Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank korábbi vezetője szerint a bitcoin spekulatív eszköz, és hiányzik belőle minden, ami egy pénzre jellemző.

Ezt egy pekingi konferencián jelentette ki az ex-bankár – közölte a South China Morning Post.

„Ellene vagyok a bitcoinnak”

Az eseményen Trichet vitatta azt is, hogy a kriptopénzek a jövőben bármikor is pénzként funkcionálhatnának.

Elmondása alapján a bitcoinban sincs semmi, ami ahhoz kell, hogy pénz lehessen:

„Ellene vagyok a bitcoinnak, és most udvariasan fogalmaztam. Nem igazi pénz, nincsenek meg a tulajdonságai, hogy az legyen.”

A kriptopénzekbe történő befektetést egyszerű spekulációnak nevezte. Állítása szerint még a hagyományos eszközökkel fedezett kriptók esetében is rengeteg spekuláció figyelhető meg, ez pedig nem egészséges dolog.

SDR és Libra

Értelemszerűen a Facebook Libra projektjére sem tekint nagy rajongással. Nem meglepő módon az SDR-t, a Special Drawing Rights, azaz Speciális Lehívási Jogok néven futó, IMF által kibocsátott „valuta” az, amelyiket támogatja.

A librához hasonlóan, az SDR is több hagyományos valuta által fedezett, többek között USD, euró, font, jen, és jüan letétekkel.

„Kételyeim vannak, hogy a kriptopénzek bármilyen módon rendelkezhetnek-e monetáris értékkel. Új, stabil nemzetközi pénznemhez az SDR lenne a megfelelő választás.”

Trichet szerint a világ nemsokára maga mögött hagyhatja a fizikai formájú pénzeket, de közel sem biztos, hogy a kriptó lesz a következő megálló.

Ahogy a sajtóban már megjelent, Mario Draghi, szintén korábbi EKB-tisztviselő visszhangozta Trichet véleményét.

Szerinte sem a kriptók, sem pedig a stablecoinok nem alkalmasak arra, hogy pénzként funkcionáljanak.

Olvastad már? A “bitcoin társalapítója”, újra előkerült a Twitteren

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂