Visszafordítható Ethereum-tranzakciókkal fognák vissza a kriptolopásokat

-

A javaslat egy „opt-in” token szabványt terjeszt elő, amely lehetővé tenné az áldozatok számára, hogy egy kormányzati szerződésnek jelentsék a lopást, az algoritmusok pedig segítenének azonosítani és befagyasztani a jogtalanul szerzett nyereséget.

A Stanford Egyetem kutatói előálltak az Ethereum „reverzibilis tranzakciók” prototípusával, azzal érvelve, hogy ez megoldást jelenthet a kriptólopások hatásainak csökkentésére.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy szeptember 25-i tweetben Kaili Wang, a Stanford Egyetem blokklánckutatója megosztotta az Ethereum-alapú reverzibilis token ötletét, megjegyezve, hogy ebben a szakaszban ez nem egy kész koncepció, hanem inkább egy „javaslat, hogy vitát és még jobb megoldásokat provokáljon a blokkláncközösségből”, megjegyezve:

„Az általunk tapasztalt nagyobb hackelések tagadhatatlanul erős bizonyítékokkal alátámasztott lopások. Ha lenne mód arra, hogy ilyen körülmények között visszafordítsuk ezeket a lopásokat, az ökoszisztémánk sokkal biztonságosabb lenne. A javaslatunk csak akkor teszi lehetővé a visszafordítást, ha azt egy decentralizált bírói kvórum jóváhagyja.”

A javaslatot a Stanford blokklánckutatói állították össze, köztük Wang, Dan Boneh, Qinchen Wang, és „az ERC-20 és ERC-721 testvéreinek számító opt-in token szabványokat” vázol fel ERC-20R és ERC-721R néven.

Wang azonban tisztázta, hogy a prototípus nem az ERC-20 tokenek kiváltására vagy az Ethereum visszafordíthatóvá tételére irányul, és kifejtette, hogy ez egy opt-in szabvány, amely „egyszerűen csak lehetővé tesz egy rövid időablakot a tranzakciót követően a lopások megtámadására és esetleges visszaállítására”.

A javasolt tokenszabványok szerint, ha valakinek ellopják a pénzeszközeit, akkor az eszközökre vonatkozó befagyasztási kérelmet nyújthat be egy kormányzati szerződéshez.

Ezt aztán egy decentralizált bíróság fogja követni, amelynek gyorsan, „legfeljebb egy-két napon belül” kell szavaznia a kérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A tranzakció során mindkét félnek lehetősége lenne arra is, hogy bizonyítékokat szolgáltasson a bíráknak, így elméletileg elegendő információval rendelkeznek ahhoz, hogy igazságos döntést hozzanak.

Az NFT-k esetében az eljárás viszonylag egyszerű lenne, mivel a bíráknak csak azt kell látniuk, hogy „ki jelenleg az NFT tulajdonosa, és azt a számlát be kell fagyasztaniuk”.

A javaslat azonban elismeri, hogy a helyettesíthető (fungible) tokenek befagyasztása sokkal bonyolultabb, mivel a tolvaj több tucat számla között oszthatja meg a pénzeszközöket, átfuttathatja őket egy anonimitási mixeren, vagy más digitális eszközökre cserélheti őket.

Ennek ellensúlyozására a kutatók egy olyan algoritmust dolgoztak ki, amely „alapértelmezett befagyasztási folyamatot biztosít az ellopott pénzeszközök nyomon követésére és zárolására”.

Megjegyzik, miszerint ez biztosítja, hogy a tolvaj számláján elegendő pénzeszköz kerül befagyasztásra az ellopott összeg fedezésére, és a pénzeszközöket csak akkor fagyasztja be, ha „a lopásból származó tranzakcióknak közvetlen áramlása van”.

Wang Twitter-bejegyzése nagy vitát generált, az emberek vegyesen tettek fel további kérdéseket, támogatták az ötletet, cáfolták azt, vagy saját ötleteket terjesztettek elő.

A prominens Ethereum (ETH) bika és podcaster, Anthony Sassano nem rajongott a javaslatért, és 224.300 követőjének tweetelte, hogy „Én támogatom, hogy az emberek új ötletekkel álljanak elő és kitegyék azokat az éterbe (vagy az Ethereumra – nem egyértelmű – a szerk.), de nem vagyok oda a TradFi 2.0-ért. Kösz, de mégse, kösz”

Az ötletet tovább vitatva az emberekkel a kommentekben Sassano kifejtette, hogy szerinte a visszafordítás ellenőrzését és a fogyasztóvédelmet a „magasabb rétegekre”, például a tőzsdékre és a vállalatokra kellene helyezni, nem pedig az alaprétegre (blokklánc vagy tokenek), hozzátéve:

„Ha ezt az ERC20/721 szintjén tennénk, azt alapvetően az „alaprétegen” tennénk, ami szerintem nem helyes. A végfelhasználók védelmét magasabb szinteken, például a front-endeken lehet bevezetni.”

Olvastad már? A B. Riley akár 100 millió dolláros részesedést is vásárolhat a bitcoinbányász Iris Energy-ben

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: MarketHive InBound Mark

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

A PayPal elkezdi leépíteni az NFT üzletágát

A fizetési szolgáltató a PayPal nemrégiben bejelentette, hogy a platformján keresztül vásárolt NFT-k esetében megszűnteti a felhasználóvédelmi funkciókat. Emellett a további, harmadik feleken keresztül indított...

Az ausztrál hatóságok szerint a kriptopénzek értékpapírnak számítanak

Az ausztrál tőzsdefelügyelet, az ASIC elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kriptopénzek értékapírnak számítanak, így az ő hatáskörükbe tartoznak. Joe Longo emellett azt is elmondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!