Ne is törődj a Coinbase-zel, Nagy Testvér már figyeli a koinjaidat

-

Egy forrás szerint a kormányok sokkal jobban figyelik a kriptopénzeket, mint ahogy azt a felhasználók gondolják.
Június 5-én számos kritika érte a Coinbase kriptotőzsdét, amiért állítólagosan kriptopénz-megfigyelési szolgáltatásokat árultak az amerikai Drug Enforcement Administration (Kábítószer-ellenes Hivatal – DEA) és az amerikai adóhivatal (IRS) számára.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Azóta a Coinbase szóvivői tisztázták, hogy a cég nem adna át semmilyen személyes adatot a bűnüldözési szervek számára elemzőszolgáltatásaiból. Azt állítják, hogy ezek az adatok csakis nyilvánosan elérhető információkat tartalmaznak.

Nagy Testvér már közel egy évtizede figyel

A Coinbase tagadásában lehet igazság, egy anonim forrás ugynis, aki kriptotőzsdék és bitcoin automaták törvényi megfelelésével dolgozott elmondta, hogy több kormány is már évek óta figyeli a centralizált tőzsdék és kriptopénz letétkezelő szolgáltatások felhasználóit.
A forrás szerint már a bitcoin születése óta alkalmazzák ezeket a taktikákat, melyek a Mt. Gox-ügy után indultak be igazán, ahol 850 000 bitcoint loptak el az egyszer népszerű tőzsdétől 2013 végén.
A forrás szerint:

„Együtt dolgoztam kriptotőzsdékkel, bitcoin automatákkal foglalkozó cégekkel, általános kriptoszolgáltatókkal és sok egyéb céggel. Mind megfigyelést végeznek. Nincs választásuk.”

Az amerikai kormány a gyanús esetek alapján követi a felhasználókat. Ezt a módszert alkalmazzák a pénzküldési szolgáltatók is, azonban a kriptopénzek esetén más előírásokat alkalmaznak.
Mint mondják:

„A hagyományos intézmények esetén egy tranzakciónak meg kell felelnie néhány követelmények ahhoz, hogy gyanús legyen. Ez azonban nem igaz a kriptopénzek és a bitcoin esetében. A kormány részéről már attól gyanús egy utalás, hogy kriptopénzzel történik.”
„A vagyonmegőrzőknek minden 5000 dollár feletti kriptopénzhez köthető tranzakciót gyanúsként kell megjelölniük a felhasználó egyéb tevékenységeitől függetlenül. Sokszor még kisebb összegek esetén is. A cégek ezt nem fedhetik fel a felhasználók vagy a nyilvánosság számára. Soha nem mondhatjuk el, hogyha feljelentettünk. A szolgáltatók pedig nem mondhatnak nemet erre, mivel akkor nem kapják meg a működéshez szükséges engedélyeket és akár börtönbe is kerülhetnek.”

Kik ezek és mit akarnak tudni?

A forrás szerint „ezeket a jelentéseket a FinCEN, az IRS, az FBI és egyéb szövetségi bűnüldözési szervek kapják meg. Szinte mindenre kiterjed.”
És nem csak az amerikai hatóságokat érinti:

„Ez a helyzet az USA-ban, Kínában, Japánban, Oroszországban, az Egyesült Királyságban és biztos máshol is, attól függ, hol vagy. Szinte minden nagyhatalom előírta a centralizált felhasználói adatok átvizsgálását.”

A forrás szerint általános, hogy milyen adatokat várnak ezek az ügynökségek:

„Milyen koinjaid vannak, milyen gyakran kereskedsz, honnan van a pénz, amiből a kriptopénzt vásároltad és mennyi profitod volt egy adott időn belül. Mindent lekérdezhetnek és le is kérdeznek. Azt is követik, hogy merre mennek a koinok, ha elhagyták egy centralizált vagyonmegőrzőt. Ha egy hideg tárcában van a vagyonod, akkor esélyes, hogy több kormány is ismeri a tárca címét. Nem számít, hogy merre utalod, ha egy tőzsde tulajdonában voltak valaha, akkor le tudnak követni.”

Téged is megfigyelnek?

Tehát honnan tudhatod, hogy téged is megfigyeltek-e (vagy jelenleg is figyelnek)? Erre egyszerű választ adott forrásunk:

„ha valaha is töltöttél ki ügyfél-azonosítási információt, akkor azt valószínűleg le is kérte már valaki. Az ügyfél-azonosítási és pénzmosás ellenes törvények lényege a kriptofelhasználók követése. Szerinted miért kellenek ezek az adatok? Mindenkit megfigyelnek.”

A szolgáltatók nem mondhatják el, hogy kikről adtak jelentést, de lehetnek árulkodó jelek:

„Befagyasztott felhasználók és számlák. Ha valaha volt problémád azzal, hogy hozzáférj a felhasználói fiókodhoz. Bármi ilyesmi azt jelenti, hogy a tudtodon kívül jelentést írtak róla. Vagy lehet, hogy egy kormány érdeklődött a kriptovagyonodról, ez esetben addig nem végezhetsz utalásokat, amíg nem készült el a jelentés.”

Elkerülhető a megfigyelés?

A blokklánc iránt érdeklődő emberek hisznek az individualizmusban és a személyes adatok védelmében. Több olyan projekt is létezik, amely már meglévő szolgáltatások decentralizált verzióját szeretné elkészíteni.
Forrásunk megosztotta, hogyan kerülhetjük el a kormányok megfigyelését:

„A decentralizált tőzsdék és a titkosított koinok az egyetlen módszer. Csak saját felelősséggel használd a centralizált szolgáltatásokat.”

Olvastad már? Egy lépéssel megint közelebb a digitális dollárhoz

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára eléri a 70.000 dollárt, amint BTC ETF vásárlása megugrik

Az elemzők szerint a Bitcoin árfolyama új csúcsok felé tart most, hogy a közelmúltbeli konszolidációs szakasz véget ért. A Bitcoin árfolyam a hőn áhított 70.000 dolláros...

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Vége a mémszezonnak? Mi vár a mémérmékre?

A mémérmék alig egy-két héttel ezelőtt voltak a csúcson, és jelentősen felülmúlták a többi altcoint az úgynevezett „mémszezon" alatt. Ez a trend azonban megfordult, és...

Mikor ér véget a Bitcoin bull run?

A Bitcoin 65.000 dollárra emelkedése reményt adott az instabil kriptopiacoknak. A Bitcoin visszatérését követően egyes altcoinok 10%-20%-kal megugrottak, így a befektetők kíváncsiak, hogy ez vajon...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!