Minden egyes norvég lakos több mint egy dollárnyi bitcoinnal rendelkezik

-

A norvég kormánynak részesedése van a MicroStrategy szoftveróriásban. A MicroStrategy egy csomó bitcoint birtokol. Ez azt jelenti, hogy minden egyes norvég lakos közvetett módon ugyan, de birtokol némi kriptopénzt.
Aki Norvégiában él, annak bizony bitcoinja is van – igaz, a meggazdagodáshoz ez még nem elég.

Ez amiatt van, mert a norvég kormány nyugdíjalapja 2%-os részesedéssel rendelkezik az amerikai Microstrategy szoftveróriásban, ez pedig nemrég vásárolt meg nagyjából 425 millió dollárnyi bitcoint.
Így tehát minden egyes norvég állampolgár közvetett módon ugyan, de nagyjából 1,72 dollárnyit birtokol a kriptopénzből. Anélkül, hogy tudna róla.
A norvég kormány tulajdonában van az ún. „Olajalap” is, amely 1 billió dollár összértékű eszközeivel a világ legnagyobb szuverén vagyonalapjának számít.
Az államilag birtokolt Olajalap a világszerte rendelkezik eszközökkel, a Microstrategy pedig mindössze egy kis részét teszi ki a nagy egésznek.
Mivel azonban úgy döntött, technológiai vállalatba fektet, a kormány közvetett módon a világ legnagyobb kriptopénzébe is invesztált (vagyis lakosait is kiteszi a kriptopénzpiac szeszélyeinek).
Torkel Rogstad, az Arcane kriptokutatási cég egy norvég szoftverfejlesztője létrehozott egy kalkulátort ennek nyomon követésére.
A Decrypt kriptohírportálnak elárulta, miszerint a bitcoin közvetett birtoklása érdekes precedenst teremt.

„A kormány célja a profit maximalizálása, ennek keretén belül tette ki magát a bitcoinnak is” – mondta.

Hozzátette: „Ahogy továbbhaladunk az úton, a kormányok talán közvetlen módon is vásárolnak majd bitcoint? Nem lenne meglepő, ha ez úgy történne, mint ahogy a kormányok manapság az aranyat tárolják.”
Az ügyben az az ironikus, hogy a norvég kormány egyáltalán nem mondható Bitcoin-barátnak. 2018-ban például minden Bitcoin-bányászt lekapcsoltattak a villanyáram-hálózatról.
(Forrás: Decrypt.co)

Olvastad már? Elképesztő heti teljesítményen van túl a Cardano

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

A kenyai elnök szerint az afrikai országoknak nem kellene használniuk a dollárt

William Ruto úgy gondolja, a kontinens országainak saját pénzrendszert kellene kialakítani, és nem az amerikai dollárt használni az egymás közötti üzleteléshez. Ruto szerint egy ilyen...

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja

A Green Watt Project a Felpéci biogáz üzemet elindította és már megújuló bio forrásból származó energiából bányásszák a Bitcoin. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából...

Mike Novogratz azt állítja, hogy a kripto lustálkodik

Mike Novogratz, a Galaxy Digital alapítója és vezérigazgatója a CNBC-nek adott június 1-jén adott interjújában őszintén értékelte a kriptovaluták jelenlegi helyzetét. "A kriptók " - jegyezte...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!