Szakértők a kriptopiac szabályozásáról és a kriptoeszközök intézményi elfogadásáról

-

Jelentős pénzügyi intézmények figyeltek fel az utóbbi időben a kriptovalutákra és fogadják el ezeket törvényes pénzügyi eszközként. A blokklánc technológia a tranzakciók gyorsasága és átláthatósága miatt válik egyre vonzóbbá az intézményi befektetők számára.

A friss jogszabályi változásokra sokan tekintenek pozitív fejleményként, hiszen hozzájárulnak a bizalom és a biztonság erősödéséhez, ezáltal a kriptoeszközök nagyobb elfogadottságához.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A hagyományos pénzügyi intézmények a kriptovaluták integrációjában növekedési potenciált látnak, bár ehhez elengedhetetlennek tartják a szilárd jogszabályi környezet meglétét.

A Binance vezetője Richard Teng, Henri Arslanian, a Nine Blocks Capital társalapítója és John Cahill, a Galaxy Digital Asia operatív igazgatója osztotta meg a véleményét a legújabb piaci trendekről a Binance VIP Voices csatornán.

A Binance VIP Voices legutóbbi adásában szakértők azt járták körül, hogyan lehet megtalálni a megfelelő egyensúlyt a kriptopiaci innováció és a szabályozás között.

A beszélgetés során a résztvevők arra is kitértek, milyen okok húzódnak meg amögött, hogy egyre több pénzügyi intézmény karolja fel a blokklánc technológiát és dönt a kriptovalutákba történő befektetés mellett, illetve milyen előnyökkel jár számukra a kriptovaluták használata.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének vezérigazgatója, Richard Teng, Henri Arslanian, a Nine Blocks Capital kriptovalutákra épülő fedezeti alap társalapítója, John Cahill, a Goldman Sachs korábbi szakértője és a Galaxy Digital Asia operatív igazgatója fejtette ki a véleményét a jelenlegi piaci trendekről és a szabályozás kérdéséről.

Szabályozás a kriptotérben

Richard Teng szerint általában igaz, hogy az első jogszabálytervezetek a nagyobb szigor irányába mutatnak, amelyeket azonban később finomítani kezdenek a jogalkotók, miután jobban megismerik az adott piac jellegzetességeit.

Így volt ez a pénzmosás elleni törvény esetében is, amely kezdetben a kriptovalutákat kriminalizálta, ám később sokan felismerték, hogy a fiat valuták mozgását jóval kevésbé lehet nyomon követni, mint a kriptovalutákét, ezt a tulajdonságukat pedig a bűnüldöző szervek kiválóan ki tudják használni a bűnesetek felderítésében.

John Cahill azt emelte ki, hogy a szabályozás minősége három tényezőn múlik: a döntéshozóknak világossá kell tenniük a szándékaikat, a kriptopiacot üzemeltető szereplőknek fel kell mérniük, hogy a piacon milyen termékekre és szolgáltatásokra van kereslet, milyenek a piaci trendek, legvégül pedig a szabályozásért felelős hatóságoknak meg kell találniuk a módját annak, hogy érdekelté tegyék a piaci szereplőket a szabályok betartásában.

kripto
 

 

A szabályozásban rejlő kihívások

Richard Teng szerint a szabályozásban megjelenő kétértelműség komoly nehézségeket okozhat.

Volt már példa arra, hogy egy kormány szavakban erősen elkötelezte magát a kriptovaluták mellett, azonban a szabályalkotás közben ez az elköteleződés lanyhult.

Ilyenre példa az, amikor a piacon csak kevés kriptopár érhető el, vagy csak azonnali kereskedésre van mód, a származékos termékek és más eszköztípusok pedig elérhetetlenek.

Henri Arslanian szerint egy kripto-fedezeti alap elindítása egyes piacokon akár kétszer-háromszor több pénzbe is kerülhet az előzesen tervezetnél, ami lényegesen hátráltatja a piac fejlődését.

Szabályozás vs. innováció

Richard Teng szerint nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, ahol a szabályozás még épp olyan mértékű, ami nem akadályozza az innovációt, viszont hozzájárul a bizalom megerősítéséhez.

A Binance vezetője az okos szabályozás mellett tette le a voksát. A vezető szerint a szabályozás nem lehet egyoldalú, nem koncentrálhat kizárólag a kockázatcsökkentésre, de támogatnia kell az innovációt.

A jól megtalált egyensúlynak óriási hatása van a kriptopiaci munkaerőhelyzetre és arra, hogy az intézmények milyen mértékben tudják támogatni az iparág fejlődését.

John Cahill szerint a kriptovaluták globális elfogadása nem valósulhat meg a megfelelő szabályozás nélkül. Valószínűleg számos próbálkozásnak leszünk még tanúi ezen a téren, mielőtt a decentralizáltság a pénzügyi világban globális szinten megvalósulna.

Az intézményi befektetések jövője

Hogyan fogja alakítani az intézményi befektetők döntéseit és a szabályozási környezetet az, hogy a Bitcoin ETF-ek szabad utat kaptak idén év elején?

Henri Arslanian szerint ez sok egyéni felhasználó és intézményi befektető figyelmét keltette fel a kriptovaluták iránt, miközben sokak számára tette könnyen elérhetővé a kriptovalutákat.

Mindezek hatására, most már azok az intézmények is fontolgatják a belépést erre a piacra, amelyek eddig ódzkodtak ettől, részben azért is, mert jutalékokra és a kezelt vagyon után járó bevételekre is szert tehetnek egy-egy ETF eladásával.

Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a kriptovaluták általános elfogadottsága sokat javult, ami a teljes iparágba vetett bizalmat is megerősítette.

John Cahill szerint az ETF-ek hidat képeznek a kriptotér és a hagyományos piacok között.

A hatóságok ma már elfogadják, hogy a bankok egyenlegében a kriptoeszközök is megjelennek, a kriptopiac számára pedig mindez azt jelenti, hogy még több pénz, tőke áramolhat be erre a területre.

Richard Teng arra mutatott rá, hogy maga az ETF is egy innovációnak tekinthető, amely viszonylag alacsony költség mellett teszi lehetővé kriptoeszközök birtoklását.

Egy felhasználó számára azonban még mindig olcsóbb kriptoeszközt vásárolni és birtokolni egy kriptotőzsdén, mint ETF-et vásárolni, amely díjköltséggel jár.

Ennek ellenére, az ETF kiváló eszköz arra, hogy valaki a befektetését úgy helyezze el, hogy annak a kriptopiac felé is legyen kitettsége.

Segít továbbá a felhasználói bázis növelésében olyan új szereplők megszólításával, mint például az alapítványok, intézmények, tanácsadók, és a bankok.

A Binance VIP Voice legújabb adásait ide kattintva lehet elérni.

Olvastad már? A Bitcoin jövője és a „boomer vagyon” szerepe

Forrás: Binance Magyarország

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

13 éve nem volt ilyen alacsony a bitcoin velocityje, de mit jelent mindez?

A bitcoin forgalma 13 éve a legalacsonyabb szintre esett, ami arra utal, hogy ma már inkább „digitális aranynak” tekintik, mint elektronikus készpénznek. Az aktuális on-chain adatok...

A kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált, megjósolja a következő 1000-szeres befutót

Vendégbejegyzés Egy ismert kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált a 2021-es bikapiacokon történő előértékesítő befektetéseiből, hatalmas FOMO-t és aranylázra készteti a bálnák és az...

Dogecoin (DOGE) árfolyam elemzés 06.14.

Prémium Dogecoin (DOGE) A bikák és a medvék gyakori időközönként megmutatják dominanciájukat, és ennek eredményeként a legtöbb token értéke egy előre meghatározott tartományon belül mozog. Mindeközben némi pozitív...

A DTX Exchange, az Injective és a Fetch AI a piac élére áll, és bikás technikai adatokat mutatnak

Vendégbejegyzés Az AI-piac iránti növekvő optimizmussal számos vezető kriptopénz visszapattant a kulcsfontosságú árszintekre, és bikaerős növekedés előtt áll. Az AI-szektor vezető erősödői közé tartozik a Fetch.ai...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!