Egy friss kutatás próbálta közelebbről is megvizsgálni, hogy hatnak a bányászok a bitcoin árfolyamára.

Egyértelmű kiugrásukat lehetett megfigyelni, amikor a nagyobb bányászközösségek eladnak, de a korreláció nem olyan jelentős, mint sokan gondolnák. Ez azt mutatja, hogy idén jobban tartalékolnak.

A bányászközösségek befolyásolják az árfolyamokat?

Természetesen, ha egy eszköz nagy mennyiségben belép a piacra, akkor az hatással lesz az értékére. A TokenAnalyst szerint egyértelmű összefüggés van a bányászközösségek tőzsdére utalása és a bitcoin árfolyama között.

A kutatás szerint egyes bányászközösségek a tavalyi évhez képest tőzsdéken kívül oldják meg az eladásokat.

Ez alacsonyabb költségekkel és megbízhatóbb árfolyamokkal jár, azonban befolyásolhatja a kutatások eredményét.

„Az Antpool 2019 óta nem küldött semmit tőszdékre, ez azt jelenti, hogy minden eladást tőzsdén kívül oldanak meg.”

A „Ceteris Paribus” névre hallgató megfigyelő mélyebbre ásta magát az adatokban. Elmondta, hogy a bányászok idén vagy több bitcoint tesznek félre, vagy többet adnak el tőzsdén kívül. A Huobi a legnépszerűbb tőzsde erre, emellett az ázsiai tőzsdék vezetnek.

„Úgy tűnik, hogy idén egyre több bányász választja a tőzsdén kívüli eladást (vagy többet tesznek félre) … Évente 657 000 bitcoin kerül kibányászásra (a tranzakciós költségekkel nem számolva), így 270 000 marad a tőzsdéknek. Ebből 2019-ben 8500 került eladásra tőzsdéken (a kibányászott összeg 3%-a).”

A grafikonok alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy valóban a bányászközösségek diktálnák-e a bitcoin árfolyamát.

A Clain.io további kutatásai szerint a bányászok és tőzsdék közötti interakciók mértéke nem volt elegendő ahhoz, hogy nagyban befolyásolják az ármozgásokat.

„Kíváncsiak voltunk, hogy igaz-e az a széles körben elterjedt hit, hogy a bitcoin árfolyamát a bányászok diktálják. A jelenlegi adatok alapján az összefüggés statisztikailag nem szignifikáns.”

Érdekességképpen, a TokenAnalyst eredményei azt mutatják, hogy a bányászok által összesen birtokolt bitcoin növekedett, ami azt jelenti, hogy tartogatják 2019-es készleteiket.

„Megbecsültük a bányászközösségek össztartalékait, az előállított bitcoinok és a tőzsdékre küldöttek közötti különbséget. A grafikon jelentős növekedést mutat a bányászközösségek készleteiben, a bitcoin drámai ármozgásai ellenére.”

Ahogy korábban mindig, a bányászközösségek próbálkoznak maximalizálni profitjaikat.

Olvastad már? Egy korábbi jegybankár szerint a bitcoin nem igazi pénz

A bitcoin árfolyama jelenleg 35%-kal alacsonyabb az éves csúcsnál, így folytatódhat a tartalékok növelése, felkészülve a bitcoin 2020 első negyedéves feleződésére.

Forrás: bitcoinist.com

Kiemelt kép: Credit: BeatingBetting.co.


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂