„Groteszt módon túlárazott” részesedést kér az Apple App Store az NFT-kért

-

Bár a jutalék az Apple-nél szokásos, egyesek nemtetszésüket fejezték ki a cég „groteszk módon túlárazott” eladásokból való részesedése miatt.

A non-fungible token (NFT) alkalmazások fejlesztői és mások nehezményezték az Apple technológiai óriás azon döntését, hogy 30%-os jutalékot vet ki a piacterén lévő alkalmazásokon keresztül értékesített NFT-kre, és ezzel gyakorlatilag az NFT-vásárlásokat ugyanabba a csónakba helyezi, mint a hagyományos alkalmazáson belüli vásárlásokat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A The Information pénteki jelentése szerint az okostelefonos vállalat mostantól lehetővé teszi, hogy az NFT-ket a piacterén szereplő alkalmazásokon keresztül lehessen vásárolni és értékesíteni, de az alkalmazáson belüli vásárlásokra a szokásos 30%-os jutalékot szabja meg – hasonlóan ahhoz, amelyet az Android alkalmazásboltja, a Google Play is kivet.

A jutalék mértékét azonban egyesek „groteszk módon túlárazottnak” minősítették – különösen a szokásos, 2,5% körüli NFT-piaci jutalékhoz képest.

Florian Mueller technológiai blogger „visszaélésszerűnek, de következetesnek” nevezte az Apple „alkalmazásadóját” az NFT-értékesítésekre, míg az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney azt tweetelte, hogy az Apple „eltipor egy másik születőben lévő technológiát”, amely „vetekedhetne a groteszk módon túlárazott alkalmazáson belüli fizetési szolgáltatásával”.

A jelentés megjegyezte, hogy a népszerű Solana (SOL) NFT-piac, a Magic Eden visszavonta szolgáltatását az App Store-ból, miután értesült a politikáról, még azután is, hogy az Apple felajánlotta, hogy 15%-ra csökkenti a jutalékát, bár az alkalmazás a cikk írásakor továbbra is szerepel az alkalmazásboltban.

Eközben az App Store-ban található más NFT-piacterek a hírek szerint korlátozottan működnek a magas jutalékok miatt.

További kihívást jelent az is, hogy a tranzakciókat nem kriptopénzben, hanem amerikai dollárban kell lebonyolítani, ami a kriptopénzpiacok volatilitása miatt kockázatosnak bizonyulhat.

Mások már abban pozitívumot látnak, hogy az Apple egyáltalán nem tiltja le ezeket a piactereket.

Gabriel Leydon, a Web3 játékfejlesztő Limit Break vezérigazgatója elmondta, hogy ő maga „BOLDOGAN adna az Apple-nek 30%-os részesedést egy ingyenes NFT-ből”.

Nem ez az első alkalom, hogy a vállalatok az Apple-lel harcolnak a jutalékok miatt. Az Epic Gamesharcolnak azt követően indított jogi eljárást, miután zászlóshajóját, a Fortnite-ot 2020 augusztusában törölték az App Store-ból azt követően, hogy a kiadó megpróbált olyan játékon belüli vásárlásokat értékesíteni, amelyek megkerülték az Apple díjait.

Az alkalmazásboltban található NFT-piactéri alkalmazások közé jelenleg az OpenSea, a Rarible, a Magic Eden és a kriptokereskedési alkalmazások piacterei közé a Binance, a Crypto.com és a Coinbase Wallet tartoznak.


Olvastad már? Robert Kiyosaki szerint véget ér a hamis pénz kora – 3 leckét osztott meg

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance elindítja a világ első kriptopénz háromoldalú megállapodását

Az együttműködés teljesen megváltoztatja a Web2 banking kriptopénz-szolgáltatásokkal való együttműködésének módját A Binance (BNB) új fejlesztése lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a kereskedési biztosítékot...

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!