Oroszország központi bankja szerint a járvány még inkább megdobta a CBDC-k iránti érdeklődést

-

A koronavírus miatti válság új lehetőségeket vázolt fel a világgazdaság számára, köztük a digitális valutákat is.
A koronavírus járvány rávilágított a jelenlegi gazdasági rendszer sebezhetőségeire, jelentősen felpörgette a destabilizációt okozó tényezőket, mint az egyre növekvő lakossági és államadósság a feltörekvő piacokon.

A Központi Bankok Kormányzói Klubjának online ülését Elvira Nabiullina, az Orosz Központi Bank kormányzója rendezte meg, a képviselők mind egyetértettek abban, hogy a jelenlegi válságnak messze-menő következményei lehetnek.
Az ülésen 26 központi bank képviselője vett részt a közép-ázsiai, fekete tengeri, balkáni és egyéb régiókból. Az ülésen szó esett az e-kereskedelem terjeszkedésétől, valamint a digitális fizetési technológiákról.
A központi bankok szemszögéből az ilyen tényezők miatt még komolyabban kell venni a központi bankok által kiadott digitális valuták (CBDC-k) kérdését.
A központi bankok jelentős hányada már foglalkozik valamilyen szinten a CBDC-k fejlesztésén, 2016 óta sokkal többen beszélnek a témáról.
Egy későbbi ülésen Alexey Zabotkin, a Bank of Russia helyettes kormányzója elmondta, a törvényhozók megvitatták, a CBDC fronton fokozottan előrelátónak kell lenniük a járvány alatt.
A Bank of Russia összefoglalója alapján az ülés résztvevői mind egyetértenek abban a kérdés, hogy fel kell mérni a CBDC-k hatását a pénzügypolitikára és pénzügyi stabilitásra, valamint azt is megtárgyalták, hogyan fejleszthetnek megelőzési szándékkal a kiberbiztonságon.
Az ülésen nem csak a CIS országok vettek részt, Izrael, Kína, az IMF, a Világgazdasági fórum (WEF), valamint a Nemzetközi Fizetések Bankja képviselői is csatlakoztak.

A Nemzetközi Fizetések Bankja már korábban is kielemzett CBDC próbálkozásokat. Emellett az IMF számos egyéb központi bankkal együtt dolgozik a CBDC-k kutatásán, miközben a WEF a nemzetközi kormányzás szinten fejleszt egy CBDC keretrendszer.
Amellett, hogy a CBDC-k kihívást jelentenek nemzetközi kooperáció, szabványok, pénzügypolitika és technikai átárhatóság szintjén Kína előnye a digitális jüan fejlesztésével tovább emeli a tétet geopolitikai szintet a globális pénzügyi rendszerek vezetői, így különösen az Egyesült Államok számára.

Olvastad már? A világ legnagyobb megújuló energiagyártói is érdeklődi kezdtek a kriptobányászás iránt

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!