Szédületes veszteségeket szenvedett 2021 óta a Tesla a bitcoin miatt

-

Az elektromos autógyár a Tesla 2021 óta megduplázta bitcoinveszteségét.

A Tesla több mint 140 millió dollárt veszített tavaly azzal, hogy a bitcoinra fogadott – derül ki egy hétfői bejelentésből.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

„A 2022. december 31-én véget ért évben 204 millió dollár értékvesztést számoltunk el az általunk birtokolt bitcoin könyv szerinti értékének változásából eredő értékvesztésből, valamint 64 millió dollár nyereséget a bitcoin egyes, általunk [kiválasztott] fiat valutára történő átváltásából” – áll a Tesla bejelentésében.

Az értékvesztés egy eszköz értékének csökkenését vagy veszteségét írja le.

Ez bekövetkezhet a gazdasági körülmények megváltozása miatt, mint például egy kriptotél, amely a Terra Luna 2022. májusi összeomlása után a piacot elborította.

Az SEC felé történő éves közzététel kevesebb mint egy héttel a Tesla negyedéves eredményjelentése után történt, amely nem tartalmazott bitcointranzakciókat, de ennek ellenére a részesedések értéke csökkent, ami 43 millió dolláros veszteséget generált 2022 utolsó négy hónapjában.

2021 februárjában a Tesla elképesztő, 1,5 milliárd dollárt fektetett bitcoinba, amivel a kriptopénz egyik legnagyobb vállalati birtokosa lett – a MicroStrategy után a második. Ekkor a bitcoin coinonként 46.364 dolláron állt.

A CoinGecko szerint 2021. november 10-re a bitcoin minden idők legmagasabb árfolyamát érménként 69.044 dolláron érte el.

A jó idők azonban nem tartottak sokáig, mivel a bitcoin és a kriptopénzpiac többi része 2022-ben szabadesésbe kezdett. 2023. január 31-én a bitcoin 23.051 dollár körüli árfolyamon cserél gazdát.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A Tesla értékvesztése 2021 óta majdnem megduplázódott, amikor is a Tesla abban az évben egy SEC-bejelentésben 101 millió dolláros értékvesztésről számolt be a digitális eszközökön, és 128 millió dolláros nyereségről, miután 2021-ben eladta a bitcoint.

2022 októberében a Tesla arról számolt be a befektetőknek, hogy a vállalat még mindig több mint 218 millió dollár értékben tartott bitcoint, miután júliusban eladta állományának 75%-át – akkoriban mintegy 936 millió dollárt.

„Mint minden befektetés esetében, és összhangban azzal, ahogyan a fiatalapú készpénzt és készpénz-egyenértékű számlákat kezeljük, bármikor növelhetjük vagy csökkenthetjük a digitális eszközökben lévő állományainkat az üzleti szükségletek, valamint a piaci és környezeti feltételekről alkotott véleményünk alapján” – áll a vállalat hétfői bejelentésében.

A bejelentésben a Tesla bitcoinállományát határozatlan idejű immateriális javaknak nevezi.

Ezeket az eszközöket rendszeresen felülvizsgálják, hogy megállapítsák, a mérlegben szereplő értékük meghaladja-e a valós piaci értéküket.

Mint a Tesla kifejtette, ezek az értékvesztések hatással lehetnek a vállalat további Bitcoin-befektetéseire.

„A most vagy a jövőben birtokolt digitális eszközök esetében ezek a terhek negatívan befolyásolhatják a nyereségességünket azokban az időszakokban, amikor az értékvesztés bekövetkezik, még akkor is, ha ezen eszközök általános piaci értékei növekednek” – közölte a vállalat.

Sem a negyedéves eredményjelentés, sem az SEC-bejelentés nem azonosított konkrét digitális eszközöket a bitcoinon kívül.

A vállalat azonban vélhetően dogecoint tart, mivel a mémcoint elfogadja fizetőeszközként, és Elon Musk vezérigazgató önjelölt rajongója a kriptopénznek.


Olvastad már? A milliomosok 82%-a szeretne kriptopénzbe fektetni

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!