Montenegró a Ripple-el együttműködve saját digitális valutát tesztel

-

A Montenegró központi bank ma bejelentette, hogy megállapodást kötött a Ripple-el egy nemzeti stablecoin vagy központi banki digitális valuta (CBDC) stratégiájának és kísérleti programjának kidolgozására.

Lényeges tudni, hogy a CBDC lehetséges jövőjének pontos jellege azonban még nem ismert, mivel Montenegrónak nincs saját nemzeti valutája.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az ország 2002 óta használja az eurót, annak ellenére, hogy nem tagja az euroövezetnek.

James Wallis, a Ripple központi banki elkötelezettségekért és CBDC-kért felelős alelnöke elmondta, hogy a projekt több szakaszon megy majd keresztül, többek között a digitális valuta gyakorlati alkalmazásainak azonosításán, valamint egy sandbox szakaszon, amelyben a jövőbeli digitális valutát ellenőrzött körülmények között hozzák forgalomba.

A projekt ebben a hónapban kezdődik – tette hozzá.

Radoje Žugić, a montenegrói központi bank elnöke egy nyilatkozatában elmondta, hogy a központi bank a kormánnyal és a tudományos közösséggel együttműködve elemezni fogja a CBDC-k vagy a nemzeti stablecoinok előnyeit.

Ezen felül vizsgálják még a kockázatait az elektronikus fizetőeszközöknek, a biztonság, a hatékonyság, a szabályozások betartása, valamint a végfelhasználók jogainak és magánéletének védelme szempontjából.

Hozzátette, hogy a modern nemzeti banki trendek iránt elkötelezett központi bankként a montenegrói központi bank aktívan biztosítja a hatékony pénzügyi rendszer fenntartását.

A Ripple terjeszkedik a CBDC térben, és Wallis elmondta, hogy a vállalatnak több CBDC-projektje is folyamatban van világszerte, és több tucat központi bankkal folytat párbeszédet világszerte.

A montenegrói miniszterelnök, Dritan Abazovic először a januári davosi Világgazdasági Fórumról szóló tweetjében hozta nyilvánosságra a Ripple és a montenegrói központi bank közötti közelgő megállapodást. A projekt további részletei az év későbbi szakaszában kerülnek nyilvánosságra.

A montenegrói kormány már egy ideje próbálkozik a kriptopénz-iparban való részvétellel.

Nyitottnak mutatkozik a kriptó iránt, és nemrég, tavaly áprilisban egy Future Now! nevű rendezvényt tartott, amelyen részt vett az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin is.

A jelentések szerint Buterin ezen a látogatáson montenegrói állampolgárságot kapott.

zeta

Olvastad már? 10000 dolláros ETH-árfolyamot várnak

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!