Veszélyt jelent a bitcoinra a Fed 2023-ban

-

A bitcoin idei árfolyam-emelkedését illetően nem minden egyértelmű, hiszen az amerikai likviditási feltételek elég figyelemfelkeltők.

A bitcoint 2023-ban még mindig „jelentős veszély” fenyegeti, mivel a makrogazdasági feltételek diktálják az ármozgást.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ez Lyn Alden közgazdász szerint van így, aki a Cointelegraph-nak adott privát kommentárjában óva intett attól, hogy a bitcoin a januári nyereség után továbbra is bikás maradjon.

Alden: a BTC-árfolyam alja egy „folyamat”

Az optimizmus az egész kriptoiparban növekszik, mivel a BTC/USD nagyjából tartja a szinteket, amelyek ráadásul 40%-kal magasabbak, mint az év elején.

Az azonban, hogy mit tartogathat 2023 hátralévő része, még mindig vita tárgya, és Alden szerint naivitás lenne azt feltételezni, hogy a jó idők korlátlanul folytatódnak.

Az ok szerinte az Egyesült Államok törvényhozóiban és a Federal Reserve-ben rejlik.

„Arra számítok, hogy a BTC mélypontja egy folyamat lesz” – összegezte a bitcoin jelenlegi helyzetét.

„A BTC-árak erősen kötődnek a likviditási feltételekhez, és a likviditási feltételek 2022 negyedik negyedéve óta javulnak.”

Ez a fellendülés gyakorlatilag eltüntette az FTX-botrány minden nyomát a grafikonról, és a BTC/USD most augusztus közepe óta a legmagasabb szinteket nyaldossa.

„Az FTX/Alameda összeomlása lehúzta az iparágat a negyedik negyedév második felében, még akkor is, amikor sok más eszköz (részvények, arany stb.) emelkedett, és most úgy tűnik, hogy a BTC egy kicsit felzárkózik, és visszatér oda, ahol az FTX/Alameda összeomlás bekövetkezése nélkül lett volna” – folytatta Alden.

A BTC/USD a cikk írásakor 23.000 dollár körül mozgott, a Cointelegraph Markets Pro és a TradingView adatai szerint.

bitcoin
Forrás: TradingView

„Jelentős veszély áll előttünk”

Ami azonban ezen a „felzárkózáson” túl rejlik, az kevésbé lehet pikáns a bikák számára.

A Fed jelenleg mennyiségi szigorítást (QT) hajt végre, azaz több évnyi tömeges likviditásinjekció után 2020 márciusában likviditáskivonást hajtott végre a gazdaságból az infláció elleni küzdelem érdekében.

Ezeket az amerikai belpolitikának köszönhetően enyhítik, de a status quo még megváltozhat a jövőben.

„Jelentős veszélyek állnak előttünk 2023 második felére nézve” – magyarázta Alden.

„A likviditási feltételek most részben azért jók, mert az amerikai kincstár levonja a készpénzállományát, hogy elkerülje az adósságplafon túllépését, és ez likviditást nyom a pénzügyi rendszerbe. Tehát a kincstár ellensúlyozza a jegybank által végrehajtott QT egy részét. Amint az adósságplafon kérdése megoldódik, a kincstár feltölti a készpénzszámláját, ami likviditást von ki a rendszerből. Ezen a ponton mind a kincstár, mind a Fed kiszívja a likviditást a rendszerből, és ez sebezhető időszakot teremtene általában a kockázatos eszközök számára, beleértve a BTC-t is.”

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, Arthur Hayes, a BitMEX tőzsde korábbi vezérigazgatója sokkal borúsabb előrejelzést adott az évre vonatkozóan, szintén a Fed politikájának jóvoltából.

Hosszú távon azonban Alden bízik abban, hogy a Bitcoin végleg kilábal a közelmúltbeli mélypontokról.

„Úgy gondolom, hogy ez egy mély értékfelhalmozási zóna a BTC számára 3-5 éves távlatban, de a kereskedőknek tisztában kell lenniük a likviditási kockázatokkal az év második felében” – zárta.

Olvastad már? Bűvös mérföldkőhöz közelít az Ethereum hálózata

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance vezérigazgatója nyilatkozott a Ethereum ETF-ek jóváhagyásáról

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2024. május 23-án hagyta jóvá a spot Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett pénzügyi alapok (ETF)- bejegyzését. Az Ethereum árfolyama...

Az altcoinok értéke háromszorosára nő? Elemzők kitörést jósolnak!

Vendégbejegyzés Az altcoinok piaca, egy olyan szegmens, amelyet gyakran beárnyékol nagyobb rokona, a Bitcoin (BTC), jelenleg lenyűgöző emelkedő pályájával kerül a címlapokra. Az elmúlt két hétben ezen...

🚀 Top 5 altcoin milliomos potenciállal: A szakértők választása a mai piacra

Vendégbejegyzés A 2024-es bikafutás új izgalmakat lobbantott fel a kriptopénzek világában. A szakértők öt olyan altcoint emeltek ki, amelyek kiemelkednek a potenciáljukkal, hogy a szerény befektetéseket...

Íme, amiért a Bitcoin ára tovább eshet, állítja a top elemző

A Bitcoin (BTC) árfolyama csökkent, ahogy a kereskedők figyelik a megszűnt Mt. Gox tőzsdéhez kapcsolódó tárcák tevékenységét. Az Mt. Gox adminisztrátorai intenzívebbé teszik az erőfeszítéseket, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!