Nagyot nőtt a decentralizált applikációk szektora

-

Az év első negyedévében a Web3 iparág 77%-kal növelte a forgalmát az előző negyedévhez képest, elérve a napi 7 millió egyedi aktív tárcát (dUAW).

A DeFi 70%-kal több lekötést tapasztalt, amely elérte a 175 milliárd dollárt, köszönhetően a bikás piaci trendek hatásának, ideértve a bitcoin új történelmi csúcsát és az Ethereum árának 4.070 dollárra emelkedését.

decentralizált
Forrás: dappradar.com

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Bár a piac általánosságban pozitív jeleket mutat, a kódhibák és hackelések okozta veszteségek összege 407 millió dollárra rúgott, ez 32%-os csökkenést jelent az előző negyedévhez képest, de éves összehasonlításban viszont kevésbé pozitív a kép, ez 9%-kal magasabb a tavalyinál.

decentralizált
Forrás: dappradar.com

A blokkláncos játékok, bár még mindig az iparág legnagyobb részét képviselik, enyhe csökkenést mutattak az év végéhez képest.

Emellett a DeFi és az NFT szektor ugyanazon pályát követte, továbbra is az iparág növekedésének kulcsfontosságú területei.

A DeFi szektor átlagosan 1,3 millió dUAW-ot produkált, míg az NFT szektor majdnem 1 millió dUAW-ot ért el.

A DeFi újbóli feltámadása

Ebben a negyedévben a DeFi szektor komoly növekedést tapasztalt, a Total Value Locked érték, azaz a dappokban lekötött tőke 70%-kal növekedett, elérve a 175 milliárd dollárt.

Ez a növekedés nagyrészt a bikás piaci hangulatnak köszönhető, amit alátámaszt a bitcoin új történelmi csúcsa és az Ethereum árfolyamának 4.070 dolláros rekordközeli értéke, amely alig 18%-kal maradt el a mindenkori rekordtól.

A szélesebb kriptopiac is jelentős nyereségeket produkált, különféle tokenek árainak feltűnő emelkedéseivel.

Az egyik kiemelkedő teljesítményt nyújtó token a Solana, amely most a TVL-lista második helyén áll, jelentős, 165%-os növekedéssel az előző negyedévhez képest.

A SOL 73%-kal emelkedett, ez is jelzi a határozott fellendülést, és kiemeli a hálózat rugalmasságát és növekvő felhasználói aktivitást.

Forrás: dappradar.com

Új blokkláncok, második rétegű megoldások

Az elmúlt hat hónapban indult új láncok, mint például a Base és a Blast, szintén bekerültek a rangsorba, jelentős izgalmat keltve a közösségben.

Ráadásul az érdeklődés szintje még tovább fokozódott az airdropok növekvő népszerűségével, amely továbbra is hatékony eszköz a közösségek bevonásához és kibővítéséhez az új blokklánc-projektek körül.

A második rétegű (L2) hálózatoknál fokozott használatot tapasztaltunk, különösen az Ethereum Dencun frissítése után, amely jelentősen csökkentette a gas-díjakat.

Ez lehetővé tette a felhasználók számára, hogy könnyebben hozzáférjenek a tranzakciókhoz, hozzájárulva ezáltal a felhasználói aktivitás növekedéséhez ezeken a platformokon.

Forrás: dappradar.com

A DeFi legjobb dappjainak elemzése során két Solana-alapú dapp, a Jupiter Exchange és a Raydium emelkedett az élre ebben a negyedévben.

Ez megerősíti a Solana visszatérését és növekvő jelentőségét a DeFi ökoszisztémában, ez pedig tagadhatatlanul jelentős változást jelent a felhasználói preferenciák és a platformok használata terén.

Kiberbiztonság, kódhibák, hackertámadások a kriptoiparban

Az év első negyedévében a blokklánc szektor vegyes eredményeket ért el biztonsági szempontból.

Annak ellenére, hogy általánosságban pozitív piaci kilátások mutatkoznak, 407 millió dollár veszteség érte a felhasználókat kódhibák és hackertámadások következtében.

Ez 32%-os csökkenés az előző negyedévhez képest, ami némi javulást jelez a biztonsági intézkedések terén, mégis, ha ezeket az adatokat összehasonlítjuk az előző év azonos időszakával, 9%-os növekedést láthatunk a veszteségekben.

A problémák nem tűntek el. Biztonsági szempontból bizonyosan maradnak kihívások, és további oktatásra és biztonsági intézkedésekre van szükség a piaci károk elkerülése érdekében.

Forrás: dappradar.com

Az Ethereum tapasztalta ezeknek az eseteknek a többségét, a támadások 57%-a ezen a hálózaton történt, amelyet a BNB Chain követett 17%-kal, és az Arbitrum 14%-kal.

Míg a többi lánc a maradék 12%-ot teszi ki. Ez a megoszlás azt mutatja, hogy a fő célpontok továbbra is a magasabb értékű hálózatok az ilyen támadások számára.

Nagy zsákmányt szereztek a hackerek

Egy jelentős biztonsági incidens a Ripple egyik alapítójának, Chris Larsennek a Ripple fiókját érintette, amelynek következtében jelentős, 213 millió XRP token veszett el, ami mintegy 112,5 millió dollárt ér.

Forrás: dappradar.com

Egy másik jelentős eset a DeFi szektorban a Munchables protokoll megtámadása, aminek következtében 17,4 ezer ETH-t veszítettek el a játék felhasználói, jelenlegi árfolyamon 62,5 millió dollár értékben.

Ezenkívül a tőzsdei szektor sem maradt ki, mivel a BitForexet is megtámadták, amely során hozzáfértek a tőzsde tárcáihoz, 56,5 millió dolláros veszteséget okozva több blokkláncon.

Ez a tőzsdék biztonságának és a felhasználók tudatosságának további fontosságát hangsúlyozza, és azt mutatja, hogy a blokklánc ökoszisztéma terén folyamatosan szükség van jobb biztonsági gyakorlatokra és éberségre, az óvatosságot nem lehet elhanyagolni.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? Az ETFSwap (ETFS) előértékesítése csaknem elfogyott 750.000 dollár után, miért érdemes most beszállni!

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!