Visszafordítható Ethereum-tranzakciókkal fognák vissza a kriptolopásokat

-

A javaslat egy „opt-in” token szabványt terjeszt elő, amely lehetővé tenné az áldozatok számára, hogy egy kormányzati szerződésnek jelentsék a lopást, az algoritmusok pedig segítenének azonosítani és befagyasztani a jogtalanul szerzett nyereséget.

A Stanford Egyetem kutatói előálltak az Ethereum „reverzibilis tranzakciók” prototípusával, azzal érvelve, hogy ez megoldást jelenthet a kriptólopások hatásainak csökkentésére.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Egy szeptember 25-i tweetben Kaili Wang, a Stanford Egyetem blokklánckutatója megosztotta az Ethereum-alapú reverzibilis token ötletét, megjegyezve, hogy ebben a szakaszban ez nem egy kész koncepció, hanem inkább egy „javaslat, hogy vitát és még jobb megoldásokat provokáljon a blokkláncközösségből”, megjegyezve:

„Az általunk tapasztalt nagyobb hackelések tagadhatatlanul erős bizonyítékokkal alátámasztott lopások. Ha lenne mód arra, hogy ilyen körülmények között visszafordítsuk ezeket a lopásokat, az ökoszisztémánk sokkal biztonságosabb lenne. A javaslatunk csak akkor teszi lehetővé a visszafordítást, ha azt egy decentralizált bírói kvórum jóváhagyja.”

A javaslatot a Stanford blokklánckutatói állították össze, köztük Wang, Dan Boneh, Qinchen Wang, és „az ERC-20 és ERC-721 testvéreinek számító opt-in token szabványokat” vázol fel ERC-20R és ERC-721R néven.

Wang azonban tisztázta, hogy a prototípus nem az ERC-20 tokenek kiváltására vagy az Ethereum visszafordíthatóvá tételére irányul, és kifejtette, hogy ez egy opt-in szabvány, amely „egyszerűen csak lehetővé tesz egy rövid időablakot a tranzakciót követően a lopások megtámadására és esetleges visszaállítására”.

A javasolt tokenszabványok szerint, ha valakinek ellopják a pénzeszközeit, akkor az eszközökre vonatkozó befagyasztási kérelmet nyújthat be egy kormányzati szerződéshez.

Ezt aztán egy decentralizált bíróság fogja követni, amelynek gyorsan, „legfeljebb egy-két napon belül” kell szavaznia a kérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A tranzakció során mindkét félnek lehetősége lenne arra is, hogy bizonyítékokat szolgáltasson a bíráknak, így elméletileg elegendő információval rendelkeznek ahhoz, hogy igazságos döntést hozzanak.

Az NFT-k esetében az eljárás viszonylag egyszerű lenne, mivel a bíráknak csak azt kell látniuk, hogy „ki jelenleg az NFT tulajdonosa, és azt a számlát be kell fagyasztaniuk”.

A javaslat azonban elismeri, hogy a helyettesíthető (fungible) tokenek befagyasztása sokkal bonyolultabb, mivel a tolvaj több tucat számla között oszthatja meg a pénzeszközöket, átfuttathatja őket egy anonimitási mixeren, vagy más digitális eszközökre cserélheti őket.

Ennek ellensúlyozására a kutatók egy olyan algoritmust dolgoztak ki, amely „alapértelmezett befagyasztási folyamatot biztosít az ellopott pénzeszközök nyomon követésére és zárolására”.

Megjegyzik, miszerint ez biztosítja, hogy a tolvaj számláján elegendő pénzeszköz kerül befagyasztásra az ellopott összeg fedezésére, és a pénzeszközöket csak akkor fagyasztja be, ha „a lopásból származó tranzakcióknak közvetlen áramlása van”.

Wang Twitter-bejegyzése nagy vitát generált, az emberek vegyesen tettek fel további kérdéseket, támogatták az ötletet, cáfolták azt, vagy saját ötleteket terjesztettek elő.

A prominens Ethereum (ETH) bika és podcaster, Anthony Sassano nem rajongott a javaslatért, és 224.300 követőjének tweetelte, hogy „Én támogatom, hogy az emberek új ötletekkel álljanak elő és kitegyék azokat az éterbe (vagy az Ethereumra – nem egyértelmű – a szerk.), de nem vagyok oda a TradFi 2.0-ért. Kösz, de mégse, kösz”

Az ötletet tovább vitatva az emberekkel a kommentekben Sassano kifejtette, hogy szerinte a visszafordítás ellenőrzését és a fogyasztóvédelmet a „magasabb rétegekre”, például a tőzsdékre és a vállalatokra kellene helyezni, nem pedig az alaprétegre (blokklánc vagy tokenek), hozzátéve:

„Ha ezt az ERC20/721 szintjén tennénk, azt alapvetően az „alaprétegen” tennénk, ami szerintem nem helyes. A végfelhasználók védelmét magasabb szinteken, például a front-endeken lehet bevezetni.”

Olvastad már? A B. Riley akár 100 millió dolláros részesedést is vásárolhat a bitcoinbányász Iris Energy-ben

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: MarketHive InBound Mark

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!