„Groteszt módon túlárazott” részesedést kér az Apple App Store az NFT-kért

-

Bár a jutalék az Apple-nél szokásos, egyesek nemtetszésüket fejezték ki a cég „groteszk módon túlárazott” eladásokból való részesedése miatt.

A non-fungible token (NFT) alkalmazások fejlesztői és mások nehezményezték az Apple technológiai óriás azon döntését, hogy 30%-os jutalékot vet ki a piacterén lévő alkalmazásokon keresztül értékesített NFT-kre, és ezzel gyakorlatilag az NFT-vásárlásokat ugyanabba a csónakba helyezi, mint a hagyományos alkalmazáson belüli vásárlásokat.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A The Information pénteki jelentése szerint az okostelefonos vállalat mostantól lehetővé teszi, hogy az NFT-ket a piacterén szereplő alkalmazásokon keresztül lehessen vásárolni és értékesíteni, de az alkalmazáson belüli vásárlásokra a szokásos 30%-os jutalékot szabja meg – hasonlóan ahhoz, amelyet az Android alkalmazásboltja, a Google Play is kivet.

A jutalék mértékét azonban egyesek „groteszk módon túlárazottnak” minősítették – különösen a szokásos, 2,5% körüli NFT-piaci jutalékhoz képest.

Florian Mueller technológiai blogger „visszaélésszerűnek, de következetesnek” nevezte az Apple „alkalmazásadóját” az NFT-értékesítésekre, míg az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney azt tweetelte, hogy az Apple „eltipor egy másik születőben lévő technológiát”, amely „vetekedhetne a groteszk módon túlárazott alkalmazáson belüli fizetési szolgáltatásával”.

A jelentés megjegyezte, hogy a népszerű Solana (SOL) NFT-piac, a Magic Eden visszavonta szolgáltatását az App Store-ból, miután értesült a politikáról, még azután is, hogy az Apple felajánlotta, hogy 15%-ra csökkenti a jutalékát, bár az alkalmazás a cikk írásakor továbbra is szerepel az alkalmazásboltban.

Eközben az App Store-ban található más NFT-piacterek a hírek szerint korlátozottan működnek a magas jutalékok miatt.

További kihívást jelent az is, hogy a tranzakciókat nem kriptopénzben, hanem amerikai dollárban kell lebonyolítani, ami a kriptopénzpiacok volatilitása miatt kockázatosnak bizonyulhat.

Mások már abban pozitívumot látnak, hogy az Apple egyáltalán nem tiltja le ezeket a piactereket.

Gabriel Leydon, a Web3 játékfejlesztő Limit Break vezérigazgatója elmondta, hogy ő maga „BOLDOGAN adna az Apple-nek 30%-os részesedést egy ingyenes NFT-ből”.

Nem ez az első alkalom, hogy a vállalatok az Apple-lel harcolnak a jutalékok miatt. Az Epic Gamesharcolnak azt követően indított jogi eljárást, miután zászlóshajóját, a Fortnite-ot 2020 augusztusában törölték az App Store-ból azt követően, hogy a kiadó megpróbált olyan játékon belüli vásárlásokat értékesíteni, amelyek megkerülték az Apple díjait.

Az alkalmazásboltban található NFT-piactéri alkalmazások közé jelenleg az OpenSea, a Rarible, a Magic Eden és a kriptokereskedési alkalmazások piacterei közé a Binance, a Crypto.com és a Coinbase Wallet tartoznak.


Olvastad már? Robert Kiyosaki szerint véget ér a hamis pénz kora – 3 leckét osztott meg

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

Rekordot döntött a kisebb bitcoin-tulajdonosok száma

Az FTX tőzsde csődjének az utóhatásai között olyan pozitív fejleményeket is találni, mint a 10-nél kevesebb bitcoint tartalmazó címek számának a megnövekedése. A kisebb befektetők...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!