Tanulságok a történelemből: visszatekintés a Bitcoin felezésekre és az iparági dinamikára

-

A Bitcoin felezése nem csupán egy lábjegyzet a digitális pénzügyek történetében. Egy olyan változás, amely az egész ökoszisztémára hatással van, és minden egyes alkalommal átformálja a piaci dinamikát, valamint a befektetői hangulatot.

  • Az új BTC tokenek kínálatának szabályozására tervezett Bitcoin felezésnek történelmileg hatással vannak a tokenkínálat dinamikájára, a piaci hangulatra és az elfogadásra.
  • A felezési események általában növelik a Bitcoin láthatóságát, ez pedig növeli a kriptovaluta árát és elfogadási arányát is. Emellett a blokklánc-technológiával, a Bitcoin-hálózat dinamikájával és a kriptovalutával, mint különálló eszközosztállyal kapcsolatos vitákat is generálnak.
  • Annak ellenére, hogy a történelmi minták szerint a felezési eseményeket követő hónapokban a BTC-árak emelkedtek és az elfogadás kiszélesedett, fontos megjegyezni, hogy a közelgő 2024. áprilisi felezés már most is több szempontból példátlannak bizonyult.

Ebben a cikkben közelebbről vizsgáljuk a Bitcoin felezésnek a sokrétű hatását a digitális eszköziparra, feltárva a rövid távú ármozgásokon túlmutató következményeit.

Mivel közeleg a következő, várhatóan április harmadik hetében történő felezési esemény, tanulságos megnézni a történelmi adatokat.

A megfigyelt minták azonban korántsem jelentenek garanciát arra, hogy ezúttal is hasonló kimenetelű lesz: a jelenlegi ciklus egyedi események után bontakozik ki, és már most bebizonyosodott, hogy több fontos szempontból eltér a történelmi előzményektől.

Ősi történelem

A felezés egy alapvető, a Bitcoin protokollba beépített, négyévente bekövetkező mechanizmus, célja az új kibocsátások szabályozása a bányászjutalmak rendszeres időközönkénti csökkentésével.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez a szándékos csökkentés, amelynek célja, hogy visszaszorítsa az új BTC-k létrehozásának ütemét, kulcsfontosságú szerepet játszik a Bitcoin tokenomikájának és kínálati dinamikájának alakításában, megerősítve annak deflációs jellegét és alátámasztva értékállóságát.

A Bitcoin-felvásárlással kapcsolatos alapvető tények összefoglalásához érdemes megtekinteni a cikkben található videós magyarázatot.

A Bitcoin felezések történelmileg erőteljes hatást gyakoroltak a kriptoiparra és a tágabb pénzügyi ökoszisztémára.

A 2012-es, 2016-os és 2020-as felezési eseményeket vizsgálva megfigyelhetünk bizonyos visszatérő mintákat arról, hogy a felezések hogyan hatnak a kriptovilágra.

Ezek az események fordulópontokként működnek, katalizálják a piaci hangulat és a befektetői magatartás ingadozását, pontozzák a Bitcoin, mint a kriptoökoszisztéma motorjának fejlődését.

150 nappal később

A felezések utóhatásait boncolgatva nem lehet figyelmen kívül hagyni a BTC árfolyamára és piaci kapitalizációjára gyakorolt hatásukat.

A felezési mechanizmus középpontjában a szűkösség elve áll, egy olyan tulajdonság, amely vonzó a korlátozott kibocsátású eszközöket kereső befektetők számára, így felfelé hajtva az eszköz értékét.

Ahogy a kínálat csökken, a kereslet pedig idővel növekszik, a színpad – legalábbis elméletileg – készen áll a felfelé irányuló ármozgásra, mely gyakran nem azonnal, hanem fokozatosan, a következő néhány hónap során valósul meg.

Történelmileg a Bitcoin minden egyes felezést követő 5-6 hónapon belül jelentős árfolyam-emelkedést tapasztalt.

Az előző három ilyen eseményt követő 150 nappal (2012, 2016 és 2020) a BTC ára 999%-kal, 15%-kal, illetve 24%-kal emelkedett.

A BTC az előző felezési események közötti négyéves időszak mindegyikében új történelmi csúcsot ért el.

A 2020-2024-es ciklusban az új történelmi csúcsot 2022 októberében érte el, amikor átlépte a 66 ezer dolláros szintet.

A közelgő 2024-es felezés egyedisége abban rejlik, hogy története során először fordul elő, hogy a Bitcoin a felezés előtt, 2024 márciusának elején új rekordmagasságot ér el.

Még nem tudni, hogy ez egy bemelegítés volt-e a felezés utáni új csúcsokat megelőzően, vagy az áhított értéket idő előtt érte el.

Az a mechanizmus, amellyel a felezések befolyást gyakorolnak az árakra, valószínűleg a piaci hangulat és a befektetők megítélésén keresztül valósul meg.

Amellett, hogy várakozást keltenek a kriptoközösségben, a felezési események az algoritmikus monetáris politika előnyeiről és a digitális eszközök deflációs tulajdonságairól szóló narratívákat táplálják, érdeklődést keltenek a kriptotéren kívüliek körében, és új résztvevőket ösztönöznek a kriptotérbe.

Az árakon túl

Az árral kapcsolatos hatások és a megnövekedett figyelem mellett – és részben ezeken keresztül – a felezések a Bitcoin elfogadásának hosszú távú növekedésével járnak.

A Bitcoin megnövekedett láthatósága felezés előtti és utáni időszakokban több új résztvevőt ösztönöz a digitális valuta felfedezésére és potenciális megvásárlására, hozzájárulva ezzel a felhasználói bázis bővüléséhez.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Továbbá a BTC felezések a kriptopénz mögöttes technológiájának és a hálózat dinamikájának újraértékelésére késztetik a bányászokat, akik átmenetileg átvészelik a változást.

A hálózati biztonság, a tranzakciós díjak és a skálázhatósági megoldások körüli viták fokozódnak.

Az ezeken a területeken végrehajtott fejlesztések megerősítik a Bitcoin-hálózat robusztusságát, erősítik a felhasználók és a vállalkozások bizalmát, ezáltal segítik elő az elfogadáshoz szükséges kedvező környezet kialakulását.

A felezések általában csökkentik a bányászok nyereségességi árréseit is, ami további BTC-értékesítési nyomást gyakorol a bányászokra, és felgyorsítja a bányászati műveletek és a bányászati poolok konszolidációját.

Minden egyes felezésnél a hatékonyság és az innováció iránti igény egyre hangsúlyosabbá válik, ez olyan technológiai fejlesztéseket ösztönöz, amelyek nemcsak a Bitcoin-hálózat teljesítményét növelik, hanem a szélesebb közönség számára is vonzóbbá teszik azt.

Vizsgáljunk meg egy egyszerű elfogadási mutatót, például az aktív BTC-címek számát, ugyanabban a 150 napos ablakban, mint az árdinamikát.

Az előző felezési időszakok mindegyikének első 150 napján belül az új BTC-címek száma nőtt: 2012-ben 83%-kal, 2016-ban 101%-kal, 2020-ban pedig 11%-kal.

A 100 dollárral vagy annál nagyobb összeggel rendelkező címek száma, ami a lakossági befektetők számának helyettesítője, 2012-ben és 2020-ban 12%-kal, illetve 6%-kal nőtt, és nagyjából ugyanannyi maradt 150 nappal a 2020-as felezés után is.

Bár ezek nem tökéletes mutatói az elfogadás dinamikájának és a hangulatnak (például egy személy több pénztárcát is létrehozhat), a trendek irányát és nagyságrendjét jelzik a korábbi felezések után.

Hasonlóképpen, a Bitcoin iránti intézményi érdeklődés is hajlamos megugrani a felezési események idején, amit a Bitcoin értéktároló képességének és az infláció elleni potenciális fedezetének narratívája hajt.

A vállalati pénztárak és a nagyobb befektetők által tett jelentős horderejű jóváhagyások megerősítik a BTC, mint befektetésre alkalmas eszközosztály legitimitását, ez tovább növeli az elfogadást.

Ahogy az intézményi tőke beáramlik a kriptopénzpiacra, úgy alakul ki az infrastruktúra és a termékkínálat. Ez megnyitja az utat a hagyományos pénzügyi intézmények és a lakossági befektetők körében történő széles körű elfogadás előtt.

Például az 1 millió dollárnál nagyobb összeggel rendelkező tárcák száma, amely a professzionális vagy intézményi befektetési tevékenység mutatójának tekinthető, 2012-ben több ezer százalékkal, 2016-ban 10%-kal, 2020-ban pedig 43%-kal nőtt.

Mi várható?

A következő, áprilisi Bitcoin-felezésre az iparágba és az olyan központosított tőzsdékre, mint a Binance, visszaáramló erőteljes beáramlás, valamint a spot BTC ETF-ek amerikai jóváhagyása által elősegített, kirobbanó intézményi elkötelezettség mellett kerül sor.

Ha ehhez hozzávesszük a Layer-2 megoldások és a DeFi aktivitás felfutását, amelyek növelik a hálózat gyakorlati hasznosságát, akkor a helyzet kezd rendkívül kedvezőnek tűnni a Bitcoin ökoszisztéma és a szélesebb kriptotér számára.

Továbbra is fontos azonban megjegyezni, hogy bár a 2024-es felezést övező kontextus kedvező, nincs garancia arra, hogy a dinamikája és hatásai tükrözni fogják a korábbi felezési események dinamikáját és hatásait.


Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on


Minden egyes felezés a Bitcoin evolúciójának egy különálló pontját jelenti, amelyet a változó piaci feltételek, a technológiai fejlődés és a szabályozási fejlemények befolyásolnak.

Ezért, bár a 2024-es felezés átalakító potenciálját illetően optimista a hangulat, a piaci dinamika kiszámíthatatlansága, valamint a digitális eszközök változó környezete óvatosságot követel meg.

Minden egyes Bitcoin felezés alapvető változást jelent a kriptoiparban, ami messzemenő hatással van az elfogadásra és a piac fejlődésére.

Az árra és a befektetői hangulatra gyakorolt közvetlen hatásain túl a Bitcoin felezése katalizátora lehet az érdeklődésnek, a tudatosságnak, az intézményi részvételnek, valamint a technológiai innovációnak is, megalapozva ezzel a digitális pénzügyek további növekedését.

Miközben a folyamatosan változik a kriptotér, a Bitcoin felezések jelentősége az iparág tartós erejének és ellenálló képességének is bizonyítékai.

Olvastad már? A Cardano elérheti az 1,7 dollárt?

Forrás: Binance Hungary

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Ezt a publikációt Vendégíró bocsátja rendelkezésre. A Kriptoworld nem támogat, és nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget az ezen az oldalán található tartalmakért, pontosságért, minőségért, reklámokért, termékekért vagy egyéb anyagokért. Az olvasóknak saját kutatásokat kell végezniük, mielőtt bármilyen, a céggel kapcsolatos lépést megtennének. A Kriptoworld sem közvetlenül, sem közvetve nem felelős semmilyen kárért vagy veszteségért, amelyet a vendégbejegyzésben említett tartalmak, áruk vagy szolgáltatások használata vagy az azokra való hagyatkozás okoz vagy feltételezhetően okozhat!

Legfrissebb bejegyzéseink

Top 5 altcoin, hogy egy kis befektetésből vagyont termeljünk

A kriptopiac 2024-ben is pezseg. Elérkezett lehet a pillanat, hogy felfedezzük az altcoinokat, amelyek hatalmas potenciális nyereséget kínálhatnak. Ez az útmutató öt olyan ígéretes lehetőségbe...

Tranzakciós adót vezetne be Törökország a kriptokereskedésre

Törökország új adók bevezetésére készül, beleértve a kriptopénz-kereskedelemre kivetett 0,03%-os tranzakciós adót, egy jelentős adóügyi reform részeként. A lépés célja az ország 2023-as földrengések okozta...

Mark Cuban szerint a „Gensler” miatt Biden elveszítheti az elnökséget, a DTX Exchange túlszárnyalhatja az olyan DeFi titánokat, mint a Chainlink és az Avalanche

Vendégbejegyzés Mark Cuban szerint a SEC elnöke, Gary Gensler nagyban befolyásolhatja a következő elnökválasztást. Cuban úgy véli, hogy szigorú politikája Joe Biden elnöki székébe kerülhet az...

Dogecoin (DOGE) árfolyam elemzés 06.16.

Prémium Dogecoin (DOGE) A Dogecoin (DOGE) befektetők az utóbbi időben nehéz időszakot éltek át, különösen a mémcoin többszöri árfolyamkorrekciója miatt a grafikonokon. A helyzet azonban még rosszabb is...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!