November 15-én, nem sokkal 12:00 óra után a Bitcoin Cash rendszerén befejeződik a hálózat frissítése.

12:00 után így a blokkokban szükségessé válik legalább a pushdata, valamint az OP_Checkmultisig és OP_Checkmultisigverify operációs kódok aktualizálásának köszönhetően azok a Schnorr-aláírásokat is el fogják ezentúl fogadni.

Pénteken nagy frissítés zajlik majd le a BCH hálózatán. Olyan aktualizációról van szó, amely megváltoztatja a jelenlegi konszenzusszabályokat, két új funkció hozzáadása érdekében. Az új frissítés változtatásairól már hónapok óta pletykálnak. A végső változás 2019. november 15-én zajlik majd le.

A 2017-es súlyelágazás (hard fork) után a BCH az addigi 1 MB-ról 32 MB-ra növelte a blokkméreketet. A fork a bitcoin hálózatán valósult meg. Annak ellenére, hogy a Bitcoin egyik javított változatáról van szó, az újonnan létrejött coinnak így is megvannak a maga problémái.

2018 szeptemberében a BCH hálózata megdöntötte a napi tranzakciók addigi legnagyobb számát. Akkor egy nap alatt egymillió tranzakció ment át a rendszeren.

A BCH programozói hosszas tanakodás után úgy döntöttek, hogy visszahoznak néhány kódot az eredeti BTC-verzióból – amelyek különféle tranzakciókat tesznek lehetővé –, valamint fordítóprogramokat és más, döntésen alapuló funkciókat. A BCH fejlesztői emellett 220 bájtra növelték a hálózat alapértelmezett adathordozójának méretét.

Változások várnak ránk a hálózatban

Az első változtatás a Minimaldata szabálya alapján korlátozza az alakíthatóság-vektort. „Ezzel törlésre kerül a BIP 62, amely azt jelenti, hogy a BCH-n megvalósuló tranzakciók nagy része (beleértve az összes P2PKH-tranzakciókat) mostantól javításra kerül.”

A második hozzáadott funkció a BCH blokkláncán valósul meg, ez pedig az OP_Checkmultisig(verify), amelynek célja, hogy hozzáadjuk a Schnorr-aláírások első iterációját. „Ez az aktualizáció kiterjeszti az OP_Checkmultisig támogatását, az ellenőrzési műveletek pedig ezután a Schnorr aláírásával kerülnek végrehatjásra.”

Az új funkció megkönnyíti a BCH-felhasználók számára, hogy összetettebb traznakciómechanikát használhassanak többféle aláírással. A Schnorr-féle aggregált aláírások (az OP_Checksiggel) egyike azon módoknak, hogyan lehet többféle aláírást létrehozni. Mégis a Bitcointól eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.

„Ezen felül szintén alapvető, hogy bármilyen létező értmét el lehessen költeni a Schnorr-aláírások segítségével. Különféle OP_Checkmultisigre épülő pénztárca és érem létezik, amelyeket ugyanúgy szeretnénk Schnorr-aláírásokkal is felhasználni.”

Kövessük közösen a visszaszámlálást

A BCH rajongói már izgatottak a következő frissítéssel kapcsolatban, a hálózat felhsználói pedig folyamatosan készülődnek a változásokra. Az átlagfelhasználóknak azonban semmi sem kell tenniük.

A bányászoknak viszont aktualizálniuk kell a kliensüket a legújabb változatra. A Bitcoin Cash november 15-i frissítéséről többet megtudhattok a Github-szerveren fellelhető technikai adatok között. Egy visszaszámlálást is megtekinthettek ide kattintva.

A fő BTC-hálózat már átesett néhány hard forkon, aktualizáción és változáson. Néhánynak pozitív hatása volt a fejlődésre, megint másoknak negatív.

Olvastad már? Tunézia kiadta a világ első jegybanki digitális valutáját

Ti mit gondoltok a legújabb frissítésről? Pozitívan hat majd a közösségre, vagy egy újabb értelmetlen és felesleges upadte-ről van szó csupán?

Forrás: kryptomagazin.sk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂