Túl drágák az FTX tőzsde csődeljárási költségei

-

Az FTX kriptopénz tőzsde csődje pénzügyi zűrzavart okoz, egy független könyvvizsgálat szerint több mint 200 millió dollárnyi szakértői díjat gyűjtöttek össze.

Úgy tűnik, hogy az FTX globális működésének kibogozása és az azt követő jogi csatározások bonyolultsága a fő tényezők, amelyek felhajtották a költségeket.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az FTX csődjének terhei: Honnan származnak a költségek

Az FTX tavaly novemberi összeomlását követően számos szakembert, köztük ügyvédeket, pénzügyi tanácsadókat és adótanácsadókat hívtak segítségül.

Több neves ügyvédi iroda, köztük a Sullivan & Cromwell és a Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, mélyen benne van a szerkezetátalakítási folyamatban.

A csődbejelentést követő első három hónapban felhalmozott díjak vizsgálata szerint egyes ügyvédek 2000 dollárt meghaladó óradíjat számoltak fel. Csak a Sullivan & Cromwell közel 42 millió dollárt gyűjtött össze ebben az időszakban.

A szerkezetátalakítást végző Alvarez & Marsal, amely az FTX pénzügyi tanácsadójaként működik, közel 28 millió dollárt számolt fel.

Hasonlóképpen, a Paul Hastings, a nem biztosított hitelezők képviselője több mint 5,5 millió dollárt számolt fel.

A független könyvvizsgáló, Katherine Stadler azonban úgy ítélte meg, hogy ezek a díjak nem „teljesen indokolatlanok”.

Stadler szerint az FTX csődjének rendkívüli aspektusa az üzleti tevékenység egyedi jellege. Az FTX egy nagyrészt szabályozatlan pénzügyi rendszerben működött, ami a csődeljárásban való eligazodáshoz további nehézséget jelentett.

Ez, valamint a vállalat globális kiterjedtsége, a vállalati nyilvántartások hiánya és a hiányos vállalatirányítási rendszer hozzájárulnak az egekbe szökő díjakhoz.

A hitelezők elsőbbsége: A költségek kényes egyensúlya

Az FTX csődje még a nagyvállalati csődökhöz képest is drágának ígérkezik. A jelenlegi költségek a vállalat 5 milliárd dolláros bejelentett vagyonának több mint 2%-át teszik ki.

A magas költségek ellenére azonban Stadler jelentése arra a következtetésre jutott, hogy az igazgatási kiadások körültekintő kezelése jobb eredményt hozhat a hitelezők számára.

Az FTX, amely egykor a pénzügyi technológiai ágazat egyik vezető szereplője volt, a becslések szerint 1 millió potenciális hitelezővel küszködik.

Ezeknek a hitelezőknek, a korábbi ügyfelektől és beszállítóktól kezdve a hitelezőkig, egymással kell versenyezniük az FTX fennmaradó eszközeinek egy részéért.

A követelések méltányos elosztása mellett történő eligazodás még tovább növeli a költségeket.

Tovább bonyolítja a helyzetet az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried elleni szövetségi vádirat.

Bankman-Fried, aki ártatlannak vallotta magát, megtámadta a Sullivan & Cromwell cégnek a megszűnt tőzsde ügyvédjévé történő kinevezését, arra hivatkozva, hogy a cégnek a tőzsdével való korábbi megbízatása miatt összeférhetetlenség áll fenn.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


E kihívások miatt az FTX csődeljárás lezárása nagyon távolinak tűnik.

Az ügy azonban élesen rámutat a csődeljárásból eredő költségekre és bonyodalmakra, különösen a nem szabályozott pénzügyi rendszerekben működő vállalkozások esetében.


Olvatsad már? A Bitcoin dominanciája a 70%-os mérföldkövet célozza meg

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kamala Harris kriptopolitikai álláspontja

A sokat emlegetett Kamala Harris, Joe Biden preferált jelöltje továbbra is rejtélyes a kriptovalutával kapcsolatos álláspontját illetően. Washingtonban töltött ideje alatt nyilvánosan nem állt ki az...

A Bitcoin ára továbbra is szilárdan beágyazott a bika piacon, szemek a 74.000 dolláros szinten

A Bitcoin továbbra is erős bikás tendenciákat mutat a napi időkeretben, mégis az elemzők rövid távú figyelmeztető jeleket mutatnak, amelyek figyelmet érdemelnek. A Crypto World elemzője...

Az Ethereum ETF kedden indul – Melyik altcoin kerül a fedélzetre?

Vendégbejegyzés Az Ethereum (ETH) továbbra is meghatározó erő a kriptopénzek világában, mivel sokoldalú platformot kínál a decentralizált alkalmazások és okos szerződések számára. Kiemelkedik a blokklánc technológiában betöltött...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.22.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca az elmúlt 24 órában körülbelül 1%-os ugrást regisztrált. Ráadásul jelenleg több mint 2,47 billió dolláron áll, és az olyan top tokenek, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!