Mini-vízerőművekkel bányásznak bitcoint Kenyában

-

A kenyai bányászcég, a Gridless nemrégiben bejelentette, hogy új projektet indítottak, amelyben helyi közösségek áramellátását oldják meg, bitcoin-bányászattal párhuzamosan.

Az áram mini vízerőművekből érkezik, de a teljesítmény jóval nagyobb, mint amelyet a lakosság felhasznál.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A felesleg így nem kárba vész, hanem bányászgépeket hajt meg. Így a Bitcoin hálózat decentralizációja nő, Afrika növeli a hashráta-arányát, a bányászattal pedig plusz bevételre tesz szert a közösség.

Ezek a minierőművek a cég elmondása szerint a 100 kW-os teljesítmény alatt vannak még, de a közeljövőben tervezik elindítani az 500 kW-os telephelyeket is, amelyek már sokkal nagyobbnak számítanának a helyi viszonyok között.

„Kenyában kifejezetten kicsi generátortelepekkel dolgozunk, és a fő cél, hogy megmutassuk nekik, hogyan hasznosíthatják az energiafelesleget a bányászat segítségével. Ezzel a módszerrel ráadásul jelentősen csökkenthető az energia költsége is. Most még 100 kW-nál kisebb teljesítményű telepek üzemelnek, de dolgozunk a nagyobb, 500 kW-os méret elérésén.”

A Twitteren megosztott információk alapján ezekben a közösségekben a generátorok kapacitásának mindössze 10%-át hasznosítják.

A generátortelepeket úgy tervezték, hogy a falvak növekedése esetén is elegendő energiát tudjanak szolgáltatni, de emiatt most a megtermelt áram nagy része egyszerűen elveszik.

Ha ezt a többlet áramot bányászgépek üzemeltetésére használják el, akkor a települések áramköltségét akár 90%-kal is csökkenteni lehet.

A hálózat decentralizálása

A Gridless üzleti modellje egyértelműen nagy hasznot hoz a kenyai közösségeknek, településeknek.

Viszont ha szélesebb körben elterjed, akkor Afrikát egy fontos részévé teheti a Bitcoin hálózatnak, a bányászati infrastruktúrának.

Erik Hersman, a Gridless alapítója is nyilatkozott a közösségi médiában.

„A bitcoin-bányászat ma elég centralizált, többnyire hatalmas farmokon történik. A Gridless megoldása segít a decentralizáltság növelésében. Afrika hashrátája növekszik, ráadásul ez a hashráta a kisebb bányászoktól érkezik.”

A kezdeményezés értelemszerűen nagy visszhangot keltett, pozitív értelemben. Más országokból is jelentkeztek felhasználók, hogy ezt a modellt hogyan lehetne kivitelezni akár náluk, vagy máshol a világon.

A Gridless úgy fogalmazott, hogy elsőként olyan infrastruktúrális partnert érdemes keresni, amelyik mini vízerőművekkel foglalkozik.

Velük együtt lehet dolgozni, hogy a telephelyekre bányászgépeket is el lehessen helyezni.

Ezzel tulajdonképpen minden résztvevő nyer, hiszen jól jár az energiaszolgáltató, a helyi közösség, és a bányászatot végző vállalkozás is.

Olvastad már? A BTC számára most a 17,6 ezer dollár a kulcstámasz

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Egy amerikai szenátor is beszédet tartott a Bitcoin Policy Summit rendezvényen

Marsha Blackburn egyértelművé tette, hogy számára mennyire jól beleillik a bitcoin a magánszféra és a fogyasztóvédelem kategóriájába, és, hogy a jövőben a mainál sokkal nagyobb...

A 99Bitcoins lehet a következő berobbanó BRC20 token?

A Bitcoin ezen a héten kifejezetten erős arcát mutatta, nemrég ugyanis visszaszerezte a 70.000 dolláros árfolyamot, miután 5 százalékot emelkedett. Eközben az újonnan előértékesített BRC20...

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!