Mit jelent a tőzsdei likviditás?

-

A pénzügyi piacokon a likviditás mértéke azt jelenti, hogy egy eszköz milyen könnyen és egyszerűen adható el úgy, hogy az ne gyakoroljon jelentős hatást az árfolyamra.

Minél nagyobb a likviditás, annál több vevő és eladó van, annál egészségesebbnek tekinthető a piac.

A likviditást számos faktor befolyásolja, többek között a kereskedési forgalom, az úgynevezett piaci mélység, és a kereskedők létszáma is.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Amikor nem elég a likviditás, akkor a vevők nem tudnak eleget vásárolni anélkül, hogy felhajtanák az árat, és az eladók nem tudnak nagy mennyiséget eladni, különben bedől az árfolyam.

Mikor válsághelyzet lép fel, a bankok esetében sokszor fontos, hogy megfelelő likviditás álljon rendelkezésre, elkerülendő a további nagy árfolyam-kilengéseket.

A kriptotőzsdék esetén is ugyanezt jelenti a likviditás, ez határozza meg, hogy a kriptoeszközök hogyan válhatók át egymás között, kismértékű, vagy elhanyagolható árfolyam-változással.

A kriptopiacon ugyanúgy, mint a hagyományos piacokon, a likviditásnak több szerepe is van.

likviditásÁrstabilitás: Ha egy nagy vásárló vagy eladó belép a piacra, egyedül bedöntheti vagy felpumpálhatja az árfolyamot, ha nincs elegendő likviditás. Minél több a résztvevő, annál nagyobb a likviditás.

Hatékony kereskedés: Ha elegendő likviditás áll rendelkezésre, a kereskedési ügyleteket hamar végre lehet hajtani, az aktuális áron. Ha kicsi az árfolyam fluktuációja, a kereskedés költségei is alacsonyabbak.

Megbízhatóság: A kereskedők körében egyértelműen nagyobb egy tőzsde hírneve és megbecsülése, ha nagyobb a likviditás a platformon. Az ilyen tőzsdék könnyen vonzanak be újabb szereplőket a kriptopiacra, így elősegítve a kriptopénzek terjedését.

A piac egészségi állapota, és a tokenek értéke: A piac állapotát a likviditás mértéke is jelzi, ráadásul a kereskedők számára az alacsony likviditás megnehezíti, hogy az árfolyam segítségével előre tervezzenek.

Így ez közvetlen hatással van az egyes kriptopénzek értékére is, hiszen az árfolyamuk túl hirtelen változhat meg túl nagy mértékben, ez pedig veszteséget okozhat a felhasználóknak.

A kriptopiacon több különböző típusú likviditást ismerünk, ezeknek mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége.

Tőzsdei likviditás: Ez azt jelenti, hogy a meghatározott kereskedési páron összesen mennyi kereskedő aktív, mennyi eladási és vételi megbízás van érvényben, mekkora összeg van a könyvekben.

Eszközlikviditás: Hasonló a tőzsdei likviditáshoz, csak ezt kifejezetten egy bizonyos kriptopénz esetében állapítják meg.

Hálózati likviditás: A tranzakciók mennyisége, a jutalékok mértéke, és az esetleges torlódás, a várólista kialakulása határozza meg, hogy egy-egy hálózat mekkora likviditással rendelkezik, mennyi tranzakciót tud egyszerre kezelni.

Defi likviditás: A defi protokollok egyik legfontosabb mérőszáma, megmutatja, hogy adott protokollon belül, a felhasználók által a likviditási poolokban lekötött tőke mennyiség mekkora. Ez közvetlenül meghatározza, hogy az adott protokoll mekkora kereskedési, hitelezési forgalmat tud bonyolítani.

Stablecoin likviditás: Ez a fedezeti mértéket jelenti a gyakorlatban, azaz azt, hogy a felhasználók mennyire gyorsan és egyszerűen tudják visszaváltani a stablecoinjaikat hagyományos fiat valutákra, vagy éppen más kriptopénzre cserélni azokat.

Miért fontos a likviditás?

A likviditás a piacokon jelen lévő pénz mennyiségét takarja, így közvetlenül befolyásolja, hogy a piacok mennyire stabilak, mennyire tudják kezelni a nagy pénzügyi forgalmat.

Ha kicsi a likviditás, tehát például kevés az eladó kriptopénz, akkor egy viszonylag kisebb összegű vásárlási megbízás is magasra tudja hajtani az árfolyamot, akár meg is akadályozva a további kereskedést.

Így előfordulhat, hogy a kereskedő végül sokkal kevesebb tokenhez jut hozzá, mint eredetileg tervezte, hiszen időközben nagyot nőtt az árfolyam, pont az ő vásárlása miatt.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!


Ez abban is problémát jelenthet, hogy az alacsony likviditás esetén szándékosan is manipulálni lehet a piacokat, veszteséget okozva a kereskedőknek, vagy éppen tisztességtelen hasznot szerezni.

A likviditási problémák mindig is arra ösztönzik a kereskedőket, hogy lehetőleg maradjanak távol az ilyen piacoktól, és máshol kereskedjenek.

Ez pedig további likviditáscsökkenéshez vezethet, egyfajta öngerjesztő körként, akár komoly piaci válságot előidézve.


Olvastad már? Mivel a kriptopiac ébredezik, jobb, ha szemmel tartjuk ezt a kriptokat

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezrek tolonganak az ingyen kriptóért

A Solana lánc egy újabb nyerő mém érmét készített a kriptó befektetőknek. A SMOG sárkányos érme lángnyelvei olyan messzire érnek, hogy már több ezernyi harcos...

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!