Új trójai vírust találtak , amely a kriptotárcák jelszavait lopja

-

A kiberbűnözők új malware trójait hoztak létre, kifejezetten a kriptotárcák adatainak ellopásához. A ThreatLabZ nevű biztonsági szakértők csoportja azonosította a vírust, amelyet InnfiRAT névre kereszteltek.

Egyre több a malware

A malware vírusok hátsó ajtókat tartalmaznak, amelyekkel ellenőrizhetetlen hozzáférést szereznek számítógépekhez és hálózatokhoz, ezzel valós veszélyeknek téve ki azokat.

Egy kiberbiztonsági vállalat, a Malwarebyte Labs a 2019-ben kiadott jelentése alapján két csoportba sorolja az ilyen típusú vírusokat, amelyek közé a trójaik és a bányászvírusok is tartoznak. 2019-re ráadásul további új módszerek és fenyegetések megjelenését jelzik előre.
Az érzékeny adatokra veszélyes kártevőt most a Zscaler, egy másik biztonsági cég azonosította. A .NET keretrendszerben íródott vírus trójainak minősül, és kifejezetten azért hozták létre, hogy a különböző kriptotárcákból információkat nyerjen ki.


Ahogy a Zscaler rávilágított:

„Úgy írták meg, hogy egyebek mellett a kriptotárcákat – a bitcoinét, vagy a litecoinét is vizsgálja át. Emellett a böngészők sütifájljait is begyűjti, amelyekből a felhasználóneveket, jelszavakat, valamint az egyéb felhasználói adatokat tudja kinyerni.”

Az InnfiRAT emellett képernyőképeket is tud rögzíteni a megnyitott ablakokról, miközben a gépen futó alkalmazásokat figyeli. Még a vírusirtókat is leellenőrzi.
Ezután a vírus továbbítja az adatokat egy irányítóközpontba, és további utasításokra vár. Ezek akár olyan instrukciók is lehetnek, hogy további adatokat mentsen le a fertőzött számítógépről.

Ismét a kriptósok kerültek célkeresztbe

A kriptoközösség számára a különböző vírusfenyegetések nem számítanak újdonságnak.
2018 októberében például a Malwarebytes Labs Mac&Mobile szekciójának igazgatója, Thomas Reed jelentette, hogy egy Mac rendszerre elérhető kriptós app kompromittálódott.
Az elindítása után hozzáférést biztosít két kártevő, az EvilOSX és az EggShell számára is. Ennek a vírusnak a célját nem sikerült meghatározni, Reed azonban úgy véli, hogy a kriptotárcák voltak a célpontok.
A legtöbb számítógépvírust email-csatolmányként terjesztik a kiberbűnözők.
Ennélfogva, ahogy a ThreatLabZ csapata is fogalmazott a csatolmányok kapcsán, „az a legjobb, ha meg sem nyitjuk azokat a mellékleteket, le sem töltjük a programokat, amelyek nem megbízható forrásból érkeztek”.

Olvastad már? A CME bitcoinalapú határidős piac mélypontjának hatása a bitcoin árfolyamára

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!