Nem, nem bányásznak kriptopénzt a Nintendo Switcheddel

-

Ha részese voltál a kriptoszférának 2017 és 2018 között, akkor valószínűleg emlékszel a „cryptojacking” támadásokra. Ezzel a támadással számítógépes rendszereket fertőznek meg, hogy kriptopénzt bányásszanak.
Gyakorta trójai falóval fertőzött fájlokon keresztül vitték véghez a támadásokat, melyeket weboldalakon, böngészőbővítményeken és fájlokon rejtettek el, így több ezer gépet fertőztek meg, mellyel több millió dollárnyi monerót bányásztak.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Azóta jelentősen elcsendesedtek a cryptojacking támadásokkal kapcsolatos hírek, mivel a vírusirtók is utolérték ezt a támadásformát.

A minap felbukkant a hír, hogy Cooking Mama: Cookstar videójátékon keresztül „kriptopénzt” bányásztak a játékosok Nintendo Switchein keresztül.

A pletyka alapja az, hogy egyes korai felhasználók szerint a játék lefagyasztotta és túlmelegítette a játékosok konzoljait.
Az sem segített, hogy a fejlesztő hirtelen és szó nélkül eltávolította a játékot a Ninentdo eShop-ból. Ez aztán tovább táplálta a szóbeszédet.
24 óra alatt több mint 20 000 lájkot kapott az a Twitter-üzenet, melyben azzal vádolták a játékot, hogy a háttérben bányászik.


De volt mindennek valóságalapja?

Egy fejlesztő megerősítette, hogy nem bányászik a játék

A ScreenRant április 6-ai cikke szerint a Cooking Mama egyik fejlesztője cáfolta a pletykákat, mivel – mint mondta – „lehetetlen”, hogy egy ilyen bányászprogram átjusson a Nintendo és Sony szűrésén.
A névtelen fejlesztő hozzátette, hogy a stabilitási problémák annak tehetők be, hogy a játékot Unityben alkották.
A fejlesztők csapata is megerősítette a fentieket. Elmondásuk szerint a Planet Enterainment (a játék kiadója) „valóban érdeklődött a blokklánc és a kriptotokenek iránt”, de sosem tervezték, hogy egy játékba rakják ezeket az ötleteket, főleg nem a Cookstarba.

„A Planet Entertainment-nél érdeklődtünk a blokklánc-technológia és a kriptotokenek iránt. Úgy találtuk, hogy ezek jó megoldást nyújthatnak a játékosok közötti cserére. Azonban csak elméleti szinten gondolkodtunk el ezen, sosem alkalmaztuk az ötleteinket.”

Sajnos nem meglepő, hogy miért vádolták bányászással a játékot: a játék kiadója egy 2019 februári sajtótájékoztatóban azt mondta, hogy a Cookstar lesz „az első játék, amely a blokklánc technológiát alkalmazza játékkonzolokon.”

A ScreenRant forrása szerint azonban a sajtótájékoztatóban csak „a szavakkal dobálóztak”.

Nincs is értelme

Még ha nem is hiszel a fejlesztőknek, egyszerűen értelmetlen lenne egy bányászprogramot futtatni a Switchen.
A Swtichekben található ARM-alapú processzorok nevetségesen lassúak a kriptobányászáshoz, alig pár centet lehetne bányászni ezekkel még akkor is, ha egész nap futnak.
A Switchekben található Cortex-A53 és A57 processzorok olyan gépekben bukkanhatnak még fel mint az Amazon 2016-os tabletsorozata, amely lehet, hogy olvasáshoz tökéletes, de messze áll attól, hogy bányászni lehessen vele.
Egy kis matek segítségével szemléltetjük, hogy mennyire nevetséges az eltitkolt bányászás vádja:

Ha mindennap 50 000 játékos játszik a játékkal, és minden óra után 0,01 cent kriptopénzt bányásznak (amely már önmagában is túlzás), akkor évente mindössze 1825 dollárt sikerülne bányászni.

Egyáltalán lehetséges kártékony programokat futtatni a Nintendo Switcheken?

A bitcoin „futtatható” a Switchen

Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy ez a játék kriptopénzt bányászna a Switcheken, de néhány okos hacker rájött arra, hogyan futassa a bitcoint.
A Cypherm0nk névre hallgató Twitter-felhasználó – aki saját bevallása szerint Blockstream-kém – tavaly júniusban az alábbi képeket osztotta meg. Ezek szerint rá tudta rakni az Ubuntut a Switchére, majd letöltötte rá a Bitcoin Core 0.1.0 verzióját.
https://twitter.com/Cypherm0nk/status/1135832612532940800?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1135832612532940800&ref_url=https%3A%2F%2Fcryptoslate.com%2Fno-your-nintendo-switch-isnt-mining-crypto-as-you-play-cooking-mama%2F
Nem tudni, hogy mi lett a projekttel, de valószínű, hogy Cypherm0nk nem tárolja bitcoinjait (és nem is bányászik) a Switchén. Legalábbis nagyon reméljük.

Olvastad már? Bullishak az elemzők: hajnalban helyi rekordot döntött a bitcoin

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!