Bitcoin jelenleg 50.000 dollár felett mozog, és jelentős befektetői érdeklődést generál, ami kiemeli a kriptopiac ellenálló képességét a nagyobb makrogazdasági bizonytalansággal szemben. Ez az ellenálló...

A Bitcoin fenntartható energiafelhasználása 55%-os új ATH értéket ér el

A Bitcoin (BTC) fenntartható energiafelhasználása februárban minden idők legmagasabb értékét (ATH) érte el, mivel a blokklánc zöld tulajdonságairól alkotott elképzelések drámaian megváltoznak. Daniel Batten, egy ismert...

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai a rabona online kaszinóban

Vendégbejegyzés Az utóbbi időben az online térben, különösen a szórakozásra, játékokra, kikapcsolódásra vonatkozó szegletében egyre inkább megkerülhetetlenné válik az online kaszinó jelensége. Az olyan platformok, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!