Mik azok az okosszerződések?

-

Bárki, aki a kriptopénzekről akár csak egy cikket is elolvasott, valószínűleg hallotta azt a kifejezést, hogy okosszerződés.

Nagyon leegyszerűsítve ezek olyan programok, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén önmaguktól aktiválódnak, és, amelyeket jellemzően blokkláncos hálózatokon használnak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Azért okos, mert automatikusan teljesül, és azért szerződés, mert a legtöbbször egyfajta megegyezést képvisel, egy vállalást valaminek a teljesítésére.

A technológia ötletét eredetileg a magyar származású Nick Szabo vetette fel.

A 90-es évek elején Szabo úgy jellemezte az okosszerződéseket, mint egy digitális formában létező szerződést, amely bizonyos feltételek teljesülése során automatikusan végrehajtódik.

Ez után viszont még rengeteg idő telt el, mire a mai formájukban ismert okosszerződések megjelentek.

Az Ethereum létrejöttével viszont eljött az ilyen szerződések hajnala, hiszen ha az Ethereum hálózatán elegendő számítási kapacitást fordítanak valamire, akkor bármilyen számítógépes funkciót végre lehet hajtani.

A programnyelv az okosszerződések mögött

Mivel az ilyen számítási lehetőségek rengeteg különböző típusú szerződést lehetővé tesznek, az alkalmazási területek hamar kibővültek, és maguk mögött hagyták az egyszerű pénzügyi tranzakciók szektorát.

Mára az okosszerződések nem csak pénzátutalást képesek végezni, hanem számos applikációt működtetnek, amelyek árucikkeket, ingatlanokat, kötvényeket, vagy éppen értékpapírokat kezelnek.

A DAO-hack

Az Ethereum első szerődései között volt 2016-ban az úgynevezett DAO, azaz a „decentralized autonomous organization”, decentralizált autonóm szerveződés létrehozása.

Ez egyfajta szavazás alapú irányítási rendszer, egy kormányzati modell, ahol a felhasználóknak a részesedésükkel arányos beleszólásuk van a projektek dolgaiba, hasonlóan a hagyományos részvénytársaságok esetén a részvényesi szavazatokhoz.

A DAO viszont tartalmazott egy kódhibát, és így meg tudták hackelni, és a kezdeményezés kudarcba fulladt.

Az okosszerződések tehát nem csak hatalmas előnyöket hozhatnak, de nagy kockázatokat is hordoznak, hiszen egyetlen programhibának is végzetes következményei lehetnek.

okosszerződés

Mire jó egy okosszerződés?

A technológiában rejlő kockázatok kezelhetők, auditálással, előzetes felmérésekkel, leegyszerűsített szerződésekkel, vagy éppen jutalom felajánlásával a hibák feltárásáért nagymértékben fejleszthető a szerződések megbízhatósága.

A kihívások persze folyamatosak, de ennek ellenére a technológia kivívta magának a népszerűséget, és lehetővé tette a decentralizált tőzsdék működését, a közösségi mikrohitelezési platformok elterjedését, amelyek a megfelelő letétek elhelyezése után gyakorlatilag percek alatt nyélbe tud ütni egy kölcsönfelvételt, vagy éppen egy megtakarítási számla megnyitását.

Megnyílt az út a tokenizált fizikai eszközök, például ingatlanok vagy árucikkek digitális kereskedelme előtt, és gombamód sokasodik a DAO-k száma, amelyek segítségével a felhasználók közössége irányítja az egyes kriptoprojekteket.

Bátran kijelenthetjük, hogy az okosszerződések már most forradalmi változásokat hoztak a kriptopénzek területén, és a folyamatnak még messze nincs vége.

Ahogyan a fejlődés újabb és újabb szakaszaiba érünk, a társadalom digitalizálódása, és a technológia terjedése, hasznossága egyre tagadhatatlanná válik.


Olvastad már? A kriptovaluták szerepe az amerikai választásokon

Kiemelt kép: john smith

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Gary Gensler: A Bitcoin nem jelent biztonságot

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtti szerdai meghallgatáson Gary Gensler, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) elnöke tisztázta álláspontját a Bitcoinról, és Patrick McHenry, a bizottság...

Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

Vendégbejegyzés A kriptovaluták az elmúlt néhány évben teljesen forradalmasították az internetes fizetést. Számos kereskedő oldalán jelentek meg a digitális fizetőeszközök mint fizetési mód, így biztonságos és...

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!