Oroszország betáraz a kínai jüanból

-

A világpolitikai helyzet fényében az Oroszország kormányzata úgy döntött, hogy a valuta-tartalékok között egyre nagyobb szerepet szám a kínai jüannak.

A Bloomberg híreiből kiderül, hogy március végén az orosz pénzügyi hatóság úgy nyilatkozott, hogy Oroszország szempontjából nézve a jüan az ideális, nincsen másik használható alternatíva.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ahogy a Bloomberg szakértői megfogalmazzák, Oroszország számára nem áll rendelkezésre túl nagy mozgástér, hogy tartalékokat halmozzon fel, mivel a barátinak tekinthető országok valutái is több esetben problémásnak bizonyulhatnak.

Ezek a pénznemek sokszor alacsony likviditással rendelkeznek, túl nagy a volatilitásuk, és az anyaországban sokszor tőkekontrol van érvényben, a pénz nem mozgatható szabadon.

Ilyen körülmények között a kínai jüan egyértelműen nyertesként emelkedik ki a mezőnyből.

Az orosz külgazdasági kapcsolatokban nagy változások zajlanak. A nyugati országok az ukrajnai háború miatt egyre szigorúbb szankciókat léptetnek életbe, így az oroszok inkább Ázsia irányába nézelődnek, főleg Kína felé, hogy a gazdaságuk működhessen.

Ez viszont ahhoz vezetett, hogy mára Kína a legnagyobb stratégiai partnerré vált Oroszország számára, hogy kikerüljék a nyugati büntetéseket.

A szakértők nem csodálkoznak tehát, hogy a jüan egyre nagyobb szerepet kap az orosz gazdaságban is, és mára már az számít a leggyakrabban használt külföldi valutának, nem pedig a dollár.

Ez rendkívül jelentős váltásnak számít a korábbi időszakhoz képest, hiszen az ukrajnai offenzíva előtt a jüan szerepe elhanyagolható volt az orosz pénzügyekben.

Az idei év márciusában az orosz valutatartalékok mértéke 590 milliárd dollárt tesz ki, ez 40 milliárd dollárral alacsonyabb, mint két évvel ezelőtt.

Ebben ráadásul benne van 300 milliárd dollárnyi pénzeszköz, amelyet a nyugati országok befagyasztottak. Az orosz központi bank így nehéz helyzetbe került, hogy a tulajdonában lévő pénzt vissza tudja szerezni.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

A befagyasztás és a gazdasági szankciók ellenére az orosz tartalékok mértéke kissé emelkedett 2023 során, bár ez főleg az arany árfolyamának az emelkedése miatt tapasztalható.

Az orosz központi bank ez ideje felfüggesztette a tartalékainak a nyilvános közlését, főleg a nemzetközi valutákra vonatkozóan, és elsősorban az aranytartalékok mértékét közlik az állampolgárokkal.

Olvastad már? Az OpenSea gyenge márciusa – Mi történik az NFT-kkel?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

13 éve nem volt ilyen alacsony a bitcoin velocityje, de mit jelent mindez?

A bitcoin forgalma 13 éve a legalacsonyabb szintre esett, ami arra utal, hogy ma már inkább „digitális aranynak” tekintik, mint elektronikus készpénznek. Az aktuális on-chain adatok...

A kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált, megjósolja a következő 1000-szeres befutót

Vendégbejegyzés Egy ismert kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált a 2021-es bikapiacokon történő előértékesítő befektetéseiből, hatalmas FOMO-t és aranylázra készteti a bálnák és az...

Dogecoin (DOGE) árfolyam elemzés 06.14.

Prémium Dogecoin (DOGE) A bikák és a medvék gyakori időközönként megmutatják dominanciájukat, és ennek eredményeként a legtöbb token értéke egy előre meghatározott tartományon belül mozog. Mindeközben némi pozitív...

A DTX Exchange, az Injective és a Fetch AI a piac élére áll, és bikás technikai adatokat mutatnak

Vendégbejegyzés Az AI-piac iránti növekvő optimizmussal számos vezető kriptopénz visszapattant a kulcsfontosságú árszintekre, és bikaerős növekedés előtt áll. Az AI-szektor vezető erősödői közé tartozik a Fetch.ai...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!