Mire vár a bitcoin, ha már 2 milliárd dollár áramlott a spot ETF-be?

-

A bitcoin 6,7%-os esést szenvedett el, miután május 21-én majdnem elérte a 72.000 dollárt, és 67.100 dolláron állapodott meg.

Ez a csökkenés nem feltétlenül jelzi a csökkenő tendenciát, mivel a bitcoin még mindig csak 8,7%-kal van az eddigi legmagasabb értéke alatt.

A befektetők azonban értetlenkednek, hogy a spot bitcoin-ETF-ek a közelmúltban történt beáramlás miért nem váltott ki nagyobb bullish hangulatot.

A Farside Investors adatai szerint május 15. óta 1,96 milliárd dollár nettó beáramlás történt az amerikai spot Bitcoin ETF-ekbe, ami 64 napnyi BTC-kibocsátásnak felel meg a bányászoktól.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az amerikai spot Bitcoin ETF-piac mostanra meghaladta az 50 milliárd dollárt a kezelt vagyon tekintetében.

Összehasonlításképpen, az amerikai arany ETF-ek körülbelül 118,5 milliárd dollárt birtokolnak az Arany Világtanács szerint.

A spot-ETF-ek forrása is a piacról érkezik

Ráadásul a spot Bitcoin ETF-ekbe történő beáramlás jellemzően a bitcoinok tőzsdékről történő kivonását eredményezi, ami a Glassnode adatai szerint 2018 márciusa óta a legalacsonyabb szintre esett – 2.3 millió BTC-re.

bitcoin
Forrás: Glassnode

Bár nem biztos, hogy ezeket az érméket rövid távon eladják, a tőzsdéken kívüli hidegtárcákba és letétkezelőkhöz való utalásuk általában csökkenti a piaci likviditást.

Ez a probléma még hangsúlyosabbá válik a bikapiacokon, ahol a magasabb árszinteken a vékonyabb megbízási könyvek felerősíthetik az ármozgásokat az agresszív vásárlás miatt.

Következésképpen, ha az intézményi befektetők továbbra is ETF-eken keresztül szerzik be a bitcoint, de az árfolyam mégis folyamatosan esik, akkor valószínű, hogy az eladási nyomás a rendszeres spotpiacokról származik.

A feltételezések szerint ráadásul a csődbe ment japán Mt. Gox tőzsde május 28-i 141.686 BTC mozgása a hitelezőknek történő közeli vagyonfelosztásra utal, még a tervezett október 31-i határidő előtt.

A felhasználók és a hitelezők már mint egy évtizede várnak a tőzsde 2014-es, többszörös hackertámadások miatti összeomlása óta.

A Bitcoin árfolyamára gyakorolt rövid távú negatív hatás ellenére Anndy Lian, egy kormányközi blokkláncszakértő úgy véli, hogy ennek a tartozásnak a visszafizetése egy régóta fennálló problémát old meg, és végleg megszünteti a kapcsolódó bizonytalanságot.

Regulációs bizonytalanság és a kriptoellenes lobbi

A Bitcoin-tulajdonosokat többek között az Egyesült Államokban tapasztalható szabályozási bizonytalanság is arra készteti, hogy 67.000 dollár felett készpénzre váltsanak.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) és a Commodity Futures Trading Commission jogi lépéseket tett vezető tőzsdék és közvetítők ellen, köztük a Binance, a Coinbase, a Kraken, a KuCoin és a Robinhood ellen.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma emellett pénzmosás miatt vádat emelt a Tornado Cash társalapítói és a Samourai Wallet fejlesztői ellen, valamint Roger „Bitcoin Jesus” Ver ellen hét évre visszamenőleg adócsalás és csalás vádjával.

Bár ezek az események közvetlenül nem érintik a Bitcoint, rontják az iparág megítélését, és kevésbé vonzóvá teszik az intézményi befektetők számára.

Ez a probléma túlmutat az Egyesült Államokon. Például a hongkongi Értékpapír- és határidős bizottság ultimátumot bocsátott ki a kriptopénz tőzsdéknek, amelyek még nem regisztrálták magukat a területén való működésre.

A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Május 31-ig mindössze 18 tőzsde nyújtott be engedélykérelmet, és olyan nagy szereplők, mint az OKX, a Huobi és a Gate a Hongkong által támasztott szigorú szabályozási követelmények miatt maradtak ki.

A folyamatos jogi kihívások és Wells-értesítések mellett a kriptovalutákkal szemben tartós politikai ellenérzés is tapasztalható.

Május 29-én Elizabeth Warren és William Cassidy amerikai szenátorok levélben fordultak a kábítószer-ellenes hatósághoz, azt állítva, hogy a kriptovaluták „egyre nagyobb szerepet játszanak” a fentanil-kereskedelemben. Warren szenátort korábban már érte kritika, amiért a terrorizmusról szóló vitákban megbízhatatlan adatokat használt.

Ezek a tényezők, valamint a kriptopénz közvetítőkre gyakorolt potenciális hatás és az Mt. Gox érmék forgalmazásából eredő esetleges eladási nyomás nem szabnak végleges felső határt a Bitcoin számára 70.000 dollárnál vagy hasonló szinteken.

Továbbra is kérdéses, hogy a spot ETF-befektetők fenntartják-e pozícióikat az amerikai adósság további eszkalálódásával párhuzamosan. Egyelőre úgy tűnik, hogy a piac rövid távon medvés befolyás alá került.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A dexek aktivitása növekszik, de mi lesz az Cardano árfolyamával?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Évente 1000 csúcsszakember kiképzésére készül a nigériai kormány

A nigériai kormány éves képzési programot indított 1000 állampolgár számára a mesterséges intelligencia és a blokklánc területén, hogy Nigériát a globális gazdaságok elé helyezze, és...

A Bitcoin kiskereskedelmi érdeklődés csökken: A következő a sorban az Ethereum érmék a tőkeáramlásért?

Vendégbejegyzés A hétköznapi befektetők érdeklődése a Bitcoin iránt csökken. Ez az elmozdulás az Ethereum és alternatív tokenjei felé irányuló tőkeáramlást jelenthet. Az olvasók felfedezhetik, hogy mely digitális...

A legfőbb okok amiért az XRP ár jelentős emelkedést tapasztalhat

A kriptopiac megosztott a Ripple vs. SEC ügyben, és vegyes a véleményük a július 31-ig történő lehetséges megegyezésről vagy megoldásról. A spekulációkat tovább fűszerezve Zach Rector...

Bitcoinért kínál európai uniós állampolgárságot egy kriptoalap

Egy új alap elérhetővé tette a Bitcoin-tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a portugál aranyvízum-programon keresztül európai uniós polgárrá váljanak. Alessandro Palombo, az Unbound Fund társalapítója...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!