Vendégbejegyzés


A bitcoin a leglikvidebb és legszélesebb körben kereskedett kriptodeviza. Októberben az átlagos napi forgalom 50 000 bitcoin volt.

A bitcoin olyan kriptodeviza amely nemcsak lehetővé teszi a befektetőknek, hogy spekuláljanak a digitális érme árfolyamának jövőbeli irányáról, hanem felhasználják azt áruk és szolgáltatások kifizetésére is.

A bitcoinnal az olyan szuverén devizákhoz viszonyított árfolyamon kereskednek, mint a dollár vagy az euró, valamint más kriptodevizákkal szembeni keresztdevizaként. Számos módja van annak, hogy a befektetők megpróbálják meghatározni a bitcoin értékét. Erre az egyik legnépszerűbb módszer a technikai elemzés.

Technikai elemzés

A technikai elemzés a múltbéli ármozgások tanulmányozása. A múltbéli árakat tekintve a kereskedők meghatározzák a következő valószínűsíthető irányt.

A bitcoinbányászati árak kiértékelésének egyik legjobb módja az, ha a grafikont nézzük. A grafikon egy diagramja mutatja a bitcoin értékét az idő múlásának viszonylatában.

A rövid távú kereskedők fontolóra vehetik a napi vagy az egy napon belüli diagramok (órákra vagy percekre osztva) megtekintését, míg a hosszabb távú kereskedők fontolgathatják a bitcoin árfolyamának heti vagy havi mozgását mutató grafikon megtekintését.

Számos különböző technikai elemzési módszer létezik. Az egyik leggyakoribb a ‘támasz’ és ‘ellenállás’ szintek értékelése. A támasz olyan szint, amely a keresletet tükrözi.

Ha a vásárlók egy meghatározott szinten vásárolnak, megnehezítve az ár visszaesését, akkor támaszról beszélünk. Amikor az eladók egy meghatározott szinten alacsonyabb árat kínálnak, ellenállásról beszélünk.

Milyen technikai elemző eszközöket lehet használni?

A támasz és az ellenállás értékeléséhez használhat trendvonalakat, valamint mozgó átlagokat. A mozgó átlag egy meghatározott napok számának az átlaga. Például a 10 napos mozgóátlag az elmúlt 10 nap átlaga.

A 11. napon az első napot kivesszük a számításból. A bitcoin 2019. október végi grafikonjánál látható, hogy a 100 napos mozgóátlag végig szilárd ellenállás volt.

A 10 napos mozgóátlag jó támaszt nyújtott. A 10 napos mozgóátlag feletti további ellenállás egy vízszintes trendvonal. A trendvonal lehet vízszintes, valamint lejthet lefelé vagy emelkedhet felfelé.

A bitcoin trendjének értékeléséhez várhat olyan időszakra, amikor egy rövid távú mozgó átlag áthalad egy hosszabb távú mozgó átlag felett vagy alatt.

Például, ha a 10 napos mozgóátlag áthalad a 100 napos mozgó átlag felett, akkor a rövid távú emelkedés van érvényben. Amikor a 10 napos mozgó átlag a 100 napos mozgó átlag alatt van, rövid távú csökkenő trend van érvényben.

Ha hosszabb távú mozgó átlagokat használ, például az 50 napos mozgó átlagot és a 200 napos mozgó átlagot, akkor a keresztezés általában hosszabb távú tendenciát képvisel.

Ha ki akarja értékelni a lendületet, használhat olyan indikátort, mint a MACD (mozgó átlag konvergencia divergencia) index.

A MACD keresztirányú vételi és eladási szignálokat generál. Amikor az MACD az MACD jel fölött kereszteződik, akkor egy vételi szignált generál. Amikor az MACD az MACD jel alatt kereszteződik, akkor egy eladási szignált generál.

Összefoglaló

A bitcoin a létező leglikvidebb kriptodeviza. A várható ár meghatározásának egyik legjobb módja az, ha technikai elemzést alkalmazunk.

A technikai elemzés a múltbeli ármozgások tanulmányozása. Számos különböző technikai elemző eszköz segítségével meghatározhatja a támaszt és az ellenállást, valamint a trendeket és lendületet.