Mik azok a stablecoinok?

-

A kriptopiac jelentős részét a stablecoinok teszik ki, összesen 123 milliárd dolláros kapitalizációval.

Nagyjából egy évtizede léteznek az iparágon belül, és a terület oszlopos tagjának számítanak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A legismertebb nevek, és egyben a legnagyobb projektek az USDT, az USDC, a Dai, és a BUSD, amelyek mind az amerikai dollárt használják értékmérőként.

Az árstabilitást a mögöttes valuta értékének a követésével érik el, de valuta mellett létezik árucikkhez, például aranyhoz kapcsolt stablecoin is.

stablecoin

Az olyan decentralizált kriptopénzekkel ellentétben, mint a BTC, a stablecoinok centralizáltak, hiszen egy vállalat bocsátja ki ezeket.

Ezeknek a cégeknek teljes kontrollja van a tokenek fölött, be tudják fagyasztani a tárcákat, megszerezve bárki pénzét.

A BTC nem rendelkezik központi kibocsátóval, így immunis az ilyen szándékokra, amely egyértelmű előnyt jelent neki egy olyan környezetben, ahol a bizalom nem feltétlenül szükséges az üzleteléshez.

A stablecoinok típusai

A stablecoinok esetében négy fő típus létezik, ezek a fiat valutával fedezettek, a kriptopénzzel fedezettek, az árucikkel fedezettek, illetve az algoritmussal működő stablecoinok.

A fiat pénzzel fedezettek a legegyszerűbbek, ezek létező valutához vannak kapcsolva, dollárhoz, euróhoz, vagy más pénznemhez.

Minden egyes token mögött egy valódi, letétbe helyezett dollár vagy egyéb valuta van, fenntartva az árfolyam rögzítettségét. A legnépszerűbb az USDT, mind az aktivitás, mind a kapitalizáció tekintetében.

A kriptopénzzel fedezettek esetében nem fiat pénz, hanem egy kriptó van letétbe helyezve. Ilyen a Dai, amelyet a MakerDAO bocsát ki, és amelyhez ETH-t kell letétbe helyezni a cég számláin.

A Dai tulajdonosok a MakerDAO okosszerződésébe utalják az ETH-t, és ezért cserébe stablecoint kapnak.

Az árucikkekkel fedezett tokenek a nevükből adódóan nem valamilyen másik pénznem, hanem egy fizikai árucikk értékét követik.

Az USDT kibocsátója, a Tether egy arannyal fedezett stablecoint is futtat, XAUT néven.

Az algoritmussal működő stablecoinok mögött nem fedezet áll, hanem egy okosszerződés, amely a készlet változtatásával tartja fenn az árfolyam stabilitását, a kereslet és a kínálat kontrollálásával.

Ha az igény megnő, akkor a szerződés további tokeneket bocsát ki, mikor pedig lecsökken, akkor a piacról visszaváltják a tokenek egy részét, így egyensúlyozva ki az árat.

A legimsrtebb példa erre a Terra ökoszisztéma stablecoinja, amely milliárdos károkat okozott, mikor bedőlt.

A stablecoinok története

Először 2014-ben jelent meg egy stablecoin, a BITUSD, majd még abban az évben a Tether bemutatta az USDT stablecoint, amely szintén a dollárhoz van rögzítve.

Jelenleg több, mint 200 stablecoint ismerünk, a szektor vezetője pedig a Tether, 82 milliárd dolláros részesedéssel a piaci kapitalizációból.

A stablecoinok előnyei és hátrányai

A stablecoinok hídként szolgálnak a fiat pénzek és a digitális eszközök között, kibővítve a blokklánc felhasználási területeit.

Az elterjedésük fontos mérföldkőnek számít a blokkláncos fizetések, hitelezés, kereskedés területén, és a mindennapi tranzakciók során. Az árfolyam stabilitása hozzájárul

a népszerűségükhöz, és az egyre nagyobb arányú elterjedtségükhöz. Meg kell viszint jegyezni, hogy nem minden stablecoin egyforma, és a szektorban tapasztalható bukások rávilágítanak, hogy a kockázatokat nem szabad lebecsülni.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ahogyan a kriptoipar fejlődik, ezek a kockázatok tovább csökkenhetnek, és a stablecoinok erős hidat képezhetnek a hagyományos pénzügy és a digitális eszközök területe között, formálva a jövő pénzügyi innovációit.

Olvastad már? Mik azok az okosszerződések?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A SEC bepereli az FTX tőzsdét auditáló céget

A SEC célkeresztjébe került a bedőlt FTX tőzsdét auditáló Prager Metis, mivel a vádak alapján számos ponton megsértették a felülvizsgálati pártatlanság elveit. A PM elsősorban...

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!