Mik azok a stablecoinok?

-

A kriptopiac jelentős részét a stablecoinok teszik ki, összesen 123 milliárd dolláros kapitalizációval.

Nagyjából egy évtizede léteznek az iparágon belül, és a terület oszlopos tagjának számítanak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A legismertebb nevek, és egyben a legnagyobb projektek az USDT, az USDC, a Dai, és a BUSD, amelyek mind az amerikai dollárt használják értékmérőként.

Az árstabilitást a mögöttes valuta értékének a követésével érik el, de valuta mellett létezik árucikkhez, például aranyhoz kapcsolt stablecoin is.

stablecoin

Az olyan decentralizált kriptopénzekkel ellentétben, mint a BTC, a stablecoinok centralizáltak, hiszen egy vállalat bocsátja ki ezeket.

Ezeknek a cégeknek teljes kontrollja van a tokenek fölött, be tudják fagyasztani a tárcákat, megszerezve bárki pénzét.

A BTC nem rendelkezik központi kibocsátóval, így immunis az ilyen szándékokra, amely egyértelmű előnyt jelent neki egy olyan környezetben, ahol a bizalom nem feltétlenül szükséges az üzleteléshez.

A stablecoinok típusai

A stablecoinok esetében négy fő típus létezik, ezek a fiat valutával fedezettek, a kriptopénzzel fedezettek, az árucikkel fedezettek, illetve az algoritmussal működő stablecoinok.

A fiat pénzzel fedezettek a legegyszerűbbek, ezek létező valutához vannak kapcsolva, dollárhoz, euróhoz, vagy más pénznemhez.

Minden egyes token mögött egy valódi, letétbe helyezett dollár vagy egyéb valuta van, fenntartva az árfolyam rögzítettségét. A legnépszerűbb az USDT, mind az aktivitás, mind a kapitalizáció tekintetében.

A kriptopénzzel fedezettek esetében nem fiat pénz, hanem egy kriptó van letétbe helyezve. Ilyen a Dai, amelyet a MakerDAO bocsát ki, és amelyhez ETH-t kell letétbe helyezni a cég számláin.

A Dai tulajdonosok a MakerDAO okosszerződésébe utalják az ETH-t, és ezért cserébe stablecoint kapnak.

Az árucikkekkel fedezett tokenek a nevükből adódóan nem valamilyen másik pénznem, hanem egy fizikai árucikk értékét követik.

Az USDT kibocsátója, a Tether egy arannyal fedezett stablecoint is futtat, XAUT néven.

Az algoritmussal működő stablecoinok mögött nem fedezet áll, hanem egy okosszerződés, amely a készlet változtatásával tartja fenn az árfolyam stabilitását, a kereslet és a kínálat kontrollálásával.

Ha az igény megnő, akkor a szerződés további tokeneket bocsát ki, mikor pedig lecsökken, akkor a piacról visszaváltják a tokenek egy részét, így egyensúlyozva ki az árat.

A legimsrtebb példa erre a Terra ökoszisztéma stablecoinja, amely milliárdos károkat okozott, mikor bedőlt.

A stablecoinok története

Először 2014-ben jelent meg egy stablecoin, a BITUSD, majd még abban az évben a Tether bemutatta az USDT stablecoint, amely szintén a dollárhoz van rögzítve.

Jelenleg több, mint 200 stablecoint ismerünk, a szektor vezetője pedig a Tether, 82 milliárd dolláros részesedéssel a piaci kapitalizációból.

A stablecoinok előnyei és hátrányai

A stablecoinok hídként szolgálnak a fiat pénzek és a digitális eszközök között, kibővítve a blokklánc felhasználási területeit.

Az elterjedésük fontos mérföldkőnek számít a blokkláncos fizetések, hitelezés, kereskedés területén, és a mindennapi tranzakciók során. Az árfolyam stabilitása hozzájárul

a népszerűségükhöz, és az egyre nagyobb arányú elterjedtségükhöz. Meg kell viszint jegyezni, hogy nem minden stablecoin egyforma, és a szektorban tapasztalható bukások rávilágítanak, hogy a kockázatokat nem szabad lebecsülni.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ahogyan a kriptoipar fejlődik, ezek a kockázatok tovább csökkenhetnek, és a stablecoinok erős hidat képezhetnek a hagyományos pénzügy és a digitális eszközök területe között, formálva a jövő pénzügyi innovációit.

Olvastad már? Mik azok az okosszerződések?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Chainlink jelentős rallyra készül: 150-300%-os árfolyam-emelkedést jósol az elemző

A Chainlink (LINK) ebben az évben kiemelkedően teljesített, lenyűgöző növekedést mutatva a kriptopénz piacon. Bár 40%-kal az 52,70 dolláros történelmi csúcs alatt van, a LINK...

Top 5 kripto milliomos potenciállal 2024-ben: 💼💸

Vendégbejegyzés A piac a 2024-es bikafutástól hangos, a vadászat pedig a vagyonformálást ígérő kriptovalutákra folyik. A hatalmas választékban kulcsfontosságúvá válik a valódi milliomos-teremtési potenciállal rendelkezők pontos meghatározása. A...

Ripple vs SEC: Hogyan befolyásolhatja Biden kormánya az XRP-pert?

James "MetaLawMan" Murphy, a Murphy & McGonigle ügyvédi iroda alapítója és elnöke nemrég elemezte, hogy Joe Biden elnök kormányzati politikai kiigazításai hogyan befolyásolhatják a Ripple...

Most kell megvenni a Bitcoint? A legendás elemző feltárja a MAX profit kulcsfontosságú zónáit

A Bitcoin árfolyamának alakulása sok befektetőt értetlenül hagyott. Ez egy vásárlási lehetőség, vagy az előttünk álló problémák jele? Michaël van de Poppe neves kriptoelemző megosztotta legfrissebb...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!