Pozsár Zoltán szerint nyáron fordulatot vesz a Fed hozzáállása

-

Az amerikai jegybank (FED) 2022 folyamán hétszer emelte az irányadó banki kamatlábat.

Ez a tény sokakban felveti a kérdést, hogy a jegybank mikor hagy fel ezzel a tevékenységével, vagy mikor változtat irányt.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Fed kijelentette, miszerint célja, hogy az inflációt a 2%-os célértékre csökkentse.

Pozsár Zoltán magyar származású makroökonómus és a Fed megfigyelője azonban azt jósolja, hogy a jegybank nyárra ismét megkezdi a mennyiségi lazítást (QE).

Bill Baruch, a Blue Line Futures határidős és árutőzsdei brókercég vezetője arra számít, hogy a Fed februárra leállítja a kamatemeléseket.

Szakértők mérlegelik a kamatemelések szüneteltetésének és a mennyiségi enyhítés újraindításának lehetőségét

Az USA-ban az infláció tavaly jelentősen emelkedett, ám azóta lelassult.

A jegybank hét kamatemelése után a befektetők és az elemzők arra számítanak, hogy a Fed idén irányt változtat.

A Kitco Newsnak adott interjújában Bill Baruch, a Blue Line Futures elnöke a Kitco műsorvezetőjének és producerének, David Linnek elmondta, hogy az amerikai jegybank valószínűleg februárban leállítja a monetáris szigorítást.

Baruch rámutatott az infláció csökkenésére, és a feldolgozóipari adatokat hozta fel előrejelzésének egyik tényezőjeként.

„Szerintem jó esély van arra, hogy februárban egyáltalán fog emelni a Fed” – mondta Baruch Linnek. „Láthatunk tőlük valamit, ami meglepné a piacokat február első hetében”.

Baruch azonban hangsúlyozta, hogy a piacok „volatilisek” lesznek, de egy erős ralit is tapasztalhatunk majd. Baruch kijelentette, hogy a kamatemelések „agresszívek voltak”, és megjegyezte, hogy „2021-ben voltak jelek arra, hogy a gazdaság készen áll a lassulásra”.

Baruch hozzátette:

„De azzal, hogy a Fed ezeket a kamatlábakat egyenesen átemelte, a piac bezuhant.”

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Repo Guru előrejelzése szerint a Federal Reserve nyáron újraindítja a kvantitatív enyhítést a hozamgörbe szabályozásának „álcája” alatt

Az elemzők között van némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a Federal Reserve a szövetségi alapkamat emelése mellett dönt-e, vagy elfordul a lépéseiben.

Bill English, a Yale School of Management pénzügyi professzora a bankrate.com-nak kifejtette, miszerint nehéz biztosat mondani a Federal Reserve 2023-as kamatemelési terveiről.

„Nem nehéz elképzelni olyan forgatókönyveket, amelyek szerint végül jövőre tisztességes mértékű kamatemelést hajtanak végre” – mondta English.

„Az is elképzelhető, hogy a végén még jobban csökkentik a kamatokat, ha a gazdaság valóban lelassul, és az infláció nagyon lecsökken. Nehéz magabiztosnak lenni a kilátásokat illetően. A legjobb, amit tehetünk, hogy kiegyensúlyozzuk a kockázatokat.”

Pozsár Zoltán a maga részéről úgy véli, hogy a Fed nyárra újraindítja a mennyiségi lazítást (QE).

Szerinte a Fed egy darabig nem fog fordulatot venni, a Treasuries pedig nyomás alá kerül.

A zerohedge.com friss cikkében a makroközgazdász kitart amellett, hogy a Fed „QE-nyara” a hozamgörbe ellenőrzésének „álcája” alatt fog zajlani.

Pozsár úgy véli, hogy ez „2023 végére fog megtörténni, hogy ellenőrizzék, hogy az amerikai állampapírok hogy teljesítenek majd az OIS-szel szemben”.

Pozsár jóslatát idézve Tyler Durden a zerohedge.com-on kifejtette, miszerint ez olyan lesz, mint egy „’sakk-matt-szerű’ helyzet”, és a QE közelgő végrehajtása a kincstárpiac diszfunkciójának keretein belül fog történni.


Olvastad már? Bréking: 5 milliárd dollárt szerzett vissza az FTX – felépülhet a kriptopiac?

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Simone Fontana

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb adag bitcoint akar vásárolni a MicroStrategy

Az előző negyedévben a MicroStrategy 34 millió dollár értékben adott el bitcoint, hogy a veszteségeket le tudják írni az adójukból. A 2022-es év papíron nagy...

Bemutatkozik a CoinCharlie, a magyar kriptovaluta-váltó

CoinCharlie egy fiat-kripto váltó, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén váltsák át a hagyományos pénzüket kriptopénzekre vagy fordítva. A CoinCharlie célja, hogy egyszerű, biztonságos...

Bitcoin technikai elemzés 02.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin árfolyama jelenleg 23 300 dollár körül mozog, 24 órás kereskedési volumene 25 milliárd dollár. A CoinMarketCap listáján, a piaci kapitalizációja pedig meghaladja a 449...

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!