Tunézia bejelentette digitális valutájának, az „e-dinar”-nak az indulását. Ezzel a kis észak-afrikai ország indította el a világ első központi bank által kibocsátott digitális valutáját (CBDC).

Az orosz állami TASS kiadványa szerint Tunézia az orosz Universa céggel együtt indította el a digitális valutát. Az indulás után szimbolikusan egy dinárt küldött Marouane El Abassi, a központi bank vezetője a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy képviselőjének.

Kínát is megelőzte a versenyben

Mindenki arra számított, hogy Kína lesz az első ország saját digitális valutával, Tunézia beelőzte az ázsiai óriást. Az is nyilvánvaló, hogy ez nem egy kriptopénz és jelentősen különbözik a venezuelai petrótól. Egy új valuta helyett Tunézia digitalizálta már fennálló valutáját.

A felhasználók több ezer üzletben, kávézóban és étteremben költhetik el e-dinárjukat az elkövetkezendő hónapok során. Online lehet vásárolni belőle, vagy az országszerte 2000 tervezett vásárlási pontnál.

Az amerikai dollár és a SWIFT legyűrése

Az egyszerűbb belföldi tranzakciók mellett Tunézia nemzetközileg is szeretné kipróbálni a valutát. A központi bank abban reménykedik, hogy többé nem lesznek az amerikai dollárra utalva a nemzetközi tranzakciók lebonyolításához.

Emellett Tunézia mentesíteni akarja magát a széles körben elterjedt SWIFT fizetési protokolltól, mely bármelyik pillanatban lekapcsolhatja fizetési szolgáltatásait egy országban. Az e-dinárral a Tunéziai Központi Bank irányítana.

Túl sok hatalom a Universa kezében?

Ugyan a Universa a digitális valuta technológiai üzlettársa, de lehet, hogy Tunézia túl sok teret hagy neki. A cég minden egyes tranzakció után százalékos részesedést kap.

Ő azonban azt állítják, hogy nincs hozzáférésük a titkosítási kulcsokhoz, és nem látnak bele a tranzakciókba.

Alexander Borodich, a Universa vezérigazgatója szerint a költség megéri, ugyanis az

„Az elektronikus bankjegyeket nem lehet meghamisítani, minden egyes bankjegy a papírverzióhoz hasonlóan kritográfia által biztosított, így digitális védjegyekkel rendelkezik. Minden egyes bankjegy előállítása százszor olcsóbb, nem kell tintát, papírt vagy elektromos áramot fizetni a nyomda számára.”

Az országok belepésével egyre élesedik a verseny a CBDC-k iránt. Malajzia, a Fülöp-szigetek, Argentína, Brazília és Kína is saját digitális valutáján dolgozik, emellett Szingapúr, Thaiföld és Kanada is erősen gondolkodik rajtuk.

Olvastad már? A bitcoin dominanciájának duplázódásával az altcoinok grafikonja a „radioaktív bomláshoz hasonlít”

Forrás: beincrypto.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napotok! 🙂