Valósággal „felforralja” a New York-i Seneca-tavat a Bitcoin-bányászat a mainstream szerint

-

A mainstream média szűklátókörűsége ismét nagyot alkotott. Szükség volt egy rivális sztorit kitalálniuk, hogy ellensúlyozzák a Bitcoin Mining Council legújabb jelentését.
És a Seneca-tó nyilvánvalóan emelkedő hőmérsékletével futottak neki. A víz partján egy energetikai vállalat, a Greenidge Bitcoin-bányászatot folytat, egy város pedig tiltakozik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Vagy ahogy az NBC News drámaian fogalmaz, „a fosszilis energiahordozókból származó energiát nem arra használják, hogy a környező városokban égjen a villany, hanem a bitcoinok energiaigényes »bányászatára«”.
A Bitcoinist kriptohírportál azonban utánajárt a dolgoknak, és kiderült, hogy a történet nem éppen úgy néz ki, ahogyan beállítani próbálják.

Földgáz a Seneca-tónál

Először is, vizsgáljuk meg, hogy világviszonylatban az NBC, Magyarországon pedig az Index hogyan próbál meg félelmet, bizonytalanságot és kétséget kelteni másokban.
Tény, hogy a Greenidge-ben a számítógépek a nap 24 órájában működnek, elképesztő mennyiségű valódi energiát égetnek el, és valódi szennyezést termelnek, miközben virtuális valutát bányásznak.
A Cambridge-i Egyetem becslése szerint a globális bitcoinbányászok egy év alatt több energiát használnak fel, mint Chile. Ha az energia fosszilis tüzelőanyagokból származik, a folyamat jelentősen növelheti a szén-dioxid-kibocsátást.
Azt persze kihagyják, hogy az „elképesztő mennyiségű valós energia” földgázból származik.
És hogy az amerikai energiahivatal szerint „a földgáz energetikai célú elégetése a legkevesebb légszennyező anyag és szén-dioxid (CO2) kibocsátását eredményezi szinte mindenféle légszennyező közül, mint a szén vagy kőolajszármazékok elégetése azonos mennyiségű energia előállításához”.
És hogy a földgázt gyakran nem használják fel, hanem csak úgy elégetik, vagyis „fáklyázzák” – ez egy olyan folyamat, amely valóban szennyez, és nem termel semmit.
A „semmit” alatt esetünkben biztonságot és feldolgozási teljesítményt értünk egy cenzúraellenes, decentralizált hálózat számára, amely világszerte értékeket küld és fogad.
Az NBC azonban valahogy megpróbálja kicsempészni cikkéből ezt az információt.
Bár a földgáztüzelésű erőművek, mint a New York-i Greenidge-é, nem olyan problémásak, mint a szénnel működő erőművek, mégis termelnek káros üvegházhatású gázokat.

Ezek a cégek megszegik a törvényt?

Mielőtt beismerné, hogy a Greenridge nem „annyira problémás”, az NBC hosszú eszmefuttatásba kezd az olyan magántőke-befektetési cégekről, mint amilyen az erőmű tulajdonosa is.
Ők „gyakran adóssággal vásárolnak cégeket, és remélik, hogy később nyereséggel adhatják el őket”.
Megpróbálják ezeket a cégeket rossz fiúnak beállítani, és lehet, hogy azok is, de mi köze ennek a Bitcoin-bányászathoz? Ezek a cégek megszegik a törvényt? Nos…

Az erőműből származó kibocsátások valóban az egekbe szöktek. Tavaly év végén, bár csak 13 százalékos kapacitással működött, az erőmű széndioxid-egyenértékben kifejezett kibocsátása 243.103 tonna volt, szemben a januári 28.301 tonnával, az Earth Justice által egy nyílt iratigénylés alapján kapott hatósági dokumentumok szerint.

Mielőtt elkezdett bitcoinokat bányászni, az erőmű 2018-ban 119.304 tonna, 2019-ben pedig 39.406 tonna szén-dioxid-kibocsátást generált – derül ki a szövetségi dokumentumokból.
És akkor lássunk néhány szakértői véleményt. A Bitcoin Magazine Level39 írt egy Twitter-bejegyzést, amiben a mainstream média narratíváját mutatja be.


Az üzemnek nemcsak hogy megvannak a kormány által előírt világos határai, hanem ezek között is működik.
Az NBC saját számai szerint az üzem teljesítménye változó, és „mindössze 13 százalékos kapacitással működik”.
Pontosan mi is itt a probléma? A hőmérséklet, igaz? Nos, ezek az egyértelmű korlátok „határozzák meg, hogy az erőmű mennyi vizet vonhat ki a tóból és bocsáthat vissza, illetve milyen hőmérsékleten”.

Greenidge túl sok forró vizet enged a Seneca-tóba?

Az NBC így folytatja:

A Greenidge vízhasználata egy másik probléma – mondták a lakosok. A jelenlegi engedély lehetővé teszi, hogy a Greenidge 526 millió liter vizet vegyen fel és 511 millió litert engedjen ki naponta, nyáron akár 42 Celsius fokos, télen pedig 30 fokos hőmérsékleten, derül ki a dokumentumokból.

Oké, ezek a határértékek. Az ördögi magántőkecég talán kényszerítette az üzemet a szabályok megszegésére? Nos…

Az NBC News átnézte a DEC februári, egy lakosnak küldött e-mailjét, amelyben az áll, hogy 2017 óta az erőmű napi maximális kibocsátási hőmérséklete nyáron 36,6 fok, télen pedig 21 fok volt.

Ez tökéletesen a határértékek között van. Pontosan mi is itt a probléma? Nos, a Level39 szerint az illúzió még tovább megy:

„A legújabb FUD azt állítja, hogy a lakosok szerint az erőmű miatt a tó olyan érzést kelt, mint egy »forró kád«. Kemény adatokat nem közölnek. És nem számít, hogy az USA északkeleti részén az elmúlt hetekben rekordot jelentő hőhullámok voltak.”

A Level39 arról is tájékoztat, hogy „a Seneca-tó 15,88 köbkilométer vizet tartalmaz, ami 15,8 milliárd köbméternek felel meg.

A napi 511 ezer köbméter visszaengedés a tó teljes térfogatának 0,003%-a”. Ez azt jelenti, hogy az a vízmennyiség, amit Greenidge ki tud ereszteni, „egyenértékű azzal, mintha 1 csepp vizet vennénk ki egy négyliteres kancsóból, ezeket a cseppeket kb. 7º-kal felmelegítenénk, és minden nap visszatennénk a kancsóba, majd azt állítanánk, hogy emiatt túl melegnek érezzük a kancsót”.
És mindennek tetejébe a Level39 még egy hőképet is közöl a tóról az esetleg még mindig hitetlenkedők megnyugtatására:

Végül egy közvetlen és objektív kritika

A cél nem az volt, hogy megvédjük egy erőmű létjogosultságát. Vagy akár védelmünkbe vegyük a Bitcoin-bányászatot, amelyben bárki részt vehet, aki elég komolyan gondolja.
Mindössze azt szerettük volna tudatni a közösséggel, hogy hogyan működik a mainstream média. Könyörület nélkül támadnak a prédájukra, minden tényt elhomályosítva a győzelem érdekében és azért, hogy a félelem, a bizonytalanság és a kétségek trióját tovább éltessék.

Az egész NBC-cikkben egyetlen közvetlen és jogos kritika van az egész vállalkozással kapcsolatban:

„Ezek a kriptoműveletek bárhol felbukkannak, ahol viszonylag olcsó az energia és viszonylag hűvös az éghajlat” – mondta Yvonne Taylor, a Seneca Lake Guardian, egy nonprofit természetvédelmi érdekvédelmi szervezet alelnöke. „Ez egy szörnyű üzleti modell egész New York állam, az Egyesült Államok és a bolygó számára”.

Ó, Yvonne Taylor, ha tudnád! A te tavad is hozzájárul az emberek által kigondolt legpompásabb művelethez.
Ez nem „kriptoművelet”, hanem Bitcoin-művelet. A Bitcoin pedig olyan erővé fejlődik, amely a kevésbé szerencsés emberek millióit fogja bevonni a pénzügyi rendszerbe.
A fejlődéshez energia kell, és egy globálisan semleges, mindenki számára tisztességes valuta megéri ezt az erőfeszítést.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: Bitcoinist

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!