Ha ma azt a szót halljuk, hogy „bányászat”, mindenki fejében ASIC-ok és hatkártyás zúgó rigek jelennek meg egymásra pakolva. Nem volt azonban ez mindig így. Vagyis jó, a zúgás megvolt, de modern szerkezetekre nem volt szükség. A Crypto Kingdom szakértőinek köszönhetően most visszarepülhetünk egy kicsit a múltba.

Olvastad már? Most a legjobb hozzáfogni a bányászáshoz – mutatjuk miért

„GPU-val bányásztuk a Litecoint”

2013-ban videokártyás bányászásokat szinte csakis AMD-vel végeztünk. Az NVIDIA-val igencsak komoly gondok voltak, és mire végül sikerült bányászatra fogni őket, a teljesítményük egyáltalán nem volt kielégítő. Mi konkrétan HD7850, 7870, és HD 7970 kártyákkal bányásztunk.

A 7850 és 7870-esek középkategóriásak voltak, és már 2 héttel korábban elérhető volt hozzájuk bányászprogram stabilak voltak, és annyira nem is melegedtek.

Az alaplapokat két kártyával szereltük fel, és hozzáfogunk a Litecoin-bányászathoz. A Dogecoin létrejöttének első napja is nagyon érdekes volt.

Aztán a riserek segítségével egyre több videokártyát tudtunk egy alaplapra szerkeszteni. 2013-ban láttunk először ilyesmit, de szinte mindenhol csak problémákról olvastunk – hogy ez nem működik, hogy a kártyák összezavarodnak és további gondokat okoznak.

A most ismert állványok csak később születtek. Mivel lenyomtuk a fogyasztói árakat, egy csomó gépünk volt szabadon, szekrények nélkül.

Lejjebb láthattok egy képet arról a tesztgépről, amelyikkel először tértünk át az Itcrabbit szoftverre és kapcsolódtunk be egy poolba.

Hasonló megoldás volt a mai Hive OS-hez. Ez azt jelenti, hogy letöltöttük az linux image-et (BAMT, ZMOS, Pimp…), feltelepítettük, majd elindult a bányászat.

A szoftver létrehozói az első 15 perc teljes bányászat után számlázták a díjakat. Nem is volt semmi gond, amíg nem jött a nyár – a gépek elkezdtek túlmelegedni, és gyakran újraindultak. Aztán az a sok 15 percnyi bevétel kiesett.

Forrás: kryptomagazin.sk
Mesebeli visszatérés és az első ASIC-ek

A piacra később megérkezett a Radeon R9 270X, amelynek azonos teljesítménye volt, mint a HD 7870-nek, mindössze nagyjából 15.000 forinttal drágábbak voltak, és más csomagolásuk volt.

A visszatérés akkor 10-21 napig tartott, az érmék ára pedig egy éjszaka alatt 300 – 500 százalékot növekedtek.

Ugyanúgy megérkezett az első ASIC – a Bitcoinra tervezett Bitmain Antminer S1. A szállítási idő nagyjából 40 nap volt, és igencsak meglepett minket, hogy a megérkezett termék poros volt.

A következő nap aztán két másik követte. Visszaküldtök, aztán 20 nap múlva érkezett vissza hozzánk.

A probléma az volt, hogy a nyereség 80 százaléka az első 6 nap alatt termelődött ki, a maradék 14 alatt pedig a maradék 20 százalék.

Ha tehát egy héttel is kapcsoltuk volna be őket, a beléjük fektetett pénz már akkor sem térült volna meg.

2014 februárjától a kriptoárak csökkenni kezdtek, és ez a következő másfél évben is ez volt a jellemző tendencia.

Az altcoinok zuhanásával a hozam is csökkenni kezdett. 2014 végére még csak beszélni sem lehetett jövedelmezőségről. 2015-ben aztán megérkezett az Ethereum, a bányászat pedig újra kifizetődő tevékenységgé vált.

A bányászat ma inkább csak a nagyobb bányásztanyákra korlátozódik, ahol a nagy fogyasztás miatt jobb áron lehet hozzáférni az elektromos áramhoz, hatékonyabb szellőztetést biztosítanak, és automatizált igazgatással rendelkeznek, minimális emberi beavatkozással.

Forrás: kryptomagazin.sk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon a Telegramon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt tedd meg:

BTC: 34vcA11dH3AbVWkEbQraCvM2vNFkT6JFJM

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0xe6E0D778d323786c1151163d2A3472989Fe7aA53

KÖSZÖNÖM!